Nogomet

Grčki velikan s "tisuću stranaca" vraća se u Europu nakon osam godina

Sportnet • četvrtak, 25.07.2019.
Grčki velikan s "tisuću stranaca" vraća se u Europu nakon osam godina
Foto: EPA

Grčko-ciparski dvoboji uvijek privlače pozornost. Za žuti dio Soluna on će ovog četvrtka biti poput finala Lige prvaka, veliki Aris nakon dugačkog posta vraća se u europska natjecanja.

AUTOR: I.M.

Iako Aris s ovim lepršavim strancima nije ni sjena onog nekada kada su igrali na nož, mora se ispratiti njihov povratak u euro natjecanja nakon sezone 2010./2011.

Jedan od onih klubova koji su veliki, a rezultati to ne potvrđuju. Prvaci su bili 1928., 1932. i 1946. Viceprvaci posljednji put 1980. Kup su osvojili deset godina ranije.

Kvragu, nisu uspjeli ni osvojiti drugu ligu nakon ispadanja zbog financijskih problema 2014. Vratili su se kao drugi. U Europi 22 pobjede u 62 nastupa. Samo to u 105 godina postojanja.

Zašto su onda veliki?

Vjerojatno su najveći razlog navijači. Brojni, glasni, žestoki. U kombinaciji s moćnim imenom Aris zvuči obećavajuće.

Gradski su rival PAOK-a i ne boje se atenskih suparnika što su dokazali 2010. kada ih je na finale kupa protiv Panathinaikosa otišlo 25.000. Tada je na klupi Arisa bio Hector Cuper, a još su ih mnoga poznata imena vodila u dugoj povijesti. Čak 17 trenera dolazi s naših prostora.

Prošle sezone završili su na petom mjestu, posljednjem koje vodi u Europu.

Momčad vrijedi 16 milijuna eura, a najskuplji igrač je nigerijski napadač Brown Ideye koji vrijedi dva milijuna eura. Imaju 19 stranaca i samo šest domaćih igrača, a vodi ih Savvas Pantelidis. Vodio je osrednje klubove poput Iraklisa, Giannine i Panthrakikosa, a s Arisom je odigrao 21 utakmicu. Ostvario je deset pobjeda i sedam poraza.

Ovo ljeto doveli su sedam igrača, sve strance. Lindsay Rose (Lorient), Daniel Sundgren (AIK), Fabian Ehmann (Sturm), Lerin Duarte (Heracles), Lucas Sasha (Ludogorets), Alex Menendez (Cordoba) i Brown Ideye koji je posljednjih mjeseci bez kluba nakon odlaska iz Kine. Napustio ih je veznjak Manolis Siopas koji je potpisao za Alanyaspor.

Embed from Getty Images

Ciparski AEL je iznenadio osvajanjem naslova 2012. nakon 1968. kada su to posljednji put uspjeli te izbacivanjem Partizana i pružanjem odličnog otpora Anderlechtu u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Ali nisu uspjeli dugoročno iskoristiti taj zanos. Ispadanjem u playoffu Lige prvaka završili su u grupi Europske lige s Marseilleom, Fenerbahčeom i Borussiom M'Gladbach i ugrabili četiri boda. Dvije sezone kasnije ždrijeb je bio nemilosrdan sa Zenitom i Tottenhamom, ali na ispadanje od bečke Austrije 2017. nisu računali.

Momčad vrijedi 10.5 milijuna eura, a najskuplji pojedinci su Christos Wheeler i Davor Zdravkovski čija vrijednost iznosi 600 tisuća eura. Najpoznatije ime je Gevorg Ghazaryan, a njemu uz bok ide Ruben Jurado, nekadašnji igrač poljskog Piasta. Adnan Aganović je naš predstavnik u ovoj utakmici.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!