Rukomet

Nakon ždrijeba rukometnih kupova: Svi imaju prolazno barem jedno kolo

Mihaela Bradovski • srijeda, 17.07.2019.
Nakon ždrijeba rukometnih kupova: Svi imaju prolazno barem jedno kolo
Foto: Pixsell

U utorak su izvučeni parovi u obje konkurencije EHF kupa i Challenge kupa, a protivnike su saznali i hrvatski klubovi. Prvi protivnici su prolazni, ali dalje već kreću problemi...

Tri hrvatska predstavnika već znaju protivnike, a dva su na čekanju. Rukometašice Bjelovara znaju startne protivnike u Challenge kupu, a od sljedeće runde u natjecanje će se priključiti i Lokomotiva koja će tek kasnije saznati protiv koga će igrati.

Kod rukometaša u EHF kupu protivnike u prvom, ali i potencijalno u drugom kolu saznali su Dubrava i Poreč dok se Nexe uključuje u kasnijoj fazi natjecanja.

Bjelovarčanke protiv Portugalki

Rukometašice Bjelovara u europsku avanturu ulaze protiv Portugalki Alavarium Love Tilesa, ekipe koja je redovan sudionik europskih natjecanja, ali nema većih i značajnijih uspjeha niti pobjeda.

Alavarium Love Tiles uglavnom se sastoji od portugalskih igračica, a prošlu sezonu završio je na trećem mjestu. Treći je bio i nakon regularnog dijela sezone, a zatim i nakon doigravanja za treće mjesto bio je bolji od četvrtoplasiranog Barrosa.

Što se tiče ekipe za sljedeću sezonu, niz igračica produžilo je vjernost Alavariumu, a što se tiče novih imena, tu su Diana Oliveira te Brazilke Bruna Dias i Bianca Falcao i Ruskinja Lija Mingaleeva.

Europski put Alavariuma počeo je 2011. godine kada je u kvalifikacijama slavio protiv britanske Olympije da bi zatim izgubio od Zeline 34:26 i oprostio se od natjecanja. Zelina je tada imala solidnu ekipu predvođenu Dragicom Džono i mirno je odradila posao na turniru u Portugalu.

Nakon toga uslijedila su ispadanja od znatno jačih Bayer Leverkusena, Dunaree, Siofoka, Nantesa i Pogona, a u međuvremenu Portugalke su uspjele izbaciti tek srpski Bor i Ilidžu iz BiH.

Bjelovar je i prošle sezone pokazao kako može biti neugodan, nema sumnje da će složiti ekipu koja može s Portugalkama, a kasnije će ovisi o ždrijebu.

Porečani lako na startu, ali kasnije dolazi pravi izazov

Poreč za prvog protivnika ima KRAS Volendam, nizozemsku momčad koja je česti sudionik europskih natjecanja, ali bez uspjeha. Iako u svom sastavu ima dvojicu nizozemskih reprezentativaca, Volendam ne bi smio predstavljati nepremostivu prepreku za Porečane koji su kvalitetniji i očekuje se njihov prolaz.

2015/2016 zadnja je sezona u kojoj je Volendam uspio upisati prolaz u sljedeću rundu natjecanja i to je bilo protiv Lovćena u prvoj rundi kvalifikacija EHF kupa.

Nakon toga glatko ga je izbacio Minsk, sezonu kasnije u dva susreta pregazio ga je Chambery s ukupno 28 golova razlike da bi u sezoni 2017/2018 tijesno ispao od Ohrida.

Prošle sezone nastupao je u Challenge Cupu, ali bez velikog uspjeha. Igrao je protiv ruskog Dinama iz Stavropola i ispao nakon poraza u gostima 28:24 te domaćeg remija 32:32.

Volendam svoje utakmice igra u Sporthal Opperdam, maloj multifunkcionalnoj dvorani koju dijeli više klubova.

Sljedeća faza natjecanja donijela bi Poreču ipak previsoku prepreku. Protivnik u drugom kolu je Aix, snažni francuski predstavnik koji je od ovog ljeta jači i za Vida Kavtičnika. Tu je niz kvalitetnih igrača i teško se Porečani mogu s njim nositi.

Inače Aix nema velikog iskustva, prošle sezone prvi put je izašao u Europu i igrao protiv IBV Vestmannaeyjara te ga izbacio bez većih problema, a zatim je ispao od vrlo dobrog Holstebroa s kojim je remizirao 25:25 pa izgubio u gostima 28:25.

Dubrava će testirati Benficu

Što Dubrava može očekivati u prvom kvalifikacijskom kolu, teško je reći. Igrat će protiv malteškog prvaka Swieqi Yobetit Phoenixa, kluba koji nema baš nikakvog europskog iskustva.

Teško je procijeniti kvalitetu Maltežana, ali hrvatski i malteški rukomet ne mogu stati u istu rečenicu i sve osim glatko prolaza Dubrave predstavljalo bi veliko iznenađenje.

E onda kreće pravi posao. Već je dobro poznata priča o sve većim ulaganjima u portugalski klupski rukomet, a jedan od velikana bit će protivnik Dubrave u drugom kolu.

Hrvatski predstavnik tako bi trebao igrati protiv Benfice koja se pojačala i to nizom uglednih imena za sljedeću sezonu i pred Dubravom će biti jako težak posao.

Igrači poput Borka Ristovskog, Kevyna Nyokasa, Renea Tofta Hansena, Carlosa Resendea, potpisan je ugovor i sa Cedricom Sorhaindoom, plus tu je još i nekoliko zanimljivih Portugalaca i Brazilaca, u svakom slučaju vrlo neugodna momčad.

Benfica će trebati vremena da se uštima i posloži i možda bi Dubrava tu mogla nešto uhvatiti, ali bit će iznimno teško.

FOTO: Duško Marušić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!