Košarka

Veljko Mršić objavio popis: Ukić se vratio, trebao bi igrati i Simon

Petar Jenjić • srijeda, 05.02.2020.
Veljko Mršić objavio popis: Ukić se vratio, trebao bi igrati i Simon
Foto: Pixsell

Izbornik košarkaške reprezentacije Veljko Mršić objavio je popis kandidata za prve kvalifikacijske utakmice za EuroBasketa 2021. godine te istaknuo svoje zadovoljstvo da svi igrači imaju važne uloge u svojim klubovima...

Hrvatska košarkaška reprezentacija igrat će 21. veljače protiv Švedske, a 24. veljače protiv Nizozemske, prve dvije kvalifikacijske utakmice za Eurobasket 2021. godine. Izbornik Veljko Mršić rekao je da je sav fokus na tome.

"Prioritet je plasman na Europsko prvenstvo i sav fokus je na tome. Utakmica se igra protiv Švedske 21.2. Već je veliki interes i očekuje se da će dvorana biti ispunjena do posljednjeg mjesta. Na prvom okupljanju očekujemo 15 igrača, sve osim Krune Simona, za kojeg očekujemo da će nam se priključiti nakon utakmice protiv Bayerna i da će biti prisutan za utakmicu protiv Nizozemske"

Mršić je dodao kako još nije sigurno hoće li doći Simon.

"Savez je poslao upit prema Efesu i razgovarao sam s Krunom na dan utakmice u Beogradu protiv Crvene zvezde. On ima želju, rekao je da želi doći. Sada ostaju detalji, ako ostane zdrav. Ima problem s laktom i nadamo se da će biti prisutan."

Prošli je ciklus utakmica odrađen jako dobro, a na dobru kemiju u momčadi nadogradit će se još nekoliko iskusnih igrača.

"Na ovom je spisku sedam igrača koji su prošli ljetni ciklus, u Las Vegasu i na turniru Borislava Stankovića. To je odrađeno jako dobro, bio sam jako zadovoljan. Napravili smo dobru kemiju i nadogradili smo se još s ovim iskusnim igračima, da podignu kvalitetu, plus još dva mlada igrača koja su bila u tim ciklusima. Toni Nakić koji je zbog obaveza U-20 selekcije poslan tamo i Roko Prkačin, koji je velika nada, da ga polako uvodimo u A selekciju. Jedini je igrač koji nema ozbiljniju minutažu, no velika je perspektiva. Svi igrači osim Krušlina imaju velike uloge u svojim klubovima. Ubacili smo ga jer je najbolji šuter i bio je naš najkonstantniji igrač. Progledao sam mu kroz prste zbog ove minutaže koju ima u Cedeviti Olimpiji."

"Jedino je trebao još biti i Luka Babić koji je zbog turbulentnije sezone u klubu i sitnih problema otpao za ovu akciju."

Prva je na rasporedu Švedska, ekipa koja ima jako dobre igrače i dobrog trenera. Mršić smatra da je Hrvatska bolja momčad.

"Švedska je zanimljiva selekcija, ima pet igrača koji igraju u ACB ligi, još dva igrača koji igraju u drugoj španjolskoj ligi. Jedna zanimljiva selekcija, iskusna, koja je odradila pretkvalifikacije u istom sastavu, s istim trenerom. Došao je Španjolac za izbornika, a vodi Valladolid. Dobra je selekcija, no mi smo domaćini i moramo se nametnuti i odigrati pravu utakmicu. Mislimo da smo bolji, ali to se mora pokazati na parketu."

"Okupljanje je 16. veljače, a igrači će se priključivati i 17. veljače zbog natjecanja u Kupovima u svojim ligama. Slijede treninzi, 21. je utakmica, a onda letimo za Amsterdam gdje se igra ta zadnja protiv Nizozemske. Cilj je podignuti kvalitetu na višu razinu, u odnosu na onu selekciju koja je ljetos odradila dva jako dobra turnira. Svi koji su gledali bili su zadovoljni kemijom koju je grupa imala. Trebamo ju zadržati, a po tome smo birali i igrače koji, uostalom, dobro igraju ove sezone."

Igrači igraju jako dobre sezone u svojim klubovima, a posebno je istaknuo mlađe reprezentativce kojima je prošlo ljeto jako pomoglo u razvoju.

"Bilan igra jako dobro u Sassariju, momčadi koja je druga u Italiji, jedan je od nositelja. Planinić igra u Cluju, isto momčad koja je u Fiba Europa kupu prva u svojoj grupi. Perić je konstantno godinama dobar u talijanskom prvenstvu, a tako i ove sezone. Za Ukića smatramo da će dati sigurnost na vanjskim pozicijama, ali ono što je najvažnije jest da ne poremetimo kemiju. S ovim igračima vjerujemo da ćemo se podignuti i na višu razinu, uz ove mlađe koji igraju dobru sezonu. Drežnjak je vodeći igrač Širokog, svi koji ga gledaju kažu da igra puno bolje nego ranije, vidi se koliko mu je pomogao taj turnir u Las Vegasu. I Perković i Šakić igraju dobro. Rogić recimo nema ulogu kakvu je imao u Ciboni prošlu sezonu, ali da Nymburk igra ABA ligu, bez pretjerivanja, bio bi pri vrhu s Partizanom i Zvezdom. Izborio se za minutažu, prvi puta igra na jednom tako visokom nivou. Igra s pet, šest čeških reprezentativaca koji su sada bili peti na Svjetskom prvenstvu i to ga podiže kao igrača. Odlučio sam se i za Radovčića, nisam htio uzimati nekog igrača koji bi očekivao da bude prvi, upravo zbog te kemije. Ima 22 godine i budućnost je naše košarke. Nitko se nije zahvalio, jedino je Babić zamolio, ako ikako može, zbog stvari koje nisu za javnost."

Stojko Vranković dodao je i razlog zašto će se igrati u Zagrebu.

"Zagreb smo odlučili jer je kratko vrijeme priprema i igračima je najzgodnije jer svi dolaze u Zagreb, da ne idemo po drugim gradovima. Imamo i direktan let za Amsterdan. Naravno, u dogovoru s izbornikom. Čisto iz tehničkih razloga."

Popis igrača: Roko Leni Ukić, Roko Rogić, Krešimir Radovčić, Krunoslav Simon, Mateo Drežnjak, Toni Perković, Marko Ramljak, Pavle Marčinković, Filip Krušlin, Toni Nakić, Željko Šakić, Hrvoje Perić, Miro Bilan, Roko Prkačin, Darko Planinić, Marin Marić.

FOTO: Marin Tironi/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cibonaci05.02.2020. u 17:43
    Sram te bilo Veljkec i tvojih obrazlozenja i tvog spiska.
    cibonaci