Tenis

Red u muškom dijelu, totalni kaos u ženskom, a Hrvati vrebaju šansu u parovima

Sportnet • ponedjeljak, 26.08.2019.
Red u muškom dijelu, totalni kaos u ženskom, a Hrvati vrebaju šansu u parovima
Foto: EPA

Danas počinje četvrti i posljednji ovogodišnji Grand Slam turnir US Open. U muškom dijelu ždrijeba favorit je Novak Đoković, a prijete Nadal i Federer. Ženski dio ždrijeba tradicionalno favorita nema, a natjecanja u parovima kriju priliku za hrvatske tenisače...

AUTOR: L.M.

U muškoj konkurenciji, standardni su favoriti, a to su Novak Đoković, Rafael Nadal i Roger Federer, prva tri nositelja i tri najbolja tenisača svijeta već dugo godina. Đoković traži svoj treći grand slam turnir sezone, u Australiji je fenomenalnom partijom rastavio Nadala dok je u Wimbledonu spasio dvije meč lopte protiv Rogera Federera i slavio u novom tiebreaku petog seta. Nadal je suvereno osvojio svoj najdraži turnir Roland Garros uvjerljivom pobjedom u finalu protiv Dominica Thiema. Upravo je Theim prvi na listi izazivača, barem po rankingu.

Đoković, Nadal i Federer sve su stariji. Svaki od trojice imao je sumnje u nastavak trajanja na vrhu, svaki je bio otpisan iz teniskog vrha, ali oni su i dalje dominantni. Dominantniji nego prije dok su mnoge konkurente odavno poslali u tenisku mirovinu. Tko ima sada prijeti i jesu li te prijetnje realne? Prije svega, tu je Daniil Medvedev, peti igrač svijeta i igrač koji je u paklenoj formi. U kolovozu došao je do finala Rogers Cupa i osvojio Masters u Cincinnatiju. I to kako, preokretom protiv prvog igrača svijeta Novaka Đokovića u polufinalu. Na Rogers Cupu pregazio je četvrtog igrača svijeta Dominica Thiema. Thiem je prvi na papiru poslije velike trojke, ali nije u formi koja ulijeva samopouzdanje da može ponoviti French Open i pobjedu nad Đokovićem. Kako je ovo Grand Slam turnir, za otići do kraja, treba pobijediti dvojicu od trojice nedodirljivih.

Medvedeva je Nadal pregazio u finalu Rogers Cupa, a Thiem nije imao realne šanse protiv Rafe nakon pobjede nad Novakom. Stoga, teško da se itko može umiješati u realnu borbu za ovaj turnir, ali sigurno je da će biti zanimljivo tko će otići daleko, do prilike da ih ugrozi. Uz spomenute Medvedeva i Thiema, tu su standardna lica: Zverev, Tsitsipas, Nishikori, Hačanov, iskusni Stan Wawrinka i ludi Nick Kyrgios. Tu su i naši aduti.

Borna Ćorić 12. je nositelj, Marin Čilić 22., a tu je i neuništivi Ivo Karlović. Svi se sjećamo kako nas je Marin Čilić razveselio fantastičnim turnirom prije pet godina kada je preko Federera i Nishikorija suvereno osvojio Grand Slam naslov. Nažalost, ne postoje realne šanse da se takav podvig ponovi. Naš udarni dvojac nije u dobroj formi, Čilić je u očitom padu dok Borna igra u ritmu toplo-hladno. Ako se stvari poklope mogli bi proći par kola, dočekati drugi tjedan, ali to je veliko ako. Div sa Šalate je standardno tvrd protivnik za bilo koga i standardno pobjediv protivnik za bilo koga. U prvom kolu čeka ga Amerikanac Tiafoe i već tu Ivu očekuje težak posao. U svakom slučaju, nove uspjehe hrvatski tenis morat će sačekati.

Dok kod muškaraca imamo red, ženski tenis nudi nam kaos. I kao što je kod muškaraca taj red očekivan, kaos kod žena je također nešto na što smo navikli. Naomi Osaka braniteljica je naslova i prva nositeljica, Ashleigh Barty druga je nositeljica. Na papiru, trebale bi jako daleko. U stvarnosti, nemoguće je predvidjeti išta. Sigurno je da je Serena Williams jako motivirana da uzme svoj sedmi US Open i prestigne Chris Evert na prvom mjestu titula u New Yorku u Open Eri. Bila je i lani, pa je dosta lagano pala od mlade Osake. Lagano je izgubila i finale Wimbledona od Simone Halep koja puca od samopouzdanja. Američki mediji navijaju za mladu Coco Gauff, koja je s 15 godina zasjala na Wimbledonu, i budite sigurni da će, prođe li par kola, biti udarna priča ženskog turnira. Bit će zanimljivo, bit će iznenađenja i sigurno je da će biti neočekivanih imena u drugom tjednu, to je jedina prognoza koja se može dati ženskom turniru. koji će imati i dvije hrvatske predstavnice.

Donna Vekić je 23. nositeljica, a Petra Martić 22., i stižu na US Open u potpuno suprotnim formama. Petra Martić ne zna za pobjedu od Wimbledona, Vekićka je u solidnoj formi. Užasno je teško predvidjeti koliko daleko mogu, ali u neredu ženskog ždrijeba imaju svoju priliku, a i kvalitetu, da ostave traga na ovogodišnjem US Openu.

Jedan dio turnira u kojem hrvatski igrači redovito ostave traga je turnir parova. Dodig, Pavić, Škugor, Mektić, svi će imati nešto za reći u ždrijebu US Opena. U Wimbledonu Ivan Dodig je sa Slovakom Polašekom došao do četvrtfinala, a kolo prije izbacili su Škugora i Mektića. Prvi adut i četvrti nositelj na Wimbledonu bio je Mate Pavić s Brazilcem Soaresom, ali je iznenađujuće ispao u drugom kolu. Upravo je natjecanje parova US Opena mjesto gdje možemo očekivati da hrvatski tenisači postignu zapaženiji rezultat.

Za dva tjedna na legendarnom Arthur Ashe terenu bit će okrunjeni pobjednici US Opena 2019. Trebali bi gledati vatromet u završnici muškog turnira, potpunu ludnicu u ženskom dijelu, a nadamo se i hrvatskim tenisačima u parovima. U svakom slučaju, predstoji nam dva tjedna uživanja u vrhunskom tenisu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!