Košarka

Na današnji dan: Bogdan Tanjević slavi 73. rođendan

Jan Šneler • četvrtak, 13.02.2020.
Na današnji dan: Bogdan Tanjević slavi 73. rođendan
Foto: Pixsell

Na današnji dan prije 73 godine, u malom gradiću Pljevlji na sjeveru Crne Gore, rodio se jedan od najuspješnijih trenera s prostora bivše Jugoslavije, Bogdan Tanjević...

Bivša Jugoslavija košarci je ostavila puno toga, od fenomenalnih igrača do briljantnih trenera koji su dugi niz godina obilježili europsku, ali i svjetsku košarku. Jedan od tih trenera svakako je Bogdan Tanjević koji danas slavi 73. rođendan.

Tanjević se više aktivno ne bavi trenerskim poslom, još od 2017. godine kada je napustio klupu Crne Gore, zemlje u kojoj se između ostalog i rodio 1947. godine. Tijekom svoje igračke karijere igrao je za OKK Beograd i Bosnu, ali svakako puno važnija i uspješnija je njegova trenerska karijera koju je započeo sa samo 24 godine upravo u Bosni.

S mladom momčadi došao je u prvoligaško društvo, a dovođenjem Mirze Delibašića iz Slobode Tuzle napravio fenomenalan posao. Dugo je stvarao momčad, radio na poboljšanju ekipe koja je imala sjajnu generaciju koja je dosegnula sam vrh europske košarke. Osvajanje naslova prvaka Jugoslavije 1978. godine bio je početak onoga što je uslijedilo godinu kasnije.

U Ligi prvaka, Bosna se prošetala skupinom i polufinalnom grupom. Bila je bolja te sezone od Maccabija, Real Madrida, Joventuta, Olympiacosa i drugih, a u finalu su svladali Emerson Varese i došli do naslova prvaka Europe. Tanjević je iz Bosne otišao 1980. godine kada je preuzeo reprezentaciju Jugoslavije i osvojio s njom godinu kasnije srebro na Eurobasketu.

Karijera mu je nastavila rasti i u onom za mnoge trenere bivše Jugoslavije teškom ratnom i poratnom razdoblju. Vodio je uspješno talijansku Olimpiju Milano, Fenerbahče, Budućnost iz Podgorice te Asvel. Također, vodio je i nacionalne selekcije Italije i Turske. S Talijanima je osvojio zlatno odličje na Eurobasketu 1999. godine, dok je s Turskom došao do finala Svjetskog prvenstva 2010. godine.

Jasno, u finalu su poraženi od SAD-a. Čak 11 godina proveo je na klupi Turske što jasno govori koliko su ga cijenili u toj državi. Konačno, 2019. godine dobio je novu počast kada je izabran u FIBA Kuću slavnih kao još jedan u nizu sjajnih trenera s ovih prostora.

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!