Nogomet

Preminuo Radomir Antić, od njega se oprostio i Ramos: 'Učinio si Atletico većim'

Matej Kačan • ponedjeljak, 06.04.2020.
Preminuo Radomir Antić, od njega se oprostio i Ramos: 'Učinio si Atletico većim'
Foto: Kristijan Komarica

Nogometni svijet u ponedjeljak preplavljuju tužne vijesti. U Madridu je u 72. godini života nakon kratke i teške bolesti preminuo srpski trenerski velikan Radomir Antić...

Nove tužne i teške vijesti stižu iz Španjolske. U tamošnjem je glavnom gradu u 72. godini života preminula srpska i španjolska trenerska legenda Radomir Antić. Uzrok smrti još nije naveden, tek srpski mediji prenose kako je riječ o kratkoj i teškoj bolesti.

Antić je rođen 22. studenog 1947. godine u Žitištu, a igrački nogometni vijek je proveo većinom u Partizanu i Lutonu. Sve skupa je igrao 17 godina, a za Partizan je u osam godina na poziciji braniča skupio 181 nastup, dok je još 100 dodao za Luton, a nastupao je i za Fenerbahče i Real Zaragozu.

No najveću je slavu stekao kao trener, a u tu je karijeru krenuo 1988. na klupi Zaragoze. Nakon toga je prešao u kraljevski klub, Real Madrid u koji je došao u teškom trenutku za klub, a u dvije godine svog mandata ga je uspio podignuti.

Odradio je tri godine u Oviedu, a onda je došla kruna karijere. 1995. Antić sjeda na klupu Atletica u kojem u sezoni 1995/96 osvaja dvostruku krunu za najveće uspjehe kluba sve do dolaska Diega Simeonea. Prvi mu je mandat u Atleticu završio 1998., a u taj će se klub vraćati i 1999. i 2000.

U siječnju 2003. je preuzeo klupu Barcelone nakon odlaska Louisa Van Gaala te se tako upisao u povijest kao trener koji je vodio sva tri najveća španjolska velikana, ali ga je to ljeto na klupi naslijedio Frank Rijkaard koji će klub povesti do velikih uspjeha.

Sjedio je i na klupi svoje Srbije koju je vodio od 2008. do 2010. te se uspio plasirati i na Svjetsko prvenstvo 2010. u JAR-u gdje je završio kao posljednji u skupini s Ganom, Njemačkom i Australijom, ali je uspio ostvariti veliku 1:0 pobjedu protiv Nijemaca.

Kraj svoje karijere je proveo u Kini, a nakon toga se povukao na svoje imanje u Španjolskoj gdje je naposljetku i preminuo.

Od Antića se oprostio i kapetan Real Madrida Sergio Ramos koji je na svom Twitteru objavio kratku poruku: "Učinio si Atletico većim. Učinio si naše rivalstvo većim. Zbogom jedinstvenoj karijeri. Počivao u miru, Radomir Antić."

#ostanitedoma

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!