Zimski sportovi

Na današnji dan: Janica Kostelić osvojila svoje zadnje zlato na svjetskim prvenstvima

Mihaela Bradovski • utorak, 11.02.2020.
Na današnji dan: Janica Kostelić osvojila svoje zadnje zlato na svjetskim prvenstvima
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Janica Kostelić tijekom karijere osvojila je sve što se moglo osvojiti. 2005. godine na Svjetskom prvenstvu u Bormiju doslovno je briljirala, a 11. veljače osvojila je svoje posljednje zlato, točnije upisala je i posljednji nastup na svjetskim prvenstvima...

Bio je to veliki petak hrvatskog skijanja. Na Svjetskom prvenstvu u Bormiju na rasporedu je bio slalom za skijašice, naravno, a Janicom Kostelić u glavnom ulozi. U tom trenutku još nitko nije znao da će to biti Janičin posljednji nastup na svjetskim prvenstvima.

Usprkos zdravstvenim problemima uzela je to slalomsko zlato, njeno treće zlato u Bormiju gdje je prije toga slavila i u spustu i u kombinaciji. U sve tri utrke u koje je startala, Janica je uzela zlato i potvrdila status apsolutno najbolje skijašice svijeta.

Ta slalomska utrka bila je sve samo ne lagana. Viroza ju je potpuno iscrpila, prvu vožnju završila je na trećem mjestu s 40 stotinki zaostatka za vodećom Tanjom Poutiainen i već nakon ulaska u cilj izgledala je iscrpljeno i loše. Međutim Janicu se nikada ne smije otpisati.

Drugu vožnju odvezla je sjajno izuzev jedne pogreške na sredini staze koja joj je skoro odnijela pobjedu. Međutim donji dio staze odradila je briljantno, nadoknadila je sve što je izgubila i postavila vrijeme koje je ostalo nedostižno.

Drugoplasirana iz prve vožnje Anja Pärson nije izdržala pritisak i izletjela je sa staze da bi Poutiainen pogriješila na istom mjestu gdje i Janica, ali za razliku od hrvatske zvijezde, Finkinja se nije u tolikoj mjeri podigla u donjem dijelu staze.

Janica je na kraju slavila s 18 stotinki prednosti nad Finkinjom dok je broncu uzela Šarka Zahrobska. Za veliki dan pobrinule su se i Ana Jelušić devetim mjestom te Nika Fleiss desetim. Hrvatska je uz zlatnu Janicu imala još dvije skijašice u Top 10.

"Pokušat ću reći nešto, ali jedva govorim. Tanja Poutiainen i ja smo napravile pogrešku na istom dijelu staze, kasnije je to trebalo nadoknaditi. Ni sama ne znam kako sam došla do kraja, zadnjih tridesetak vrata jedva sam se micala, samo sam htjela doći do cilja. Iako je konfiguracija terena prilično dobra, staza je bila jako teška i dugačka. Prvi put smo sve tri među prvih 10, to je super osjećaj. Sad se trebam naspavati, pogledati Ivicu sutra i onda ću tek biti mirna" jedva je izgovarala Janica u ciljnoj ravnini.

2007. godine na Svjetskom prvenstvu u Areu Janica više nije bila na stazi. Ovo joj je bilo zadnje Svjetsko prvenstvo, a okončala ga je s tri zlata te je ukupno na svjetskim prvenstvima osvojila pet zlatnih odličja. Kod Janice sredine nije bilo, ili zlato ili ništa, sa svjetskih prvenstava nema nijedno srebro ili broncu.

FOTO: Sanjin Strukić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!