Ostali sportovi

Any Given Tuesday: Izvanredni Brady edition

Matej Kačan • utorak, 17.03.2020.
Any Given Tuesday: Izvanredni Brady edition

Potaknuti manjkom sportskih događanja zbog objektivnih razloga, ali i time što jedine vijesti koje nemaju veze s koronavirusom stižu iz NFL-a, odlučili smo nakratko prekinuti stanku i (barem) ovaj tjedan organizirati druženje i prelet pikanterija iz drage nam lige...

Eto nas opet. Znam, nakon Super Bowla smo se oprostili, pa čak i posljednje izdanje naših druženja nazvali s pozdravom do rujna, ali okolnosti nam nalažu da se opet malo možemo i moramo družiti. Valjda si nećemo dosaditi brzo.

Dakle, sport u svijetu miruje, a jedino područje iz kojeg na satnoj bazi stižu vijesti koje nemaju veze s tim dosadnim i opasnim koronavirusom su one iz NFL-a. U posljednjih nekoliko dana se dogodilo nekoliko tektonskih promjena, a sve je krenulo potpisivanjem novog kolektivnog ugovora koji će kroz nekoliko sljedećih godina izmijeniti lice lige.

Najveća i najvažnija promjena koja dolazi odmah je širenje doigravanje. Umjesto dosadašnjih šest ekipa po konferenciji će od 2020/21 sezone ići sedam, a samo prvoplasirana ima bye week u prvoj rundi. Tako će Wild card tjedan imati šest umjesto dosadašnjih četiri utakmice, a prvo mjesto u konferenciji vrijedi još i više nego do sad jer jedino nudi tjedan odmora.

Onda bi se od 2021/22 sezone trebala proširiti i regularna sezona koja će trajati 17 umjesto dosadašnjih 16 utakmica. Kako ćemo tad nazivati 7-9 bullshit ne znam, ali se zna da će se tim širenjem smanjiti predsezona, a igrači će za vikend posla viška dobiti sočnih postotak i pol ukupne zarade lige više nego što su do sad uzimali. Tako da zarada igrača skače s 47 na 48% od ukupnih prihoda odmah, a širenjem sezone ide na 48.5%.

Šire se i rosteri koji će imati dva mjesta više i četiri mjesta više na practice squadu, a igrači su se izborili i za povoljnija i blaža pravila pri testiranjima na supstance. Tako se termini testiranja sužavaju na dva tjedna početkom trening kampa, a marihuana postaje praktički legalna supstanca.

Potpisivanje kolektivnog ugovora bilo je okidač za često i najzanimljiviji dio godine u američkim sportovima, a to je svima drag Free agency. Ili po nespretno hrvatski - tržište slobodnih igrača. Prvi veći potez su povukli Titansi koji su odlučili da na vrlo ugodnom iznenađenju u doigravanju mogu graditi pa su Ryanu Tannehillu istresli 118 milijuna dolara, a stavili su i franšizni tag na Derricka Henryja koji je svojim probijanjima postao hit lige.

Odmah je to povuklo neke kritike jer se QB-u dala hrpa para, a Henryju se odugovlači s plaćanjem i novim ugovorom. Pogađate, u osjetljivoj Americi većina kritika je došla s rasne strane jer Tannehill ima tu (ne)sreću da je bijelac, ali je često prisutan kut gledanja bio i precijenjenost bacača u ekipi koja je u doigravanju pobjeđivala u blatu, obrani i trčanju.

Upravo suprotnu stvar su počinili Green Bay Packersi koji su se svojih bijelaca riješili, i to čak trojice odjednom. Tako su sreću drugdje potražili Blake Martinez, Jimmy Graham i Bryan Bulaga. Prvi veliki trejd su odradili Cardinalsi i Texansi. Tako je Houston u Arizonu poslao WR-a DeAndrea Hopkinsa i drugorundaša 2020. za Davida Johnsona, drugorundaša 2020. i četvrtorundaša 2021.

Događalo se još toga s mnogo poznatih imena, ali nećemo sve nabrajati pa vam ostavljamo link gdje je sve na jednom mjestu. Ono zbog čega smo se vratili i što je slomilo internet u utorak ujutro je naš dragi Tomica.

Naravno da Tom Brady nije mogao dopustiti da ikakva drama i šušur u NFL-u prođe bez njega pa se s dvije srcedrapajuće objave na Twitteru javio i poručio svima da se u Patriotse neće vraćati. Odgovorili su i Patriotsi s protokolarnim "hvala na svemu i doviđenja", a Bill Belichick je također odaslao želje, pozdrave i ljubav.

No jasno je tu da nije bilo neke obostrane želje da se skupa nastavi. Tako su govorili i američki novinari koji su kazali kako pregovora nije niti bilo. Sith Lord Bill je tako napokon pobijedio i učinio ono što je htio još prije dvije godine, ali je Robert Kraft rekao - ne može.

Bill je poznat kao čovjek studenog srca koji se igrača rješava godinu prije radije nego godinu kasnije, a kad je javljeno da Brady baš nije zainteresiran u ponovno davanje popusta je stvar bila jasna. Vrijeme je za rastanak.

