Rukomet

Vujović: "Da sada ima deset slobodnih desnih vanjskih, svi bi odmah našli klubove kolika je potražnja"

Iz Kutije šibica: Branimir Korać • četvrtak, 03.10.2019.
Vujović: "Da sada ima deset slobodnih desnih vanjskih, svi bi odmah našli klubove kolika je potražnja"
Foto: Pixsell

PPD Zagreb u subotu od 19 sati u sklopu SEHA lige igra protiv Eurofarm Rabotnika, a Veselin Vujović očekuje tešku utakmicu i nada se reakciji svojih igrača. Zagreb je u teškom razdoblju i treba neki pozitivan impuls...

Pred rukometašima PPD Zagreba je novi nastup u SEHA ligi, u Zagreb dolazi Eurofarm Rabotnik i to neposredno nakon što je upisao pobjedu protiv Veszprema.

"Naš protivnik je Eurofarm Rabotnik koji je uspio iznenaditi izuzetnu momčad Veszprema. U Ligi prvaka imali su nesreću da su izgubili tri utakmice s po golom razlike protiv ozbiljnih protivnika i bili su na klackalici na koju će stranu otići taj njihov rezultat. Dobili su Veszprema i samim time na motivaciji, hrabrosti. Imaju dobar sastav jer ne možeš samo tako dobiti Veszprema. Nama je ta pobjeda vrlo bitna da i mi svoje ambicije fokusiramo, pobijedimo ih i odigramo dobro u Njemačkoj protiv Flensburga i onda s ambicijom dočekamo Szeged. Pojavili su se novi problemi, Špende je ozlijeđen, Jović isto tako ima problema sa zadnjom ložom, ali vratio se Mrakovčić, pitanje je koliko će nam moći odmah pomoći, ali i to je već neko ohrabrenje. Očekujemo da nam se idući tjedan priključe i Ašanin i Bećiri. Utakmica će reći je li radimo dobro."

Vujović je govorio i o izboru pomoćnog trenera. Odluka je pala na Denisa Špoljarića.

"Ja sam prvo htio Tončija Valčića, ali taj projekt koji je s Kinezima kvario bi cijelu sliku kada bi mi kao klub povukli jednog trenera. Onda sam htio za prvu ruku da mi pomogne Joso Valčić, ali on je rekao nemojte šefe, imam milijun poslova, ja sam direktor, a jasno je da je lakše biti direktor nego trener. Onda sam pitao je li ima tko drugi mlađi i prvo ime koje su rekli odmah mi je sjelo. Rekli su za Denisa, odmah sam poručio da može, igrao je u ozbiljnim klubovima, reprezentaciji, čvrst je momak koji nam može puno pomoći i odmah je na prvim treninzima pokazao da svojim sugestijama može pomoći. On je ujedno trener koji će dok nisam tu odraditi ono što se dogovorimo, a ne ono što bi on htio. Sretan sam što je on tu, ja tako funkcioniram, da jednostavno svi izgledamo kao obitelj i samo tako možeš uspjeti."

O Jotiću

"Imam visoko mišljenje o Jotiću. Da sam ga ikako mogao dovesti u Niš prošle godine, to bih i napravio. Kada sam vodio Zagreb dao sam mu ozbiljnu minutažu. Izabrao je dobar klub, dobio je veliki kredit, eksplodirao je, igra dobro i to je velika stvar za njega. Trudit ćemo se zaustaviti ga iako će imati posebnu motivaciju. Odličan je momak, fizički besprijekoran i pored tih lutanja koja je imao, sazrio je, bit će komplicirano zaustaviti ga."

Špoljarić je bio vrhunski obrambeni igrač i u tom segmentu trebao bi biti od ogromne pomoći, posebno zbog činjenice da ovaj sastav Zagreba u ovom trenutku nije dposoban odigrati kvalitetniju obranu.

