Košarka

Prvi prozor zaključen uspjehom, Hrvatska se iz Nizozemske vraća s pobjedom u džepu

Matej Kačan • ponedjeljak, 24.02.2020.
Prvi prozor zaključen uspjehom, Hrvatska se iz Nizozemske vraća s pobjedom u džepu
Foto: Pixsell

Nakon pobjede nad Švedskom, hrvatska je košarkaška reprezentacija uzela i drugu pobjedu u kvalifikacijama za Eurobasket 2021. Sa 69:59 je u Nizozemskoj pao domaćin...

Hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je i drugu pobjedu na startu kvalifikacija za Eurobasket 2021. Nakon slavlja protiv Švedske, u gostima je pala i reprezentacija Nizozemske nakon velike borbe i preokreta.

Teško je izvojevana pobjeda na uvijek neugodnom gostovanju kod Nizozemske. Oranje su pokazale kako su ozbiljna reprezentacija pobjedom protiv Turske, a još su svježe hrvatske rane iz prošlih kvalifikacija. No u teškoj i vrlo fizički zahtjevnoj utakmici na nož je Hrvatska sjajnom posljednjom dionicom napravila seriju 22:8 i slavila 69:59.

Već u startu se vidjelo kako su Nizozemci mnogo ozbiljnija ekipa koja će pružiti mnogo veći otpor od Šveđana. Domaći su bekovi igrali na granici prekršaja i na linijama dodavanja, a u obrani se sve preuzimalo. Uspjela je to nekako Hrvatska u početku razbiti s dvije trice Željka Šakića.

To je malo otvorilo hrvatski napad koji je djelovao bolje nego u Zagrebu, ali su i Nizozemci pogodili nekoliko šuteva te su imali par lakih poena iz tranzicije. Nakon tih trica Šakića je stao hrvatski šut, a napadačka igra se preselila na centarske pozicije gdje je dobru rolu odradio Darko Planinić.

No nekoliko olako izgubljenih lopti Hrvatske te dvije dalekometne trice van der Vuursta donose domaćinu 21:18 na koncu prve dionice.

Ušla je Nizozemska s još pet poena u drugu dionicu pa je velikih plus sedam za domaćina, ali u sljedeće tri minute Hrvatska zaključava prilaze svojem košu. U napadu je proradila veza Marić-Drežnjak pa se gosti vraćaju u egal.

Nakon gotovo šest minuta bez primljenog koša iz igre je hrvatska obrana morala malo pasti pa Kloof predvodi seriju od sedam poena u dvije minute za domaćina, ali je šuterski impuls napokon dobila i Hrvatska pa tri trice vežu Rogić i Ukić za 38:35 za Hrvatsku na poluvremenu.

No početak drugog dijela je opet donio iste probleme. Hrvatska tri minute nije zabila koš te je pet poena bilo dovoljno Nizozemcima za povratak u vodstvo. No u te tri minute bolje obrane su Nizozemci napravili dosta prekršaja te su iskoristili bonus dosta rano.

Nakon 8:0 domaćina i dosta bezidejne napadačke igre Hrvatske je prve hrvatske poene nakon pet i pol minuta igre ubacio Drežnjak, a odmah potom loptu krade i Pavle Marčinković koji zakucava za 43:42 u korist domaćina i nizozemsku minutu odmora.

Bez obzira na ta četiri vezana poena Hrvatska opet ne može zabiti ništa pa Nizozemci odlaze na 49:42, a onda ipak pet poena vežu Marčinković i Planinić. Filip Krušlin je imao velikih problema s Yannickom Frankeom, a Hrvatska nije iskoristila nizozemski bonus pa je na koncu treće dionice 51:47 za domaćina.

Ulazak u posljednju četvrtinu opet donosi napadačko siromaštvo u kojem se bolje snalazi Hrvatska koja zabija osam poena, dok Nizozemci zabijaju tek dva bacanja i Hrvatska opet vodi 55:53 nakon četiri minute igre.

U završnici su još malo povukli Ukić i Planinić, a onda je slobodnim bacanjima i asistencijom za Marića pomogao i Šakić, a kod Nizozemaca je u napadu griješio Kloof. Par lopti je ukrao Marčinković koji je zabio i slobodna bacanja za 67:59, a onda je u kontri položio i Drežnjak za velikih i konačnih 69:59 za Hrvatsku.

U teško izvojevanoj pobjedi je prvi strijelac bio kapetan Ukić koji je zabio 14 poena (trica 4/9) uz šest dodavanja, dok je poen manje ubacio Drežnjak u ključnih 12 Planinićevih. Ključni su s po osam poena, ali i po četiri ukradene lopte bili i Rogić te Marčinković.

Kod Nizozemaca je Franke ubacio 11, dok su po 10 dodali Kloof i van der Vuurst de Vries. U drugom susretu skupine se sastaju Švedska i Turska, a Šveđani imaju vrlo ozbiljnu prednost u posljednjoj četvrtini.

Kvalifikacije za Eurobasket 2021., drugo kolo:
Nizozemska - Hrvatska 59:69

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Europsko prvenstvo 2021., kvalifikacije

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

Švedska-:-Turska
Nizozemska59:69Hrvatska
1Hrvatska 20+26
2Nizozemska 11-3
3Turska 01-7
4Švedska 01-16

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!