Nogomet

Neuništivi Markus Rosenberg i uzbudljivi Malmö bit će težak protivnik Slovencima

Sportnet • četvrtak, 25.07.2019.
Neuništivi Markus Rosenberg i uzbudljivi Malmö bit će težak protivnik Slovencima
Foto: EPA

Malmö je jedna od onih momčadi protiv koje rijetko tko voli igrati, nije toliko zvučan, ali je iznimno neugodan i kvalitetan protivnik. Ove sezone dolazi u Sloveniju...

AUTOR: I.M.

Domžale nisu najbolje startale u sezonu. Dva puta su lovili zaostatak protiv Rudara da uzmu bod, a protiv Olimpije su oni ti koji su vodili, 2:0, a na kraju izgubili 4:2. Još im je i pomalo zaboravljeni Ante Vukušić zabio. U Europi su se mučili s malteškim Balzanom, ali usprkos tome ostvarili dvije pobjede 4:3 i 1:0.

Malmo je na dobrom putu da vrati naslov prvaka, nakon 17 kola vode s dva boda ispred AIK-a, a u Europi su u dvije utakmice postigli 11 pogodaka sjevernoirskoj Ballymeni.

I dalje su onaj dobri stari rastrčani Malmo koji je gušt gledati u klasičnom 4-4-2 sustavu s ofenzivnim bekovima i sve momčadi istog ili slabijeg ranga teško prolaze s njima.

Šteta je što više nema Royal Cupa da perjanice skandinavskog nogometa Malmo i Kopenhagen ukrste koplja.

Ipak, Malmo pokušava igrati i nešto modernije, s puno visokog presinga, a njihov trener Uwe Rosler uspoređuje svoj stil s Kloppovim. Pod njegovim vodstvom od sredine 2018. Malmo je u 52 utakmice ostvario 31 pobjedu i samo pet poraza. U tom periodu postigli su 101 pogodak, a primili njih 37.

Osebujan lik odrastao je u Istočnoj Njemačkoj i tijekom boravka u Lokomotivi iz Leipziga, Stasi ga je pokušala prisiliti da cinka kolege koji "gledaju" ka zapadu, a u zamjenu će nesmetano nastaviti svoju mladu nogometnu karijeru. Bijesna intervencija njegovog trenera spasila ga je.

Veliki je zaljubljenik u engleski nogomet, a izdao je i autobiografiju Knocking Down Walls.

Prodali su Andreasa Vindheima u Spartu Prag, a doveli drugog bočnog, Jonasa Knudsena iz Ipswicha.

Momčad vrijedi 18.5 milijuna eura, a najskuplja imena su ona Andersa Christiansena i upravo Knudsena čije vrijednosti iznose milijun i pol. No to je financijska vrijednost, igračka je na strani neuništivog Markusa Rosenberga.

2014. se vratio u svoj matični klub i potpisao trogodišnji ugovor. Odmah u povratničkom debiju asistira, a kolo iza zabija Goteborgu. Klub odvodi do naslova prvaka dok on skuplja sve moguće nagrade. Proglašen je najkorisnijim igračem, najboljim napadačem i strijelcem lige. Trenutno je na učinku od 61 pogotka u 143 nastupa, a važnost je pokazao kada je najviše trebalo. Svojim pogocima je direktno donio pobjede (i prolaske) protiv Sparte, Salzburga, Oympiakosa, Šahtara i Celtica.

Embed from Getty Images

Hattrickom Ballymeni je startao u ovogodišnje natjecanje, a uzvrat nije igrao.

Osim njega i nabrojanih igrača, iz kadra valja izdvojiti još i Behranga Safarija, Oscara Lewickog, Sorena Rieksa, Arnora Traustasona i Jo Ingea Bergeta kojeg najviše pamti Darijo Srna.

Ukupno su u Europi odigrali 163 susreta i ostvarili 56 pobjeda i 71 poraz, ali gledajući posljednjih pet godina, dojam se popravlja. 2014. i 2015. su igrali skupine Lige prvaka, a na putu do njih izbacivali Celtic, Spartu Prag i dva puta Salzburg. U skupinama su skupili dvije pobjede protiv Šahtara i Olympiakosa te 10 poraza protiv renomiranijih suparnika.

Dojam kvare ispadanja od Vardara i MOL-a posljednjih godina, ali i to ispadanje od Mađara donijelo im je grupnu fazu Europske lige preko koje su završili među 32 najbolje ekipe, ali ždrijeb im je odmah smjestio Chelsea.

Tri puta su igrali s hrvatskim predstavnicima. 1997. i 1998. su poraženi od Hajduka 2:5 i 2:3, a 2011. od Dinama 3:4. Utakmice s našim prvakom branio je Dušan Melicharek koji se nedavno vratio u klub.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!