Košarka

Najava Zapada: Bitka za LA i planinske momčadi

Matej Kačan • utorak, 22.10.2019.
Najava Zapada: Bitka za LA i planinske momčadi
Foto: EPA

Nakon najave Istočne, pred nama je najava i Zapadne konferencije koja će i ove sezone biti konkurentnija i puno će se teže ući u doigravanje. Neke ekipe mogu podbaciti, neke iznenaditi, a što će biti, preostaje nam vidjeti u narednim mjesecima...

Nakon pregleda i najave Istoka, vrijeme je i za Zapad i to točno pred početak nove sezone. Sva objašnjenja i disclaimere imate u uvodu tog teksta, a ovdje nećemo duljiti.

1. Utah Jazz (54-28)

Došli: Bojan Bogdanović (IND), Mike Conley (MEM), Ed Davis (BKN), Jeff Green (WAS), Emmanuel Mudiay (NYK), Miye Oni (SG, 58. pick), Nigel Williams-Goss (Olympiacos), Justin Wright-Foreman (PG, 53. pick), William Howard (Limoges), Stanton Kidd (Darušafaka), Jarrell Brantley (PF, 50. pick)

Otišli: Grayson Allen (MEM), Tyler Cavanaugh (Alba Berlin), Jae Crowder (MEM), Derrick Favors (NOP), Kyle Korver (MIL), Naz Mitrou-Long (IND), Raul Neto (PHI), Ricky Rubio (PHX), Thabo Sefolosha (HOU), Ekpe Udoh (Beijing Ducks)

Utah je odradila lavovski dio posla ovog ljeta i možemo od Jazzera očekivati novi identitet. Ekipa Quinna Snydera do sad je skupljala pobjede na pristup i sjajnu obranu, a u doigravanju bi se naletjelo na zid kad bi pofalilo igrača sposobnih zabiti koš koji se ne zovu Donovan Mitchell.

Ove sezone u mormonskoj zajednici stanuju i Conley i Bojan koji bi trebali garantirati puno bolju napadačku produkciju i elitne šuterske postotke i napad će sigurno jahati. Utah je uigrana mašina gdje se točno zna tko, što, kako i kad radi, a profesionalce poput Conleya i Bogdanovića neće biti teško uklopiti. Sad bi nominalno prva petorka trebala imati četiri igrača sposobna uzeti loptu u ruke i kreirati ili zabiti koš,a onaj peti je Gobert koji na obrambenom dijelu terena donosi ekvivalent od napadačkih 30 poena. Strašni su.

2. Houston Rockets (54-28)

Došli: Ryan Anderson (MIA), Tyson Chandler (LAL), Ben McLemore, Thabo Sefolosha (UTA), Russell Westbrook (OKC), Chris Clemons (PG, nedraftiran)

Otišli: Chris Chiozza (WAS), Trevon Duval, Vincent Edwards, Kenneth Faried, Michael Frazier, Chris Paul (OKC), Iman Shumpert

Analitika Vegasa baš baš favorizira Rocketse koji će prije svega morati dobro mozgati da smisle način kako uklopiti Hardena, Westbrooka i Gordona uz pick&roll s Capelom u sport koji se igra s jednom loptom. Russu je njegova Oklahoma pokazala milosrđe te ga je poslala kod starog kompanjona Hardena, a sada ostaje za vidjeti kako pomiriti apetite dva alfa-mužjaka.

Vjerojatno je ipak da Houston neće uhvatiti ove 54 pobjede, ponajprije zbog očekivanog regresa Westbrooka koji izgleda sve starije i tromije te će mu debelo patiti efikasnost, a ni Capela nije baš takav igrač kakvim ga se cijeni. Za 54 pobjede trebat će nova superherojska sezona Hardena, a znamo da kad se Harden troši u regularne 82 utakmice pate predstave u play-offu.

3. LA Clippers (54-28)

Došli: Paul George (OKC), Donte Grantham (OKC), Moe Harkless (POR), Kawhi Leonard (TOR), Patrick Patterson (OKC), Derrick Walton (Alba Berlin), Amir Coffey (SG, nedraftiran), Mfiondu Kabengele (C, 27. pick), Terance Mann (SF, 48. pick)

Otišli: Wilson Chandler (BKN), Ángel Delgado, Danilo Gallinari (OKC), Shai Gilgeous-Alexander (OKC), Garrett Temple (BKN), Sindarius Thornwell, Tyrone Wallace (MIN)

Clippersi su u jedno lijepo ljetno jutro šokirali cijeli svijet. Već je prijelazni rok bio gotov, Kawhi Leonard je bio zadnja dostupna njuška i činilo se da je izbor pao na Lakerse ili Raptorse. Onda je pala bomba, u velikom tradeu je doveden Paul George, potpisan je Kawhi, a sve to bez da su se Clippersi riješili glavne osovine momčadi koja ih je protivno svim očekivanjima uvela u lanjski play-off.

