Nogomet

Dinamo gostuje kod Arsenala: "Moramo biti pametni, pragmatični, ne smijemo nasjesti na njihov plan"

gnkdinamo.hr, Mihaela Bradovski • utorak, 17.12.2019.
Dinamo gostuje kod Arsenala: "Moramo biti pametni, pragmatični, ne smijemo nasjesti na njihov plan"
Foto: Pixsell

Srušili su Manchester City na spuštanju zastora u grupnoj fazi natjecanja i izborili plasman u sljedeći krug Uefine Lige prvaka mladih. S obzirom na snagu, kvalitetu i veličinu suparničke momčadi, kao i samu Dinamovu izvedbu s potpisom trenera Igora Jovićevića, pobjeda protiv Cityja nedvojbeno pripada kategoriji najvećih rezultata u povijesti maksimirske nogometne škole. A, da taj doseg nije slučajan sugeriraju i rezultati u drugom, paralelnom međunarodnom natjecanju – Premier League International Cupu.

Uz juniorsku Uefa Youth League, mladi Dinamovi nogometaši već četvrtu uzastopnu sezonu sudjeluju i u PL International Cupu gdje ih u utorak u 20 sati po hrvatskom vremenu očekuje okršaj drugog kola u skupini gdje će ih dočekati Arsenal na Meadow Parku u londonskom predgrađu Borehamwoodu. U natjecanju sudjeluje 12 otočkih sastava koji nastup moraju izboriti kroz vlastito prvenstvo mladih momčadi, dok preostalih 12 klubova iz kontinentalnog dijela Europe dolazi na poziv Premier lige po kriteriju najboljih nogometnih akademija.

Samo u zadnje tri godine plavi su se već sučelili s pola Premiershipa! Mlada Dinamova momčad će, dakle, i ovoga utorka nastaviti s iskušenjima u njezinu drugom domu – Engleskoj. Plavi se već osjećaju domaćinima na Otoku: sve utakmice PL International Cupa na rasporedu su na terenima u Engleskoj. Pridodamo li tome i Uefa Youth League, dakle, Uefinu Ligu prvaka mladih, Dinamo je od ljeta 2015. u oba ova međunarodna natjecanja odigrao čak 18 utakmica na – engleskom tlu.

Dvoboj protiv Arsenala bit će 19., dok će na proljeće protiv Leicester Cityja brojku zaokružiti na 20. U prosjeku, dakle, Dinamovi nogometaši godišnje odigraju četiri utakmice u Engleskoj! A, takva snažna iskušenja, i to posebice u formativnim godinana, znatno pridonose razvoju mladih igrača, pogotovo kad se na to naslone i dojmljivi rezultati. A, Dinamovi doista jesu dojmljivi.

Štoviše, plavi su prošle sezone dogurali do samoga finala PL International Cupa gdje ih je svladao Bayern, dok su u Ligi prvaka mladih preskočili Liverpool, a potom zapeli u četvrtfinalu protiv Chelseaja, i to tek prilikom izvođenja jedanaesteraca.

Ove su jeseni zauzeli drugo mjesto u skupini Lige prvaka mladih, iza Atalante, a ispred Manchester Cityja i Šahtara. U playu offu, koji je ekvivalent šesnaestini finala, čekat će ih kijevski Dinamo.

U PL International Cupu su, pak, na startu pobijedili Villarreal 2:1. U međuvremenu je Arsenal također svladao španjolsku žutu podmornicu, 3:0. Treći suparnik u skupini je Leicester City koji će svoj premijerni nastup ove sezone upisati u srijedu, također protiv Villarreala. Dinamo i Leicester City sučelit će se na proljeće, a konkretan ćemo termin doznati naknadno. Plasman u četvrtfinale izborit će pobjednici svih šest skupina i dvije najbolje drugoplasirane momčadi.

"Protiv Manchester Cityja smo stvarno upisali veliku pobjedu, ali iskreno se nadam i čvrsto vjerujem da su najveće pobjede tek pred nama. Vrijeme nam je najveći saveznik. Mladi smo, u razvoju, gladni smo i dok je god takav osjećaj, imamo priliku napraviti nešto veliko. Jedan od tih koraka je i utakmica protiv Arsenala. Mi smo pobijedili Villarreal na otvaranju natjecanja s 2:1, a sad ih je Arsenal svladao s 3:0. Vidi se da su fantastična momčad, motorički jaki, fizički moćni i bit će nam jako teško. Nama je to zadnja utakmica u polusezoni, ali njima nije, oni još drže taj fokus i ritam utakmica", istaknuo je trener Jovićević.

Pritom je dodatno analizirao sljedećega suparnika.

"Gledao sam Arsenalovu utakmicu protiv Villarreala. Jaki su na lopti, agresivni u presingu, igraju čovjek čovjeka, ne boje se ostavljati stopere na velikom prostoru, love te po cijelom terenu… Nametnut će se na svom travnjaku, neće nam htjeti dati razviti našu igru, stajat će visoko, bit će nam jako teško. Moramo biti pametni, pragmatični, ne smijemo nasjesti na njihov plan, a kako utakmica bude odmicala, nastojat ćemo je što više usmjeravati na naš mlin. Kad budemo imali loptu u nogama, nastojat ćemo smiriti njihovu agresiju. Ne smijemo odustajati od svoje igre", zaključio je trener Jovićević.

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!