Košarka

Pali svjetski prvaci: Briljantni Francuzi izbacili Amerikance iz borbe za medalje!

Matej Kačan • srijeda, 11.09.2019.
Pali svjetski prvaci: Briljantni Francuzi izbacili Amerikance iz borbe za medalje!
Foto: EPA

Nakon što smo jučer svjedočili ispadanju Srbije, danas su i drugi od dva najveća favorita završili svoj put prema obrani naslova. U sjajnoj utakici Francuska je na NBA pogon bila bolja od Amerikanaca 89:79...

Drugi četvrtfinalni dan na Svjetskom prvenstvu donio je i najveći derbi turnira do sad. Dvije reprezentacije iz kruga najužih favorita za naslov odigrale su svojevrsno finale prije finala pošto se pobjedniku susreta Francuske i SAD-a ispadanjem Srbije otvorio teoretski lakši ždrijeb do finala. Tako je ova utakmica dobila dvostruki ulog.

Počelo je tvrdo i s malo poena pa na polovici prve četvrtine Francuzi vode 12:8. Usprkos tome što je Gregg Popovich rotaciju brzo okrenuo na šuterski potentniju petorku te dvojac Harris-Lopez pod obručima, Amerikanci su opet glavninu poena postigli iz centralnog pick&roll-a gdje je sve ovlasti imao Kemba Walker koji u prvom poluvremenu nije bio ni blizu svoje razine.

Francuzi su, znajući da im najveća šansa leži u sporoj utakmici na malo koševa, sveli igru na duge napade i igru 5 na 5 te su tako pokušali oduzeti Amerikancima njihovo najveće oružje, tranziciju. U tome su uglavnom i uspjeli pa prva dionica završava s izjednačenih 18:18.

Drugu četvrtinu sjajno otvara Nando De Colo i s dvije trice odvodi Francuze na najvećih plus pet nakon dvije i pol minute igre. Tada se napadu zagrijao Donovan Mitchell pa Amerikanci brzo izjednačuju do polovice četvrtine. Francuzi tada snižavaju petorku te u obrani počinju preuzimati sve, Fournier se razgoropadio u napadu te Amerikance samo Mitchell i tranzicija drže na jednoznamenkastom zaostatku.

Francuska NBA zvijezda Rudy Gobert i De Colo slobodnim bacanjima uspjeli su anulirati Mitchellovo napadačko buđenje te se na poluvrijeme odlazi s 45:39 za Francusku. Predvode Fournier i Gobert s po 13 poena, dok je skoro polovicu od američkih 39 koševa postigao Mitchell sa svojih 15.

Francuzi sjajno otvaraju drugo poluvrijeme te pametnom igrom na Goberta pod košem i odličnom tricom bježe na dvoznamenkastih deset razlike nakon minute igre u trećoj četvrtini. Amerikanci su ipak zaigrali bolje u napadu pa danas sjajni Mitchell svojim 24. košem dovodi SAD na samo dva poena minusa, tri i pol minute prije kraja trećeg dijela.

Amerikanci s vrlo niskom petorkom igraju pokretnu i agresivnu obranu, a to im se uz sjajnog Mitchella u napadu isplatilo pa do kraja treće četvrtine okreću rezultat u svoju korist na 66:63 prije posljednje dionice.

Zadnju dionicu sjajno otvara Barnes, a napokon se ukazao i Kemba pa Amerikanci nakon dvije minute bježe na rekordnih 72:65. Vincent Collet tada ubacuje trećeg beka, uz De Coloa i Fourniera zaigrao je i mladi igrač NY Knicksa Frank Ntilikina koji daje novi impuls i vraća Francuze u egal. Amerikanci ulaze u bonus, a to znači da Francuzi mogu početi hraniti Goberta koji pod košem ima konstantan mismatch te tako serijom 9:0 tri minute prije kraja odlaze natrag na četiri poena prednosti.

Fournier u napadu kreće u srljanje i greške, ali Gobert s fenomenalnim obrambenim reakcijama održava francusku prednost. Na kraju je u penal završnici De Colo bio mirniji od Walkera i Francuzi prolaze u polufinale rezultatom 89:79.

Kod Francuske, koja ovom pobjedom u polufinalu ide na Argentince, najbolji su bili Gobert s 21 poenom i čak 16 skokova te Fournier s 22 poena, a Nando De Colo je svojim slobodnim bacanjima sigurno priveo utakmicu kraju. Amerikancima sjajni Mitchell s 29 poena nije bio dovoljan za pobjedu.

SP, četvrtfinale:
SAD - Francuska 79:89

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!