Kawhi i George će propustiti svoju kvotu utakmica i zato je ova projekcija niža nego što to imena nalažu, ali Lou Williams-Trez Harrell pick je najuigranija i najpouzdanija akcija u ligi i bit će to dostatno za kotrljanje kroz regularnu sezonu. Dodaj u miks i Zupca, Beverlyja i Harklessa i imaš momčad koja na svakoj poziciji ima potrebnu dubinu i širinu. Clippersi su prvi favorit za naslov, a sami jako dobro znaju da se ne vrijedi trošiti u regularnoj sezoni. Očekujte druge Clipperse u doigravanju.

4. Denver Nuggets (53-29)

Došli: P.J. Dozier (BOS), Jerami Grant (OKC), Bol Bol (C, 44. pick), Vlatko Čančar (SF, Burgos)

Otišli: Brandon Goodwin (ATL), Tyler Lydon (SAC), Trey Lyles (SAS), Isaiah Thomas (WAS), Thomas Welsh

U Coloradu se dobro živi i dobra se košarka igra. Nuggetsi su lani učinili svoj dugo očekivani skok, a ove sezone se očekuje nastavak iskoraka. Jokić i Jamal Murray bi morali postati punokrvne zvijezde i vođe ekipe, a zdravlje Willa Bartona, Garyja Harrisa i mladog Michaela Porter Juniora trebalo bi donijeti potrebnu širinu kroz utakmice.

Nisu Nuggetsi puno prčkali, sve se i dalje bazira na domaćoj radinosti i kućnom uzgoju, a uigrana ekipa trebala bi biti dovoljna za vrhunsku regularnu sezonu. U playoffu će na vidjelo doći obrambeni problemi glavnih zvijezda, ali o tome ćemo brinuti na proljeće.

5. LA Lakers (51-31)

Došli: Kostas Antetokounmpo (DAL), Avery Bradley (MEM), Quinn Cook (GSW), DeMarcus Cousins (GSW), Troy Daniels (PHX), Anthony Davis (NOP), Jared Dudley (BKN), Danny Green (TOR), Dwight Howard (WAS), Demetrius Jackson (PHI), Zach Norvell Jr. (SG, nedraftiran), Talen Horton-Tucker (SF, 46. pick)

Otišli: Lonzo Ball (NOP), Isaac Bonga (WAS), Reggie Bullock (NYK), Tyson Chandler (HOU), Josh Hart (NOP), Brandon Ingram (NOP), Mike Muscala (OKC), Lance Stephenson (Liaoning Flying Leopards), Moritz Wagner (WAS), Jonhathan Williams (Maccabi Rishon)

Lakersi opet imaju onu zvjezdanu patinu koja je kroz povijest krasila holivudsku momčad. LeBronu se pridružio Davis i očekivanja su najviša, ništa osim naslova u naredne tri sezone nije zadovoljavajuće. Lakersima će zato fokus biti na play-offu, a ne na regularnoj sezoni.

Roster oko glavne osovine je složen na brzaka i od onoga što je ostalo jer dok su Lakersi čekali Kawhija već su veće ribe bile razgrabljene. Zato će sve ovisiti od zdravlju Jamesa i Davisa, a za sam vrh Zapada bit će potrebna MVP sezona obojice. Ne smiju se Lakersi ni zafrkavati s prekomjernim odmaranjem i doziranjem, ozljedom Cousinsa treće opcije u napadu nema, a po svemu sudeći polovičan omjer neće biti dosta za biti među osam.

6. Golden State Warriors (48-34)

Došli: Alec Burks (SAC), Willie Cauley-Stein (SAC), Marquese Chriss (CLE), Glenn Robinson III (DET), D'Angelo Russell (BKN), Omari Spellman (ATL), Ky Bowman (PG, nedraftiran), Eric Paschall (PF, 41. pick), Jordan Poole (SG, 28. pick), Alen Smailagić (C, 39. pick)

Otišli: Jordan Bell (MIN), Andrew Bogut (Sydney Kings), Quinn Cook (LAL), DeMarcus Cousins (LAL), Marcus Derrickson, Kevin Durant (BKN), Andre Iguodala (MEM), Jonas Jerebko (Himki), Damian Jones (ATL), Shaun Livingston (mirovina), Alfonzo McKinnie

Tek sad znamo kakvu smo privilegiju imali posljednje tri sezone. Onakvu ekipu kakva su atomski Warriorsi bili nećemo imati priliku gledati još dugo, dugo. KD je otišao u Netse, a u drugom smjeru je stigao D'Angelo Russell i svi su češali glave. Pa čemu još jedan primarni hendler i scorer kraj Stepha?

