Nogomet

Nogometni vikend neće obilježiti samo El Clasico

Sportnet • petak, 28.02.2020.
Nogometni vikend neće obilježiti samo El Clasico

Očekuje nas još jedan nogometni vikend prepun zanimljivih utakmica širom kontinenta. Imamo tu jedan globalni derbi, nekoliko nacionalnih derbija, gradskih derbija, te niz obračuna na vrhu prvenstvene ljestvice.

PIŠE: I.W.

DINAMO MOSKVA – SPARTAK MOSKVA

prva ruska liga, subota 14:30

Prva utakmica između ove dvije ekipe je odigrana 1923. godine i Rusi to zovu Najstariji ruski derbi. Epitet najvećeg derbija u zemlji ipak ima dvoboj Spartaka protiv CSKA, a razlog je taj što je Dinamo rezultatski neuspješan već jako dugo (posljednji naslov prvaka su osvojili davne 1976. godine), pa se na klub više ni ne gleda kao na ozbiljnog rivala. Međutim, tradiciju ćemo ispoštovati, ako zbog ničeg drugog, onda zbog zanimljivih nadimaka: Dinamo je osnovan kao klub tajne policije i kasnije imao potporu narodne milicije, pa je od strane ostalih navijača nazvan "musor" (ruski sleng za policiju, a riječ doslovno znači smeće). Spartak je bio klub sindikata radnika u prehrambenoj industriji, uglavnom mesnoj. Zato se navijači Spartaka do danas zovu "Meso", a na tribinama nije rijetkost vidjeti transparente sa svinjskim glavama i klupske maskote u kostimima svinja (sindikati i svinjske polovice su nekad bili nerazdvojna stvar). Rezultatski, oba kluba loše stoje ove sezone – Dinamo je osmi i zaostaje deset bodova za Europom, a Spartak je još dva mjesta niže.

OSIJEK – HAJDUK

prva hrvatska liga, subota 15:00

DINAMO – RIJEKA

prva hrvatska liga, subota 17:30

Subota je dan međusobnog obračuna prve četiri momčadi HNL-a. Hajduk u Gradski vrt donosi šest bodova prednosti i eventualnom pobjedom bježi pratiteljima na osjetniju razliku u borbi za famozno drugo mjesto. Međutim, osječki teren im je već tradicionalno jedan od najneugodnijih: u zadnjih dvadeset utakmica, hajduci su se samo tri puta vratili kući s punim plijenom.

Tek mrvicu bolje stoji Rijeka na stadionu kraj Pimpeka: četiri pobjede u dvadeset susreta. Što se statistike tiče, sve bi dakle trebalo biti jasno, ali znamo da je lopta okrugla, a šanse su pedeset-pedeset. Trenutna forma govori da je Hajduk u nekom pozitivnijem ozračju od svojih domaćina, a da je Dinamo u nekoj ćudljivoj fazi.

LEGIA – CRACOVIA

prva poljska liga, subota 20:00

Poljaci su došli do 23. kola. Usual suspect Legia je na prvom mjestu i s tri boda prednosti dočekuje iznenađenje lige, drugoplasiranu Cracoviju. Tijekom zimskog prijelaznog roka je Legia ostala bez najboljeg klupskog strijelca i najboljeg strijelca lige, Jaroslawa Niezgode, koji je otišao u američki Portland. Na vratima će za sada ostati najnoviji produkt slavne poljske golmanske škole, 20-godišnji Jaroslaw Majecki, koji je za sedam milijuna eura ove zime doduše potpisao za Monaco, ali je ostao na posudbi u Varšavi do kraja sezone. U dresu Legije i dalje možemo pratiti dva igrača dobro poznata hrvatskim kibicima: Domagoja Antolića i Marka Vešovića. S druge strane, Cracovia se zadnjih godina stabilizirala u prvoj ligi i polako napreduje. U njihovom dresu možemo vidjeti Niku Datkovića i Ivana Fiolića.

PSV EINDHOVEN – FEYENOORD

prva nizozemska liga, nedjelja 14:30

AJAX – AZ ALKMAAR

prva nizozemska liga, nedjelja 20:00

Hrvatska top četvorka će odigrati svoje međusobne dvoboje u subotu, a dan kasnije će se međusobno obračunati nizozemski vrh tablice. Stari dobri Dick Advocaat je sjeo na klupu Feyenoorda kada su bili na dvanaestom mjestu, polako složio ekipu i sada je nizom od pet pobjeda zaredom došao do trećeg mjesta. PSV je otpustio Marca van Bommela prije dva mjeseca jer su bili nezadovoljni četvrtim mjestom, međutim, i s novim trenerom su i dalje četvrti, iako su sad naredali tri pobjede zaredom. Susreću se dakle ekipe u dobroj formi. Ajax i AZ su na pozicijama jedan i dva već nekoliko mjeseci i prate se već ustaljenim ritmom: Ajax izgubi jednu utakmicu, AZ dobije i snizi zaostatak, a u sljedećem kolu AZ izgubi, Ajax dobije i opet su na početku. Trenutna razlika je samo tri boda. Posljednji međusobni susret je završio pobjedom Alkmaara 1:0.

