Košarka

Večer gostujućih iznenađenja u Euroligi, Barcelona jedina iznimka

Matej Kačan • petak, 27.12.2019.
Večer gostujućih iznenađenja u Euroligi, Barcelona jedina iznimka
Foto: EPA

Okončano je 16. kolo Eurolige, a gostujuće pobjede odnijeli su Crvena zvezda, Valencia i Žalgiris...

Od Zenita iz St. Petersburga smo već navikli na utakmice s malim brojem poena, ali drugo poluvrijeme susreta protiv Crvene zvezde je ipak svojevrstan ekstrem. Zenit je na domaćem terenu ubacio tek 18 poena u drugih 20 minuta te je zasluženo izgubio 65:58 nakon vodstva kroz cijelu drugu i dio treće dionice.

Zvezda je prelomila susret 12:2 serijom sredinom treće dionice, a do pobjede ju je vodio Billy Baron s 26 poena, a pridružio mu se Lorenzo Brown s 18 poena uz devet skokova i šest dodavanja. Kod Zenita je bolji od ostalih bio Austin Hollins s 14 poena.

Velikim iznenađenjem može se okarakterizirati pobjeda Valencije u gostima kod Fenerbahčea, iako pogled na tablicu ne ide tome u prilog. Ipak, Fener je ekipa visokog renomea i ovakvi kiksevi kod kuće su nedopustivi.

Fener je vodio kroz većinu utakmice te je čak i osam minuta prije kraja regularnog dijela imao 11 razlike, ali onda za goste kreće Motum koji predvodi veliki povratak španjolske ekipe. Pomogli su mu Abalde i Tobey te se Fener vrlo brzo našao u rupi iz koje se valjalo iskopati.

I uspjeli su Turci u tome, a privremeni junak je bio Nando De Colo košem za 84:84 i produžetak. Baš je De Colo poveo Fener u produžetak te domaćin u posljednjoj minuti dodanog dijela vodi 98:93, ali se onda sve raspalo. Uspjela je Valencia postići čak sedam poena za redom u zadnjoj minuti, a junak je bio Jordan Loyd s posljednja tri poena za 100:98 i sedmu pobjedu Valencije.

Bojan Dubljević vodio je pobjednike s 30 poena uz 12 skokova, a Loyd je dodao 14 poena u koje je ugradio i pobjednička tri. De Colo je kod Fenera bio maestralan s 31 poenom, a po 20 su dodali Datome i Derrick Williams. Fener i Željko Obradović tako su u vrlo dubokoj krizi te s tek pet pobjeda leže na 15. mjestu.

Pobjedu više od Fenera ima Bayern kojemu je u goste stigla jedna od najslabijih ekipa ovosezonske Eurolige, Žalgiris iz Kaunasa. Možda su Bavarci zato očekivali lagan posao, ali su Litvanci priredili veliki šok potpuno razbivši Bayern s čak 25 poena razlike.

Nakon dobre prve četvrtine gostiju i izjednačene druge dionice na semaforu je svijetlilo 43:35 za Žalgiris, a potpuno rješenje utakmice stiglo je u trećoj dionici. 20:3 serija Žalgirisa predvođenog LeDayjem podigla je razliku sa sedam na 24 poena prednosti i pitanje pobjednika bilo je odgovoreno. Ostalo je tek održavanje razlike, a rezultat se zaustavio na 98:73 za Žalgiris koji je upisao četvrtu pobjedu.

Žalgiris je do pobjede vodio trojac LeDay-Milaknis-Rivers s ukupno 56 poena, dok je Barthel kod Bayerna ubacio 20 poena.

Iznenađenje kod kuće nije dopustila Barcelona. Iako je početno vodstvo Katalonaca Olympiakos brzo anulirao i pretvorio u svoju prednost, Barca je ipak početkom drugog poluvremena otišla na osjetnu razliku koju je održavala do kraja te nije dopuštala povratak grčkih košarkaša.

Ključna je bila 16:2 serija koja je -1 pretvorila u +13, a najveći obol u tim trenucima dali su Hanga, Mirotić i Kuric. Završilo je 90:80 za Barcu, a upravo su ta trojica i predvodila Barcelonu u statistici. Mirotić je ipak bio ispred svih s 21 poenom i 15 skokova. Ante Tomić je zabio šest poena uz četiri uhvaćene lopte.

Vassilis Spanoulis imao je priliku postati najbolji strijelac Eurolige ikad. Za to mu je trebalo 11 poena, ali će "Kill Bill" malo pričekati jer je postigao tek dva poena te na prvom mjestu još sjedi upravo Barcelonina legenda Juan Carlon Navarro s 4152 poena.

Euroliga, 16. kolo:
Zenit - Crvena zvezda 58:65
Fenerbahče - Valencia 98:100 (84:84)
Bayern - Žalgiris 73:98
Barcelona - Olympiakos 90:80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!