Rukomet

Hrvatske kadetkinje završile na 14. mjestu u Europi

Sportnet, Mihaela Bradovski • subota, 10.08.2019.
Hrvatske kadetkinje završile na 14. mjestu u Europi

Hrvatska ženska kadetska reprezentacija izgubila je od Portugala 29:30 i osvojila 14. mjesto na Europskom prvenstvu u Celju. Kao i u brojnim drugim susretima na ovom natjecanju bilo je mnogo uspona i padova u igri naše reprezentacije.

Prvo poluvrijeme igralo se praktički bez pravih obrana. Uostalom, podatak da je bilo samo jedno isključenje i to u posljednjoj minuti susreta to najbolje oslikava. Uz sve to hrvatska je reprezentacija primila 19 pogodaka, a to se nije dogodilo ni u jednom suretu do sada na Europskom prvenstvu. Hrvatska izbornica Adrijana Prosenjak promijenila je gotovo sve zdrave igračice koje je imala na klupi. Tako su na poziciji desne vanjske zaigrale tri djevojke, novopridošla Maja Bilandžić, Hannah Vuljak i na kraju krilo Josipa Josipović. Slično je bilo i s crtom gdje se u jednom razdoblju sureta nalazila Klara Bitrić. Nije pomoglo jer je Portugal bio raspoloženiji, odmorniji i više želio tu pobjedu. Hrvatska se držala u ravnoteži dvadesetak minuta. Nakon početnog vodstva, Portugalke su sredinom prvoga dijela preuzele kontrolu nad igrom i rezultatom i polako dizale svoju prednost do konačnih 13:19 na predahu.

U nastavku dodatni problem otvorio se već nakon nepunih pet minuta igre jer je jedna od najboljih obrambenih igračica Klara Birtić brzinom munje zaradila treće isključenje, pa i ionako porozna obrana ostala još slabija. Ali djevojke se ne predaju. Dapače, negdje pronalaze čudesnu snagu i od osme do 14 minute nastavka, serijom od šest pogodaka za redom dolaze do izjednačenja. I onda se otvara novi problem Do toga trenutka izvrsna Lucija Blašković na vratima (imala je deset obrana) u pokušaju zaustavljanja portugalske kontre ruši jednu igračicu i dobiva izravni crveni karton. Uz sve to s igračicom manje naše rukometašice ne uspijevaju realizirati sedmerac. Ali ni nakon toga nisu posustale. Portugalke su u jednom trenutku pobjegle na plus četiri 22:26, ali su hrvatske djevojke sve to stigle u 58. minuti i došle do izjednačenja 28:28. Do kraja su uspjele promašiti još jedan zicer i zabiti pogodak da bi ublažile tugu izaostatak za Portugalom svele na minimum. Šteta, bile su tako blizu.

Sa sedam pogodaka Bruna Zrnić bila je najefikasnija igračica. Pet je dodala Maja Bilandžić, četiri Sara Krizmanić. Vratarke zajedno vrlo dobre Lucija Blašković deset, Ana Mrkonjić pet obrana. Među Portugalkama, prvo ime Maria Unjanque sa sedam pogodaka.

Tako je Hrvatska ovo Europsko prvenstvo završila s dvije pobjede, jednim remijem i pet poraza. Sačuvala je ostanak u elitnom razredu, ali uz sve poteškoće s ozljedama, treba reći da je to četrnaesto mjesto najslabiji plasman u ženskoj kaadetskoj konkurenciji od kada nastupaju na europskim smotrama.

AUTOR: Hrvatski rukometni savez

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!