Zbog takve konstitucije ekipe i dvije glavne zvijezde (dok se Klay ne vrati) baza će biti napad i volumen. Onaj tko je u fantasyju ugrabio Curryja sada zadovoljno trlja ruke jer, sudeći po predsezoni, Steph izgleda kao čovjek na misiji i kandidat za MVP naslov.

Možda neće uhvatiti 48, vjerojatnije je da će biti negdje oko 50% omjera i grebanja za doigravanje. A možda smo i svi skupa zaboravili na onog Stepha kakav je bio prije dolaska Duranta. Možda nas podsjeti na to tko je zapravo najpodcjenjeniji košarkaš na svijetu pa da još jednom zapanji sve.

7. Portland Trail Blazers (47-35)

Došli: Kent Bazemore (ATL), Pau Gasol (MIL), Mario Hezonja (NYK), Anthony Tolliver (MIN), Hassan Whiteside (MIA), Moses Brown (C, nedraftiran), Jaylen Hoard (SF, nedraftiran), Nassir Little (SF, 25. pick)

Otišli: Al-Farouq Aminu (ORL), Seth Curry (DAL), Moe Harkless (LAC), Enes Kanter (BOS), Jake Layman (MIN), Meyers Leonard (MIA), Evan Turner (ATL)

Po službenoj dužnosti i zapovjednoj liniji moram pisati lijepo o Blazersima. Pa evo nekih lijepih stvari: Dame Lillard je najbolji reper među košarkašima, Mariju Hezonji je u Portlandu lijepo, negdje u toj franšizi skrivaju Ra'as Al Ghulovu Lazarovu fontanu za oživljavanje (ne krivim vas ako ne prepoznajete ovu referencu na duboku Batmanovu mitologiju).

Šalu na stranu, Blazersi svake godine po projekcijama opasno vise, svake godine čekamo taj pad, a oni svake godine izmisle nešto novo, ožive nekog novog i prkose svim zakonima košarke i matematike. Ove sezone ipak izgleda da im previše fali na krilu, a posebno na centru. Pa čak i da Hez i Hood napokon krenu igrati kao elitni talenti, teško će Blazersi replicirati Nurkićevu sposobnost nalaženja slobodnih igrača nakon rolanja i njegovu kvalitetu da kroz njega možeš zavrtjeti napad.

Ovako će sve opet pasti na pleća Lillarda i McColluma, a u pick igri će se trebati izmišljati topla voda da bi se napad kotrljao, kad obrana već neće. Jedina je nada da se Nurkić vrati prije vremena ili da Pau Gasol nađe novu mladost jer Whiteside sigurno nije taj koji posjeduje ono što je prikazivao Nurk ili čak Kanter u lanjskom doigravanju.

8. San Antonio Spurs (47-35)

Došli: DeMarre Carroll (BKN), Trey Lyles (DEN), Luka Šamanić (PF, 19. pick), Quinndary Weatherspoon (SG, 49. pick), Keldon Johnson (SF, 29. pick)

Otišli: Davis Bertans (WAS), Dante Cunningham, Ben Moore (Galatasaray), Donatas Motiejunas (Shangai Sharks), Quincy Pondexter

Spursi nikako da potonu. Još su im se vratili Murray i White pa će netko moći obraniti protivničkog beka. Dok Aldridge i DeRozan obavljaju svoj posao s poludistance napad će plivati, a ogromno pitanje kao i uvijek ostaje kako će šljakati obrana i hoće li Pop moći svojom matchup zonom maskirati sve nedostatke individualaca.

Glupo bi bilo Spurse otpisati, ali da će slobodno visiti ako se koja od ovih mlađih ekipa isprofilira, to hoće. U najboljem slučaju čeka ih novo ispadanje u prvoj rundi.

9. Dallas Mavericks (41-41)

Došli: Antonius Cleveland, Seth Curry (POR), Boban Marjanović (PHI), Delon Wright (MEM), Josh Reaves (SG, nedraftiran), Isaiah Roby (SF, 45. pick)

Otišli: Kostas Antetokounmpo (LAL), Trey Burke (PHI), Devin Harris, Daryl Macon (MIA), Salah Mejri (Real Madrid), Dirk Nowitzki(mirovina)

Baš bi Mavsi mogli biti jedna od tih mladih ekipa. Dončić je odmah pokazao da je spreman nositi ekipu na elitnoj razini, a ne smijemo zaboraviti da mu stiže pomoć u liku jednoroga. Porzingis je stvarno poseban igrač i dokle god je zdrav Mavsi će biti u igri za doigravanje.