"Kada uzmete roster koji imam, vidjet ćete da njih 70 posto ne igra obranu. I kada ih pitam koju bi poziciju igrali, 90 posto njih bi igralo krajnjeg, pa to svi možemo igrati, meni treba netko tko će igrati sredinu s puno kontakata, u toj sredini mi nemamo dobru rotaciju. Te igrače koji nisu baš obrambeno motivirani, moramo staviti u neki drugu poziciju. Mi sada dolazimo u poziciju da Šipića koji je idealno građen za obrambenog igrača tipa Sulić, a on nikada nije igrao obranu. I u današnjem rukometu da mijenjaš dva igrača obrana/napad, to je samoubojstvo, odmah si završio, prije nego si i počeo utakmicu. Najgore je i ako ta dvojica ostanu, protivnik ih direktno napadne i opet si u kanalu. Jako je zahtjevno sve to složiti. Moraš postići puno lakih golova jer mi s bekovskom postavom koju imamo i bez velikog šuta izvana moramo zabiti 27-28 golova sa šest metara, nemoguća misija. Na puno toga moraš raditi."

Važan zadatak za Vujovića je i vraćanje samopouzdanja igračima. Ono je u veliko mjesto potpuno izgubljeno.

"Nekako su izgubili sigurnost, Aleksa sam trenirao u Kopru i reprezentaciji te je bio pravi golgeter, on ovdje niti ne ide na gol, ne šutira, ne znam što mu se događa. Špende isto tako, nema ga. Desnog vanjskog nam igra Zlaja Horvat, a to je mučenje i za njega i za nas i za gledatelje iako je on veliki borac. U takvom sastavu možemo igrati s Metaloplastikom, ali protiv ozbiljnih nema šanse. Puno je posla, samo treba vjerovati i imati strpljenja. Znam da znaju, znam da mogu, ne možda na vrhunskoj razini, ali puno bolje od toga. Trebaš biti i trener i pedagog i psiholog. Moda to sve i nije tako loše da ljuti vide na kojoj je razini sada Zagreb pa da za tri mjeseca usporedimo što sam napravio."

Vujović je zahtjevan trener i priznaje kako to možda i sputava neke od igrača s kojima nije ranije radio.

O količini posla

"Igrač se zapita što on radi jer također ide u teretanu, trči, trenira i izgubi 17 razlike. U atletici kada netko napravi pomak za jedan centimetar to su mjeseci i godine rada. Tako mi sada trebamo stići tih 17 centimetara ili golova. Ogroman posao nas čeka."

"Ja sam kao strog otac. Kada treba pohvaliti, to i napravim, kada ih treba ošamariti, ja ih ošamarim. Ako me shvate kao roditelja, sve će im lakše biti. Tako se ponašam i prema svojoj djeci. Imaju li neki od igrača u sebi grč jer je došao Vuja koji je zahtjevan, moguće, ali iskreno se nadam da će to brzo popustiti. Uvijek kažem da onaj koji me preživi kao trenera, bit će vrhunski."

Istaknuo je i problem Josipa Vekića koji ne pokazuje poseban napredak u fazi napada.

"Vekić je tri godine tu i minimalno je napredovao u napadu. Probat ću od njega dobiti što bolje. On će onda eksplodirati, ljevak od dva metra i odmah će ga netko uzeti. Kada bi trebao pružiti najbolje od sebe u Zagrebu, otići će. Nadam se da će se klupska politika promijeniti, došlo je do stabilizacije i sigurnog kursa, nadam se da ćemo u tri-četiri godine napasti neki ozbiljan europski trofej."

Naravno, uz nezadovoljstvo rosterom, traže se pojačanja i to posebno na desnom vanjskom.

"Da sada ima deset slobodnih desnih vanjskih, svi bi odmah našli klubove kolika je potražnja. Ako hoćeš dovesti igrača, moraš mu dati duplo veću cijenu nego netko izvana i trebaš sada naći nešto jeftino, a dobro. Pratimo neke igrače, dvojica su Skandinavci, jedan je Argentinac i treba razmišljati kako će se uklopiti u sve ovo što je tu i ja trenutno radim s ovim što imam. Sigurno gledamo kako dovesti jedno ili dva pojačanja da u Ligi prvaka ostvarimo cilj i u prvenstvu uzmemo titulu. Tu sigurno nismo onakvi favoriti kako je to bilo prije, ali u klubu su pozitivni, nisu mi postavili nikakve ciljeve makar ja to znam što je još gore. Svjesni su da se neće ništa napraviti ako promijeniš trenera već nakon dva poraza nego moraš nekom vjerovati, ja se nadam da će vjerovati meni."

SEHA liga, skupina A

1Motor Zaporožje 10314:274+4024
2Vardar Skoplje 10319:291+2824
3Prešov 10262:242+2015
4Vojvodina 10269:265+415
5Nexe Našice 10299:268+3112
6BSU 10235:358-1230

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!