Tenis

Schwartzman nakon drame u polufinalu Buenos Airesa, pridružio mu se i sretni gubitnik Sousa

Matej Kačan • subota, 15.02.2020.
Schwartzman nakon drame u polufinalu Buenos Airesa, pridružio mu se i sretni gubitnik Sousa
Foto: Pixsell

Velika iznenađenja i drame donijelo je četvrtfinale ATP turnira u Buenos Airesu. Drugi argentinski reket Guido Pella je ispao od sunarodnjaka Londera, dok su u polufinali prošli Schwartzman nakon velike drame, ali i Pedro Sousa koji je u turnir ušao kao sretni gubitnik kvalifikacija...

Prvi igrač koji je izborio polufinale ATP turnira u Buenos Airesu jest osmi nositelj Casper Ruud koji je za manje od sat i pol tenisa iznenadio trećeg nositelja i 23. igrača svijeta, Srbina Dušana Lajovića. Tek je prvi set bio uzbudljiv i izjednačen jer je Ruud krenuo s breakom za 2:0, ali mu je Lajović vratio istom mjerom u petom gemu te je vratio set u ravnotežu.

Činilo se kako će se ići u tie-break, no onda na Lajovićevom servisu u 12. gemu Ruud dolazi do 15:40 i velike prilike za osvojiti prvi set. To je nakon malo kompliciranja i četiri set lopte i učinio, a u drugom setu Lajović nije pružio nikakav otpor pa je Ruud osvojio pet gemova u nizu i dovršio posao sa 6:1.

U polufinalu će Ruud igrati protiv domaćeg Juana Londera koji je iznenađujuće svladao svog sunarodnjaka i veliku argentinsku uzdanicu na turniru, drugog nositelja Guida Pellu. Pella nije bio pravi te se odmah na startu meča našao u zaostatku od jednog breaka da bi odmah Londeru uzvratio za 2:2. No nestabilan servis se nastavio pa Londero odmah vraća prednost na Pellinom servisu za 3:2 koji su se pretvorili u 6:4 na kraju prvog seta.

Drugi je set ponudio mnogo veću dramu, a u začetku su opet oba tenisača u petom i šestom gemu razmijenili breakove. Imao je Pella i dvije set lopte jer je pri 5:4 na Londerovom servisu došao do 15:40, ali je Londero to vratio da bi odmah u sljedećem gemu prosuo 0:40 i tri break lopte. Otišlo se zato u tie-break gdje je pri 4:4 Londero osvojio tri poena u nizu za veliku pobjedu.

Usprkos ispadanju Pelle Argentinci imaju jaki adut i najvišeg nositelja u polufinalu jer je preokretom u gotovo četiri sata tenisa svj meč i veliku dramu dobio Diego Schwartzman. Već prvi set je trajao preko sat vremena, a u njemu je Schwartzman gubio 5:2 da bi se vratio na 5:5, a onda prosuo tri break lopte i na kraju izgubio sa 7:5, a to je bio tek nagovještaj drame i trilera koji će se odigrati.

Drugi set je ponudio sigurne servise i tešku bitku u prvih deset gemova, a onda je Schwartzman izborio break i 6:5. No Cuevas se ne da i odmah vraća oduzeti servis te se ide u tie-break. Tamo je Cuevas imao meč loptu pri 6:5 da bi izgubio dva poena na svom servisu pa je tako Argentinac došao do dvije set lopte koje je također prosuo.

Na kraju se 13. igra produžila do 13:11 za Argentinca koji je set uzeo iz svoje treće set lopte, dok je Cuevas propustio čak četiri prilike za pobijediti. Sve skupa je drugi set trajao sat i pol vremena, a nismo bili ništa bliže rješenju susreta.

U treći set je Schwartzman krenuo silovito te je poveo s 4:1 te ništa nije govorilo da nas i u ovom setu čeka preko sat vremena tenisa i drama. Žilavi Cuevas se opet nije dao te je osvojio tri gema u nizu za 4:4, a imao je i dvije break šanse za 5:4. No Schwartzman to spašava, a onda ne koristi meč loptu pri prednosti na 5:4.

Epilog svega je bio da je Cuevas imao servis gem za još jedan tie-break, ali je Argentinac u tom gemu došao do 15:40 te je iskoristio tek treću meč loptu za epski preokret i prolazak u polufinale.

Njemu se tamo pridružio Portugalac Pedro Sousa koji je u dvoboju ugodnih iznenađenja s 2-0 svladao Thiaga Monteira za sat i 43 minute tenisa. 145. igrač svijeta je za prvi set trebao tie-break nakon što je prosuo 40:0 i tri set lopte na svom servisu pri 5:4, ali je u trinaestoj igri ipak došao do 7:5 i prvog seta.

U drugom setu je prvi do prednosti breaka stigao Brazilac, ali je Sousa dva puta uzvratio istom mjerom za 6:4 i veliku pobjedu Portugalca koji je u glavni ždrijeb ušao kao sretni gubitnik, a sad je u polufinalu.

ATP Buenos Aires, četvrtfinale:
Casper Ruud (Norveška, 8) - Dušan Lajović (Srbija, 3) 7:5, 6:1
Juan Londero (Argentina) - Guido Pella (Argentina, 2) 6:4, 7:6
Diego Schwartzman (Argentina, 1) - Pablo Cuevas (Urugvaj) 5:7, 7:6, 7:5
Thiago Monteiro (Brazil) - Pedro Sousa (Portugal, LL) 6:7, 4:6

FOTO: Igor Soban/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!