Oko početne osovine je hrpa korisnih veterana i igrača role i ovo već sad izgleda kao ekipa koja je spremna na skok i iznenađenje, ako ih zdravlje posluži. Možda smo svi zaboravili koliko je Zinger dobar. Ako ga izbjegnu ozljede Mavsi će biti obvezna ekipa na listi za gledanje.

10. New Orleans Pelicans (40-42)

Došli: Lonzo Ball (LAL), Derrick Favors (UTA), Josh Gray, Josh Hart (LAL), Brandon Ingram (LAL), J.J. Redick (PHI), Zion Williamson (PF, 1. pick), Nicolo Melli (PF, Fenerbahče), Nickeil Alexander-Walker (SG, 47. pick), Zylan Cheatham (SF, nedraftiran), Jaxson Hayes (C, 8. pick),

Otišli: Dairis Bertans (Himki), Trevon Bluiett (UTA), Ian Clark (Xinjiang Flying Tigers), Anthony Davis (LAL), Cheick Diallo (PHX), Solomon Hill (MEM), Stanley Johnson (TOR), Elfrid Payton (NYK), Julius Randle (NYK), Christian Wood (DET)

Pelicansima je sjekira upala u med. Ode ti Davis, za njega dobiješ hrpu mladih igrača i pickova, a onda ti upadne i Zion. Neki bi išli toliko daleko da bi Pelse stavili u play-off, ali mi ipak nismo toliko hrabri. Prvi i najveći problem je napad na postavljene obrane, jedino eventualno Jrue Holiday ima potreban set vještina za držati 5v5 napad iznad vode. Zion i Lonzo su ipak primarno tranzicijski igrači i zato će ključna biti konačna potvrda je li Brandon Ingram taj ili nije.

Neće Pelsima ni pomoći ozljeda Ziona odmah na startu, propustit će oko dva mjeseca. Da bi se Pelsi uvukli u play-off odmah trebala bi im Zionova sezona u rangu onoga kakav je hype oko njega, u najmanju ruku lebronovski. Nema zime, za ovu mladost ima vremena da zalude svijet.

11. Sacramento Kings (38-44)

Došli: Trevor Ariza (WAS), Dewayne Dedmon (ATL), Richaun Holmes (PHX), Cory Joseph (IND), Tyler Lydon (DEN), Hollis Thompson, Tyler Ulis, Kyle Guy (PG, 55. pick), Justin James (SG, 10. pick)

Otišli: Corey Brewer, Alec Burks (GSW), Willie Cauley-Stein (GSW), B.J. Johnson, Kosta Koufos (CSKA Moskva), Frank Mason III (MIL), Troy Williams

Kingsi su lani pokazali natruhe ozbiljne ekipe i organizacije, a i ove sezone će ići daleko koliko ih Fox i Hield budu spremni nositi. Nisu Kingsi loši, ali im fali generacijski superstar. Možda bi na Istoku i ušli u doigravanje, ali Zapad je krvav. Neće Divcu biti dovoljna srpska kolonija, treba tu uložiti nešto više.

12. Minnesota Timberwolves (36-46)

Došli: Jordan Bell (GSW), Treveon Graham (BKN), Jake Layman (POR), Shabazz Napier (BKN), Noah Vonleh (NYK), Tyrone Wallace (LAC), Jaylen Nowell (SG, 43. pick), Naz Reid (PF, nedraftiran), Kelan Martin (SF, Ludwigsburg), Jordan McLaughlin (PG, nedraftiran), Jarrett Culver (SG, 6. pick)

Otišli: Jerryd Bayless (Sichuan Blue Whales), Mitch Creek (SE Melbourne), Luol Deng (mirovina), Taj Gibson (NYK), Tyus Jones (MEM), Cameron Reynolds (MIL), Derrick Rose (DET), Dario Šarić (PHX), Jared Terrell (Hapoel Eilat), Anthony Tolliver (POR), C.J. Williams

Wolvesi svake sezone nešto pretumbavaju, a svake sezone opet ništa. Možda je vrijeme da se kaže istina koju svi pokušavaju prešutjeti: Wigginsa se treba riješiti i dati ekipu kompletno u ruke . Možda su i u Wolvesima svjesni toga, ali Wigginsov ugovor je trenutno nerazmjenjiv. Dok god njih dvojica smetaju jedan drugom Minnesota neće naprijed, jednostavno se Townsu uzima prevelik komad lopti koje bi mu trebale pripadati. Ni šesti pick Calver neće daleko ako ne bude imao dovoljno prilika za preuzimanje odgovornosti. Želimo bolne rezove, "Maple Jordane" odlazi!