I nije potrebno biti patetičan jer nije da je Brady umro, čak nije ni u penziju otišao. Neki su ga obožavali, oni mnogi baš i nisu, ali svakako da ovaj utorak označava kraj jedne ere i ponajveće dinastije u profesionalnom sportu. Naprosto je nevjerojatna dominacija koju su Patriotsi iskazali u ovih 20 godina i to u sportu koji je tako salary capom uređen baš da se spriječe dominacije.

Epilog svega je šest naslova u 20 godina. Od tih šest, Brady je četiri puta bio MVP Super Bowla, tri puta MVP lige i trenutni nositelj titule GOAT-a. Ostvario je najveći preokret u Super Bowlu, a drži i titulu najstarijeg Super Bowl MVP-a.

Suludo bi bilo otpisati Belichicka i njegov um, ali možemo slobodno reći da je ovo kraj Patriotsa kakve poznajemo. No dok god kraj Bostona stoluje Sith Lord, Imperije će biti. Zato je zanimljiv sljedeći Belichickov korak da vidimo tko će to zamijeniti Bradyja za uzdama momčadi. Hoće li dati priliku bivšem hitu lige Camu Newtonu čije ozljede Panthersi više ne žele trpjeti ili će ići po neko friško i nepoznato ime ostaje za vidjeti.

No ono što je sigurno jest to da Bill ima još pokojeg asa u rukavu, a Bradyjev izbor nakon razvoda se svodi na dva slova. Ili će to biti Tampa Bay Buccaneersi ili LA Chargersi. U trenutku pisanja ovog teksta se ne zna, ali bi svi svoje žetone gurnuli na Bucse, a možda će se sudbina već i znati dok budete čitali ovaj tekst.

Chargersi su od dolaska u LA predmet sprdnje kao ekipa koju nitko ne gleda i za koju nikog nije briga, ali imaju solidnu ekipu kojoj taman fali QB nakon što su i oni odradili razvod s ostarjelom zvijezdom. Philip Rivers je otišao u Coltse koji nakon umirovljenja Andrewa Lucka također figuriraju kao ekipa koja je samo za quarterbacka udaljena od Super Bowla.

Imalo bi smisla da Brady ode u Chargerse. Friško preseljena franšiza koja seli na novi stadion i želi iskorak te nije opterećena nekom prošlom zvijezdom, a mami i topla klima rodne Kalifornije. Nije rodni San Mateo ni obližnji San Francisco, ali će za stare 42-godišnje kosti i Los Angeles poslužiti. Mogla bi se i, u stilu LeBrona Jamesa, pod stare dane zaraditi koja kuna viška na filmovima i reklamama, ništa pretjerano.

Da, Chargersi mame, ali kao favoriti figuriraju Bucsi. Zašto, to nitko ne zna. Vjerojatno se sve svodi na dolare i Tampa u potezu očajnika vjerojatno nudi veću garantiranu sumu. Tako se čini da su Bucsi nakon četiri godine i definitivno odustali od svog velikog projekta i čovjeka koji ih je trebao vinuti u vrh.

Jameis Winston bio je prvi izbor drafta 2015. godine, ali nije opravdao svoj potencijal. Dobio je i ogromne dolare pa je s 20 milijuna lani bio treći najplaćeniji igrač lige, ali je sezonu okončao s 33 TD-a i vrlo sličnih 30 INT-a u Buccaneersima koji su završili na 7-9 omjeru i trećem mjestu NFC Southa iza Saintsa, a na istom omjeru kao i Falconsi te ispred Panthersa.

Kad već spominjemo Sainte, Cama i Pantherse, da odradimo i te servisne informacije za kraj. Naime, Saintsi su odlučili kako će oni svog veterana platiti pa je Drew Brees dobio 50 milja za dvije godine, a to su svi uspjeli prodati kao davanje popusta.

Rezervni QB Saintsa koji je sve oduševio tijekom Breesove ozljede Terry Bridgewater će u Pantherse te će tako zamijeniti Newtona koji će negdje, ne zna se gdje. Tako bi Brady dolaskom u Tampa Bay mogao u diviziju u kojoj igraju Brees i Bridgewater kao bivši suigrači, a čekala bi ga i poveznica s Falconsima koje je pokopao u onom famoznom 28-3 Super Bowlu te je okončao uzlet Matta Ryana i ekipe.

Eto, tako vam život piše priče i vuče veze. Neke lijepe, a neke i manje. Tužna i dramatična situacija je naložila da se opet podružimo i malo proslavimo i prodiskutiramo karijeru jednog od, ako ne i najvećeg. Kako sve u svijetu trenutno ide dan za danom ne možemo obećati da je ovo zadnje druženje do rujna, a možda nas NFL počasti još kakvom bombom i povodom za novo druženje idućeg utorka.

Do tad nam ostanite zdravi, perite ruke i ne kupujte previše WC papira. Ako imate bide, blago vama.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • danchy18.03.2020. u 08:04
    Odličan članak! Šteta samo što je "pokvaren" dodavanjem komentara klauna Skipa :)
    danchy