Košarka

Zadarski košarkaški klubovi traže konačnu odluku o domaćim natjecanjima

Matej Kačan • subota, 28.03.2020.
Zadarski košarkaški klubovi traže konačnu odluku o domaćim natjecanjima
Foto: Pixsell

Sezona u hrvatskim košarkaškim ligama je prekinuta, ali ne i službeno otkazana te se traži najbolje rješenje. Tim povodom su se oglasili zadarski klubovi, premijerligaš Zadar i prvoligaš Jazine Arbanasi...

Još traje neizvjesnost oko odluke HKS-a o rješenju tekuće sezone. Kao što svi znaju, sezona je zbog koronavirusa na pauzi, a prognoze u ostalim sportovima i zemljama ne izgledaju dovoljno optimistično da bi itko mogao reći kako će se sve uskoro nastaviti.

Zato su pred Savezom velike i važne odluke jer treba vidjeti hoće li se sezone poništiti bez prvaka i rezultata ili će se priznati sadašnje stanje na tablicama. Ostaje i problem ispadanja i promocija iz lige u ligu, a tim povodom su se različitim kanalima oglasili zadarski klubovi, a ujedno i vodeće momčadi HT Premijer i Prve hrvatske košarkaške lige, Zadar i Jazine Arbanasi.

"KK Zadar podržava ideju o prekidu prvenstva, te smatramo da je poništavanje sezone jedini korektan ishod. Podržavamo prekid iz svima znanih razloga - igrači ne treniraju već neko vrijeme; a nemogućnost treniranja će se prema najoptimističnijim prognozama produžiti najmanje do kraja travnja. Od trenutka kad se opet krene s treninzima, klubovima će trebati minimalno 15-20 dana za uigravanje i povratak u formu", rekao je

za Basketball.hr direktor Zadra Željko Žilavec pa nastavio:

"S obzirom na kalendar reprezentacije, mišljenja smo da vremenski nije moguće sve ispratiti. Predlažemo poništavanje prvenstva iz jednostavnog razloga - odigrali smo manje od dvije trećine regularnog dijela i smatramo da su se tek sada trebala dogoditi prava sportska uzbuđenja. Sama činjenica da smo trenutno prvi na tablici ne daje nam za pravo uzeti titulu za stolom, a i tako osvojen naslov, u ovoj situaciji, sigurno ne bi veselio ni igrače niti naše navijače."

Svojim priopćenjem na društvenim mrežama kluba se javila i vodeća ekipa Prve lige koja svakako gaji ambicije prema promociji u najviši razred domaće košarke, Jazine Arbanasi:

"Naš klub je na telefonskoj sjednici u.o kluba zauzeo jednoglasan stav da se naša Prva liga treba sada ponovno odgoditi i nastaviti i dovršiti prema jedino važećim propozicijama u 5 ili 6 pa čak i 7 mjesecu tada po ubrzanom sistemu srijeda-subota, a ako to ne bude moguće da se okonča po sadašnjem stanju tim više jer je odigrano vise od 85 posto ukupnog broja mogućih utakmica ili da se naša liga poništi. Za sve lige pod ingerencijom našeg Saveza treba donijeti jedinstvenu odluku a ne za svaku ligu posebna 'NOVA PRAVILA' kako nekima bude odgovaralo.

Naš klub će se samo ako to bude nužno, a zbog zaštite regularnosti natjecanja i zakonitosti, te važećih propozicija obratiti svim nadležnim institucijama te sudovima a pogotovo svim medijima jer na nikakve 'nove uvjete ili nova pravila igre' a koja neće biti jednaka primjerice i za HT Premijer ligu naš klub neće pristati a niti će šutjeti!!

Ne mogu se sada stvarati 'nova pravila igre' ili pogotovo 'nove propozicije' a koje bi poništile postojeće stanje te bilo koji klub stavile u bolji položaj za budućnost, a prvoplasirani u gori položaj!! Stoga se nadamo da će se liga nastaviti i dovršiti pa makar u 6 i 7 mjesecu, a ako to ne bude moguće tada je jedino zakonito da se proglasi konačnim sadašnje stanje ili liga poništi", stoji u izjavi "Žutih".

FOTO: Marko Dimić/PIXSELL

#ostanitedoma

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!