Rukomet

Power ranking: Što smo pogodili? Ništa

Mihaela Bradovski • utorak, 28.01.2020.
Power ranking: Što smo pogodili? Ništa

Konačni poredak reprezentacija samo pokazuje koliko je ovo Prvenstvo bilo nepredvidljivo. Uspoređujući s onim startnim pozicijama u našem prvom power rankingu, pogodili smo jedino da nekako sumnjamo kako će one pozicije biti i konačne...

1. (2.) Španjolska

Španjolci su i uoči Europskog prvenstva visoko kotirali pa smo ih na početku stavili na drugo mjesto i predviđali im srebro. I završili su na kraju na postolju, samo na najvišoj stepenici, šteta što nismo pogodili pa da su završnici na drugom mjestu. Značilo bi to da je Hrvatska na vrhu, no dobro. Uglavnom, Španjolci nisu iznenadili.

2. (6.) Hrvatska

Dobro je da smo promašili, nismo dovoljno vjerovali Hrvatskoj i završila je puno bolje nego što smo joj predviđali. Hrvatska je završila na drugom mjestu, a ne na šestom, daleko od postolja. Hrvatska iza sebe ima sjajno Europsko prvenstvo i zaslužila je sve dobro što joj se događalo. U biti na kraju je imala samo jedan poraz i to u finalu protiv Španjolske.

3. (5.) Norveška

Razlog zbog kojeg smo Norvežani stavljali tek na petu poziciju je neigranje Bjartea Myrhola. Na kraju se ispostavilo da je Norveška završila na trećem mjestu, ali sa svim pobjedama i jednim porazom nakon 20 minuta dodatka protiv Hrvatske. Norveška je ako se gleda u globalu, možda pokazala najviše, ali nije bilo dovoljno za doći do više od trećeg mjesta.

4. (8.) Slovenija

Kod Slovenije bilo je upitno kako će igrači reagirati i koliko će brzo Vranješ uvesti svoje ideje u samu igru. Nije bilo dvojbe da je to kvalitetna momčad, ali bilo je upitno koliko brzo će uhvatiti konce igre. Na kraju je ispalo i više nego dobro te je Slovenija dogurala do polufinala uz nekoliko impresivnih nastupa.

5. (7.) Njemačka

Njemačka je izvukla maksimum, više od ovog nije mogla. Hrvatska i Španjolska bile su prejake i to već u startu Nijemce baca van polufinala. Mi smo ih vidjeli i koji korak niže, imali su puno problema s ozljedama stoga u konačnici peto mjesto, koliko god napadali Prokopa i što od njega očekivali, u ovoj situaciji i s ovakvom vanjskom linijom, realno Njemačka je tamo gdje joj je i mjesto.

6. (-) Portugal

Nije da se nije znalo za Portugal, najavljivali smo i u najavama kako su dobra reprezentacija koja može svakako iznenaditi i to je i napravila. Šesto mjesto je iznad očekivanja, ima kvalitetu, ali i nema dovoljno iskustva s velikih natjecanja da bi igrala dobro u kontinuitetu.

7. (4.) Švedska

Domaćin je razočarao. Očekivalo se puno više od Šveđana, polufinale i borba za odličje, ali oni su ostali daleko od toga. Dosta toga u konačnici nije štimalo, a neshvatljiv je kolaps u susretu sa Slovenijom i kasnije nakon tog poraza. Dobro su izgledali na startu u prvom kolu i onda odjednom kao da je netko ugasio svjetlo.

8. (-) Austrija

Objektivno plasman iznad realne vrijednosti ove momčadi. Na krilima domaćinstva i lagane skupine dogurala je do osmog mjesta iako po objektivnoj kvaliteti ne spada u osam najboljih europskih momčadi. Mogu Austrijanci biti zadovoljni ovim plasmanom, i on je za njih visok.

9. (-) Mađarska

Još jedno ugodno iznenađenje. Nitko nije vidio Mađare u borbi za finale kada su otpali oni glavni aduti od Ancsina, Jamalija, Lekaija, Bode. Međutim do zadnja dva kola druge faze bili su tu i na kraju su ispali žrtva brutalnog i nelogičnog rasporeda EHF-a.

10. (-) Bjelorusija

Bjelorusi zaključuju Top 10, a mogli su i koju poziciju više. Prvenstveno mogu žaliti za susretom s Austrijom koji ju je bacio unazad u poretku, tu su trebali do pobjede. Na kraju ipak su deseti, mi ih nismo niti vidjeli u Top 10 stoga, završili su bolje nego što smo najavili.

Kolaps

Apsolutni kolaps doživjeli su Danci koje smo stavili na prvu poziciju, ali i Francuzi koje smo imali na trećem mjestu, a na kraju su 14. Nismo ništa pametniji bili niti po pitanju Rusije koju smo stavili na deseto mjesto, a oni su završili na 22. U Top 10 imali smo i Island na devetom mjestu, a završio je 11. pa barem nismo toliko puno promašili.

Međutim Danci, Francuzi i Rusi, što reći. Možda najbolje ništa. Nisu zaslužili.

U zagradi je pozicija iz prvog power rankinga uoči početka Europskog prvenstva.

Sve utakmice mogli ste pratiti uživo ili pogledati naknadno samo na RTLplayu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!