Rukomet

Izabrani najbolji u 2019. godini: Ivana Kapitanović i Igor Karačić na vrhu

Sportnet, Mihaela Bradovski • petak, 20.12.2019.
Izabrani najbolji u 2019. godini: Ivana Kapitanović i Igor Karačić na vrhu
Foto: FaH

U sjajnoj atmosferi prepune dvorane Heart zagrebačkog restorana Lido, održana je Večer rukometa. Uz brojne goste iz sportskog, političkog i javnog života svečanosti je prisustvovala i kompletna hrvatska muška rukometna reprezentacija na čelu s izbornikom Linom Červarom...

Uz prisjećanje na rukometnu 2019. godinu, najveće uspjehe, radosti i razočaranja, nastupe hrvatskih reprezentacija i klubova, brojne aktivnosti Saveza koje se često ne vide, izabrani su i najbolji u četiri kategorije – najbolji sudački par, najbolji trener, najbolja rukometašica i najbolji rukometaš. A žiri za takav izbor gotov da nije mogao biti bolji i jači, jer su ga činili 31 sportski novinar, izbornici i čelnici Saveza. Riječ je dakako o zajedničkoj akciji Hrvatskog rukometnog saveza i Sportskih novosti koja je doživjela svoje 26. izdanje.

NAJBOLJI SUDAČKI PAR: MATIJA GUBICA – BORIS MILOŠEVIĆ

Sve prolazi i sve se mijenja, ali ovaj fantastični dvojac ne silazi s vrha. Ovo je dvanaesta godina da su najbolji u Hrvatskoj. S pravom jer su u 2019. godini imali čast da na Svjetskom prvenstvu Njemačkoj i Danskoj sude polufinale i finale, što je ravno senzaciji. Uz sve to sudili su finale Super Globe turnira, zapravo svjetskog klupskog prvenstva, brojne utakmice Lige prvaka, finale domaćeg kupa itd, itd... Izabrani su u elitnu sudačku petorku koja će suditi završnicu Europskog prvenstva 2020. godine, a gotovo je izvjesno da ćemo ih gledati i u Tokiju na Olimpijskim igrama. Evo kako je žiri podijelio svoje glasove:

MATIJA GUBICA – BORIS MILOŠEVIĆ: 83 GLASA
DALIBOR JURINOVIĆ - MARKO MRVICA: 56 GLASOVA
ZORAN I DAVOR LONČAR: 39 GLASOVA
TOMISLAV CINRDIĆ – ROBERT GONZUREK: 16 GLASOVA
ŽELJKO HERCEG - SINIŠA BOSAK: 1 GLAS

NAJBOLJI TRENER HRVATSKE U 2019. GODINI: LINO ČERVAR

Gotovo da nikada nije imao jaču konkurenciju, ali je na kraju ipak izabran za najboljega u ovoj godini. I tako već deseti put. Lino Červar je odveo mušku rukometnu reprezentaciju do šestog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Njemačkoj i Danskoj, ali i osigurao olimpijske kvalifikacije. Da nije bilo više sile protiv Njemačke, bez obzira na poraz od Brazila, vjerojatno bi osvojio i medalju. Nakon toga suvereno je prošao kvalifikacije i odveo reprezentaciju na Europsko prvenstvo i to bez poraza u nimalo jednostavnoj skupini sa Srbijom, Švicarskom i Belgijom.

LINO ČERVAR

NAJBOLJA RUKOMETAŠICA HRVATSKE U 2019. GODINI: IVANA KAPITANOVIĆ

Posljednjih 15-tak godina jedno ime je gotovo po pravilu osvajalo ovu nagradu. Sasvim zasluženo naravno. Andrea Penezić Kobetić i ove je godine bila jedan od glavnih kandidata. Ali laskavi naslov najbolje hrvatske rukometašice ide Ivani Kapitanović. Ta skromna djevojka jako rano je došla u Koprivnicu. I ostala u njoj punih deset godina. Sama će reći, klub i grad su me formirali u igračkom i ljuskom smislu i zbog toga sam im neizmjerno zahvalna. Ivana je polako gradila svoju karijeru. Uvijek je netko bio ispred nje. Ali se nije predavala. Nakon Podravke, Metz je došao kao logična nadogradnja želje za napretkom. I sve se sjajno poklopilo. Njezina i ambicije kluba, pa je uz oba francuska trofeja kao vrhunac došao Final four Lige prvakinja. Tu je bila četvrta. S reprezentacijom je propustila priliku da vidi Svjetsko prvenstvo u Japanu, ali je bila ključni faktor sjajnog starta u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo 2020. godine.

IVANA KAPITANOVIĆ: 73 GLASA
ANDREA PENEZIĆ KOBETIĆ: 61 GLAS
KATARINA JEŽIĆ: 27 GLASOVA
ANA DEBELIĆ: 15 GLASOVA
DEJANA MILOSAVLJEVIĆ: 10 GLASOVA

NAJBOLJI RUKOMETAŠ HRVATSKE U 2019. GODINI: IGOR KARAČIĆ

Jedna od najljepših, ali i najnevjerojatnijih priča rukometne godine 2019. bio je Vardar. Klub koji je bio na izdisaju, mjesecima bez plaće, s vlasnikom koji je najavio svoje povlačenje i prestanak ulaganja postao je europski prvak. A ključnu ulogu u tome odigrao je Igor Karačić. Nekom čudesnom snagom i energijom, on je vukao svoje suigrače, najprije kroz skupinu Lige prvaka, pa kasnije nokaut fazu sve do Koelna. A tamo je ispisana jedna od najljepših sportskih priča 2019., dostojna filmskog platna. U polufinalu je srušena velika Barcelona, u finalu Veszprem. A Igor je uz sve to nagrađen naslovom MVP-a. Kada tome dodate sjajne predstave na Svjetskom prvenstvu s reprezentacijom, makedonske trofeje s Vardarom, pa odlične igre u novom klubu Kielceu jasno je zašto je izbor najboljeg u Hrvatskoj u 2019. godini mogao biti samo jedan.

IGOR KARAČIĆ: 91 GLAS
IVAN ČUPIĆ: 42 GLASA
DOMAGOJ DUVNJAK: 23 GLASA
MANUEL ŠTRLEK: 22 GLASA
DAVID MANDIĆ: 8 GLASOVA

AUTOR: HRS

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!