Košarka

Srbi uvjerljivo krenuli u kvalifikacije za Eurobasket, Makedonci i Slovenci neugodno iznenađeni

Matej Kačan • četvrtak, 20.02.2020.
Srbi uvjerljivo krenuli u kvalifikacije za Eurobasket, Makedonci i Slovenci neugodno iznenađeni
Foto: Pixsell

Odigran je prvi dan prvog prozora kvalifikacija za Eurobasket 2021. U kvalifikacije su uvjerljivo krenuli košarkaši Srbije, a u susretu dana su Talijani u Napulju uvjerljivo svladali Rusiju...

Već u prvom susretu dana smo gledali dramu. U Tbilisiju su natjecanje u skupini E otvorile Gruzija i Švicarska, a susret je imao i hrvatski potpis s gostujuće strane. Naime, pomoćni trener Švicarske je Andrej Štimac, dok u ekipi igra košarkaš hrvatskih korijena i ovosezonski igrač Cibone Roberto Kovač.

Mnogo bolje je u susret ušla Gruzija koja na poluvremenu vodi s 42:29, ali je Švicarska tricama u drugom poluvremenu nadoknadila sve, a polaganje za 79:79 i produžetak djelo je Arnauda Cotturea 15 sekundi do kraja. Ipak je Gruzija u produžetku tricama riješila susret i slavila s 96:88.

Prvo ime susreta kod pobjednika je s 21 poenom i sedam skokova bio Beka Burjanadze. Kod Švicarske je triple-double 22 uz po 10 skokova i asistencija ubacio Jonathan Kazadi, dok je Kovač ubacio 14 (4/12 trica, 2/2 bacanja) uz pet dodavanja i slab šut iz igre.

Nikakvih problema zato u Rumunjskoj nisu imali španjolski košarkaši. Selekcija puna igrača iz domaće ACB lige je nakon izjednačene prve dionice i 21:18 pobjegla u drugoj dionici. Ona je završila 23:16 pa je na poluvremenu dvoznamenkastih deset razlike.

Takva je razlika bez veće drame ostala i do kraja i konačnih 13 razlike za 84:71. Dani Diez je s 21 poenom predvodio pobjednike, dok je kod Rumunjske 19 uz 13 skokova ubacio Emanuel Cate.

Gotovo nikakvih problema na startu svog puta nisu imali Srbi koji su u debiju Igora Kokoškova prikazali sjajnu obranu u Finskoj te su na individualnu kvalitetu razbili domaćina s 80:58. U svakoj četvrtini osim posljednje je Finska zadržana ispod 20 poena, a glavnina je posla odrađena u prvoj i trećoj dionici u kojima je napravljeno ukupno 19 od 22 razlike.

Srbi su dominirali pod košem, a tamo je najviše štete napravio Miroslav Raduljica koji je ubacio 19 poena uz osam skokova. Dovoljno o napadačkom izdanju Finaca govori da nisu imali igrača koji je zabio preko 10 poena, a najviše su zabila trojica s po sedam poena.

Veliko iznenađenje je u grupi F priredila Mađarska. Hrvatski krvnici iz prošlih kvalifikacija su istu dozu ponudili i aktualnim europskim prvacima Slovencima koji su stigli s jakom ekipom kojoj jezgru čine igrači iz Eurokupa. Vodila je Slovenija kroz većinu susreta, ali su žilavi Mađari stalno održavali prihvatljiv zaostatak da bi u posljednjoj dionici preokrenuli i slavili sa 77:75.

Krajnji je junak bio Zoltan Perl koji je pogodio dva bacanja za vodstvo, a ono je podebljao Szilard Benke jednim ubačajem s crte. Tricu je za pobjedu promašio Edo Murić. Upravo je Perl ubacio 15 poena, a isti broj poena je uz ključnu ulogu u preokretu ubacio David Vojvoda, dok je poen više zabio Rosco Allen. Jaka Blažič je vodio Slovence s 18 poena.

U skupini A su igrali još jedni hrvatski krvnici i ugodno iznenađenje Svjetskog prvenstva u Kini, Poljaci. Oni u svojim Gliwicama izgubili od Izraela u tijesnoj utakmici, a završilo je 75:71. Prve dvije četvrtine su bile oprečne s velikim amplitudama vodstava, a drugo poluvrijeme je proteklo u egalu do samog kraja.

Idan Zalmanson je vodio Izraelce s 12 poena, dok je poen manje ubacilo dobro poznato lice, Gal Mekel koji je podijelio i deset dodavanja. A.J. Slaughter je s 29 poena vukao Poljake, ali sam nije mogao dovesti Poljsku do pobjede.

Domaću utakmicu je odigrala i jedna od najslabijih ekipa u ovim kvalifikacijama, reprezentacija Austrije. Austrijanci su kod kuće uvjerljivo izgubili od Ukrajine koja je odmah uhvatila određeno vodstvo koje je podebljala sjajnom trećom dionicu koju je dobila s 20:9.

Završilo je 88:73, a najbolji strijelac pobjednika je bio Oleksandr Lipovij sa 16 poena. Kod Austrije je 14 poena ubacio naturalizirani Srbin Bogić Vujošević.

Veliku sramotu i neugodno iznenađenje je kod kuće doživjela Sjeverna Makedonija. Generacija koja je nekad bila hit Europe je otišla sa scene, a palicu su preuzeli neki igrači koji ipak nisu tolika razina. Okosnica momčadi koju čine igrači MZT-a nije dovoljno dobra pa su Makedonci kod kuće poraženi od Estonije s 81:72, a to je još i dobro s obzirom na sramotnih 25:5 za Estonce u drugoj dionici.

Makedonce je istorpedirao snajper Kristian Kullmae koji je ubacio 31 poen uz pet trica i 70% šuta iz igre, dok je 26 kod poraženih ubacio Vojdan Stojanovski.

Posljednji susret dana donio je i utakmicu dana te veliki dvoboj Italije i Rusije. Dva košarkaška teškaša su po kladionicama bili podjednaki uz blagu prednost za Talijane koji su u Napulju obranom u drugoj dionici slomili, a u posljednjoj četvrtini i otpuhali Ruse s terena.

Rusija je u kobnoj drugoj četvrtini ubacila devet, a u zadnjoj tek 13 poena pa ukupnih 64 svakako nije bilo dovoljno za pobjedu u gostima kod Talijana koji su bili raspoloženi s 50% trice. Završilo je tako 83:64 te su se Talijani praktički već plasirali na Eurobasket ne bude li nekakvih ogromnih iznenađenja.

Giampaolo Ricci je s 19 poena vodio pobjednike, dok je 15 dodao Michele Vitali. 17 je kod Rusije ubacio Dimitrij Kulagin.

U petak se nastavlja program prvog prozora kvalifikacija, a na teren će i Hrvatska. Izabranici Veljka Mršića će na parket Draženovog doma izaći u 18 sati protiv Švedske.

Kvalifikacije za Eurobasket 2021, prvo kolo:
Gruzija - Švicarska 96:88
Rumunjska - Španjolska 71:84
Finska - Srbija 58:80
Mađarska - Slovenija 77:75
Poljska - Izrael 71:75
Austrija - Ukrajina 73:88
Sjeverna Makedonija - Estonija 72:81
Italija - Rusija 83:64

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!