13. Oklahoma City Thunder (32-50)

Došli: Danilo Gallinari (LAC), Shai Gilgeous-Alexander (LAC), Mike Muscala (LAL), Justin Patton, Chris Paul (HOU), Darius Bazley (SF, 23. pick), Luguentz Dort (SG, nedraftiran), Devon Hall (Cairns Taipans)

Otišli: Jawun Evans, Raymond Felton, Paul George (LAC), Jerami Grant (DEN), Donte Grantham (LAC), Markieff Morris (DET), Patrick Patterson (LAC), Russell Westbrook (HOU)

Thunder je ovo ljeto završio kompletno jedno poglavlje i prvi dio povijesti franšize, od cijele one ekipe koja je trebala zaluditi svijet više nema nikog. Russ je otišao u Houston nakon što je George izborio bijeg i sad pred Oklahomom slijedi mučan i bolan period ponovne izgradnje.

Prva petorka na papiru izgleda jako dobro, ali nakon toga ide krš i provalija od ekipe. Povrh toga moramo znati da su Chris Paul i Gallinari prvi na bloku za razmjenu, a slijedi ih Steven Adams. U prijevodu, OKC prodaje sve što valja na akciji i grade oko SGA i hrpe pickova koje su dobili od Clippersa. I tako bi trebalo biti, a vi slobodno na ovih 32 udarite under.

14. Phoenix Suns (29-53)

Došli: Aron Baynes (BOS), Jevon Carter (MEM), Cheick Diallo (NOP), Frank Kaminsky (CHA), Ricky Rubio (UTA), Dario Šarić (MIN), Jared Harper (PG, nedraftiran), Ty Jerome (SG, 24. pick), Cameron Johnson (PF, 11. pick), Jalen Lecque (PG, nedraftiran)

Otišli: Dragan Bender (MIL), Jamal Crawford, Troy Daniels (LAL), Jimmer Fredette (Panathinaikos), Richaun Holmes (SAC), Josh Jackson (MEM), George King (Trento), De'Anthony Melton (MEM), Ray Spalding, T.J. Warren (IND)

Sunse ćemo gledati zbog Šarića, a ostalo je (i dalje) za baciti. Dojam je da već predugo traje proces izgradnje Sunsa u kojem su očajni, a to će se i nastaviti bez obzira na napredak Bookera i dovođenje Rubia kao generala.

Prije svega je to zbog činjenice da Sunsi neće moći obraniti ništa. Ayton, Baynes, Šarić i Kaminsky su rijetko viđen ansambl visokih igrača sporih kao blato i stvarno će biti vrijedno baciti pogled na Sunse ako ste ljubitelj trasha, pogotovo u obrani.

15. Memphis Grizzlies (28-54)

Došli: Grayson Allen (UTA), Jae Crowder (UTA), Solomon Hill (NOP), Andre Iguodala (GSW), Josh Jackson (PHX), Tyus Jones (MIN), De'Anthony Melton (PHX), Miles Plumlee (ATL), Ja Morant (PG, 2. pick), John Konchar (SG, nedraftiran), Marko Gudurić (SF, Fenerbahče), Brandon Clarke (PF, 21. pick)

Otišli: Avery Bradley (LAL), Jevon Carter (PHX), Mike Conley (UTA), Tyler Dorsey (Maccabi Tel Aviv), Justin Holiday (IND), C.J. Miles (WAS), Joakim Noah, Chandler Parsons (ATL), Julian Washburn, Delon Wright (DAL), Tyler Zeller

U Memphisu je krš i rasulo i to i oni znaju i bit će uključen teški tank mode, a svejedno imaju projicirano više pobjeda od njihovih kolega s dna Istoka, i to od tri istočne ekipe. To vam dovoljno govori o odnosu snaga Istoka i Zapada. Grizlije upalite da vidite kako će se Morant snaći u paru s Jacksonom, a možda i neki novi klinac iskoči za fantasy. Ostatak nije ni vrijedan spomena.

I za kraj, projekcija autora:
1. Jazz
2. Clippers
3. Nuggets
4. Warriors
5. Lakers
6. Rockets
7. Mavericks
8. Spurs

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

KošarkaNBATeme tjedna
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!