ASTON VILLA – MANCHESTER CITY

finale engleskog Liga kupa, nedjelja 17:30

Posljednju utakmicu svojeg najmanje voljenog natjecanja Englezi su bez puno parade smjestili na sam početak ožujka, da ne smeta u završnici sezone. City je ovaj kup osvojio šest puta, a Villa pet. Kup kao kup, uvijek su tu nekakva iznenađenja, a to bi pobjeda Aston Ville svakako bila. City je željan i žedan trofeja, ima dovoljnu širinu na klupi da čak i odmori nekoliko igrača, a posljednja utakmica između ova dva kluba prije 40-tak dana je završila pobjedom Cityja 6:1. U gostima. Villa je u negativnom nizu od tri poraza, a City u pozitivnom od tri pobjede. Pokazalo se ove sezone više od nekoliko puta da je City ranjiv, ali tražiti ovdje neko iznenađenje ipak nije realno.

CRVENA ZVEZDA – PARTIZAN

prva srpska liga, nedjelja 18:00

Po 162. put će se odigrati Večiti derbi dvaju nepomirljivih suparnika i klubova koji u potpunosti dominiraju srpskim nogometom od svojeg osnivanja 1945. godine. U zadnjih desetak godina, Partizan je bio u seriji od šest uzastopnih naslova prvaka, dok Zvezda dominira u najnovije vrijeme. U ovom trenutku domaćin ima 11 bodova prednosti i Partizanu je ovo jedna od posljednjih prilika da vrati neizvjesnost u prvenstvenu utrku, iako do kraja prvenstva ima još jako puno: sedam "običnih" kola i još sedam u doigravanju. Na klupi oba kluba sjede nekadašnji prekaljeni internacionalci: Dejan Stanković na klupi Zvezde, a Savo Milošević na klupi Partizana. Prošli susret je dobio Partizan 2:0.

JUVENTUS – INTER

prva talijanska liga, nedjelja 20:45

Derby d'Italia je jedan od vrhunaca nogometne sezone kod naših zapadnih susjeda. Gradovi Milano i Torino su i inače konkurenti i neprijatelji već tisuću godina, a nogomet je samo pojačao emocije. Prva utakmica je odigrana 1909. godine i završila je pobjedom Juventusa 2:0, što je otprilike odredilo skor u budućnosti jer je do danas Juventus skupio 34 pobjede više. Ove sezone Juve kašljuca malo više nego što smo navikli, a Inter je po svemu sudeći krenuo u novi ciklus rasta. Juventus ima šest bodova više od trećeplasiranih gostiju i njegova pobjeda bi u psihološkom smislu mogla riješiti puno toga u borbi za naslov. U slučaju pobjede Intera, došli bismo u vrlo zapetljanu završnicu. Zbog koronavirusa će tribine na žalost biti prazne, iako se to kod Talijana nikad ne zna sa sigurnošću, pa je moguće da se stadion u zadnjem trenutku ipak otvori za publiku. Posljednju utakmicu u Milanu je dobio Juventus 2:1.

REAL MADRID – BARCELONA

prva španjolska liga, nedjelja 21:00

Napisati mini najavu ove utakmice je u isto vrijeme i najteže i najlakše. U današnje vrijeme, ovo je utakmica koja se prati na globalnoj razini i teško će se naći medij koji neće svoju publiku izvijestiti barem o rezultatu utakmice. Postala je fenomen za koji svi znaju, poput proslave Dana pobjede na Crvenom trgu u Moskvi, karnevala u Riju, dodjele Oscara ili Oktoberfesta. Nema nikog tko bar površno prati nogomet, a ne zna sve o ovim suparnicima, njihovoj povijesti, glavnim igračima (ovdje konkretno otprilike petnaestak glavnih igrača), trenerima, formi i slično, a stručnjaci već oštre svoja pera na to kako će Valverde ispratiti kretanja de Jonga i obratno. Barcelona ima dva boda više, a Real je u neugodnoj seriji od sedam utakmica bez pobjede nad najdražim rivalom. Prva utakmica ove sezone je završila 0:0.

APOEL – OMONIA

prva ciparska liga, ponedjeljak 18:00

Godina je 1948. i u Grčkoj traje građanski rat između komunista i monarhista. Pomno prateći događanja u matici, uprava nikozijskog Apoela je odlučila poslati telegram podrške grčkoj vladi u "borbi protiv komunističke pobune". Dio igrača i navijača Apoela se nije složio s tom porukom i odlučili su osnovati poseban nogometni klub. Tako je nastala Omonia (sloga na grčkom). Tijekom sljedećih desetljeća su osvojili ukupno 20 naslova prvaka Cipra i uspostavili ogromno neprijateljstvo s nekadašnjim suigračima iz Apoela (28 puta prvaci), u tipičnoj lijevo-desno, siromašni-bogati podjeli. Ove sezone i jedni i drugi gledaju u leđa Anorthosisu našeg Gordona Schildenfelda, ali zaostaci u bodovima su mali i tek slijedi doigravanje za prvaka. Zanimljivo je da na klupi oba kluba sjede norveški treneri: Kare Ingebrigtsen na klupi Apoela i Henning Berg na klupi Omonije. Antonio Jakoliš u žuto-plavom, a Jan Lecjaks u zelenom Omonije.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!