Rukomet

Power ranking: Na vrhu može biti samo Danska

Branimir Korać, Mihaela Bradovski • četvrtak, 09.01.2020.
Power ranking: Na vrhu može biti samo Danska
Foto: Pixsell

Odbrojavaju se minute do početka Europskog prvenstva i vrijeme je za prvi power ranking. Ovo su samo startne pozicije i nekako sumnjamo da će biti i konačne, bit će zanimljivo vidjeti tko će napredovati, a tko nazadovati...

1. Danska

Krećemo s aktualnim prvakom svijeta i olimpijskim pobjednikom na prvom mjestu. Ima logike. Danska nije imala velikih promjena u kadru, bilo ih je, ali ništa nenadoknadivo, Danci imaju širinu, a znamo da imaju i kvalitetu. Opet će se osjećati kao kod kuće, posebno kada se dočepaju Malmöa koji je na nekih pola sata vožnje vlakom od Kopenhagena. U svakom slučaju kreću s vrha, a vidjet ćemo gdje će završiti.

2. Španjolska

Španjolska ima spoj mladosti i iskustva koji može biti idealan, a opet kako su oni iskusniji itekako iskusni i godinama, a sezona nije nimalo nježna, može doći i do laganog pada što bi bilo kobno. No nećemo o takvim hipotetskim stvarima, postavimo se u situaciju da svi odrađuju sve što se od njih traži u ovom trenutku i nitko ne može osporiti da su Španjolci na svim pozicijama dobri.

3. Francuska

Francuzi ne zaostaju previše za Španjolcima ako uopće i zaostaju. Puno toga ovisit će o vratarima, Vincent Gerard - Wesley Pardin - Yann Genty, koji god duo da stavite, ne zvuči baš potpuno impresivno. Isto tako lijeva strana napada još od odlaska Narcissea nije ona elitna. Ipak, to su Francuzi, njih baš nikada ne smiješ otpisati, moćni su u pojedinim fazama, imaju pobjednički gard i to je jako bitno.

4. Švedska

Domaćin za kojeg ćemo reći da zatvara neki kvartet glavnih kandidata za zlato. Niti Šveđani ne zaostaju previše za Francuzima, imaju vrlo dobru i talentiranu reprezentacijama s iskusnim i kvalitetnim vratarima, a općenito izgledaju jako dobro. Vanjska linija Nilsson - Gottfridsson - Lagergren zvuči sjajno, imat će veliku podršku s tribina, posebno jer svi sanjaju to zlato na domaćem terenu.

5. Norveška

Norvežani bi bili odmah uz bok ovom kvartetu, možda bi i trebali biti, ali ne možemo prijeći preko činjenice da su ostali bez Bjartea Myrhola. Nije to naricanje bez veze, Myrhol je od ogromnog značaja za ovu reprezentaciju i kao igrač i kao osoba, pravi onaj prirodni vođa, lik kojeg je nemoguće nadomjestiti. Dodajmo tu i da je Magnus Rod do početka priprema bio pod upitnikom zbog problema s kukom, Tonnesen je po običaju ozlijeđen i Berge će morati malo kemijati. Dosad je to radio dobro i nije u kamen uklesano da Norveška ne može napredovati u poretku.

6. Hrvatska

Nije Hrvatska daleko od svih ovih reprezentacija. Obrana nije štimala u pripremama, nije to izgledalo bajno, ali koga briga za pripreme. Hrvatska je znala u generalkama uoči velikih natjecanja izgledati odlično, ali i kriminalno loše, sjetimo se samo one blamaže u Sloveniji. Kakva je Hrvatska, vidjet ćemo protiv Crne Gore, a mi vjerujemo da je dobra. Evo čak bolja od Njemačke.

7. Njemačka

Njemačka je definitivno reprezentacija kojoj najmanje odgovara rani siječanjski termin velikih natjecanja. Naime u Bundesligi se igra do iza Božića, sve lige su odavno prekinule s odigravanjem kola i pustile igrače na osvježavanje ili na pripreme, ali u Njemačkoj se i dalje igra. Osjeti se to i na svježini, žalili su se njemački izbornici na takav raspored, ali tradicija, TV prava, promjene nema. No, da ne nabrajamo previše, Njemačka osim toga ima ogromnih problema s ozljedama, ne izgleda bajno i - ne vjerujemo joj. Jednoglasno.

8. Slovenija

Slovenija ima dobru reprezentaciju koja u idealnim uvjetima može iznenaditi. Otkaz Vujoviću i dovođenje Vranješa svakako je šok, a vidjet ćemo koliki. S igračke strane Slovenija je dobra, a ostaje za vidjeti je li ova smjena izbornika i sav cirkus koji se događao ostavio traga na igračima. Vranješ je imao sjajne rezultate s Flensburgom, ali odlaskom u Mađarsku, nije se snašao. Treba vidjeti kako će i on funkcionirati. Dosta je tu upitnika.

9. Island

Kada pogledate roster Islanda, dobijete dojam da su već sto godina zajedno. Reprezentacija je to koja je već dugo na okupu, znaju se lideri, vodonoše, ali se zna i koji su joj limiti. Nekako u važnim utakmicama ne može probiti tu svoju granicu i uvijek ostaje kratak. No ispoštovat ćemo individualnu kvalitetu Palmarssona i društva i ostaviti Island u Top 10.

10. Rusija

Ako Island pada u velikim i važnim utakmicama, što tek reći za Rusiju. Znala je imati na papiru stvarno sjajnu reprezentaciju i onda dođe neka bitnija utakmica koja je može ili podići visoko ili je ostaviti ispod crte i Rusija uredno kiksa. Sada su ti njeni velikani još koju godinu stariji i pitanje je mogu li baš sad na reprezentativnom planu eksplodirati. Teško.

Sve utakmice možete pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!