Kup, Polufinale, 31.05.2020, 20:15 h, Rujevica
Suci: Igor Pajač, Ivica Modrić, Bojan Zobenica
Rijeka
Rijeka
Robert Murić 66'
Antonio Mirko Čolak 73' (11m)
Sterling Yateke 86'
3:2(0:1) Osijek
Petar Bočkaj 16', 48'
Osijek

Rijeka uz sudačke odluke preokrenula Osijek i nakon trilera ide u Šibenik!

Matej Kačan • nedjelja, 31.05.2020.
Rijeka uz sudačke odluke preokrenula Osijek i nakon trilera ide u Šibenik!
Foto: Pixsell

Utakmicu punu događanja, a pogotovo u drugom dijelu, smo imali prilike gledati na Rujevici gdje je Rijeka velikim preokretom svladala Osijek s 3:2 i izborila finale Kupa protiv Lokomotive...

Pet pogodaka, 13 kartona, tri isključenja, od čega dva van terena, jedanaesterac i jedan veliki preokret epilog su trilera između Rijeke i Osijeka nakon kojeg će Rijeka u finale, dok će sudac Igor Pajač imati štošta za objasniti javnosti i Osječanima.

Nakon 50 minuta je Osijek vodio s 2:0, ali je isključenje za goste promijenilo sve i Rijeka je došla do velikog preokreta koji će za sobom sigurno povući mnoge repove i rasprave.

Tribine su bile prazne, ali se na ogradi kraj stadiona "ilegalno" natiskalo nekoliko desetaka pripadnika Armade koji su Riječanima davali zvučnu kulisu i potporu. No nije to pomoglo domaćinu u prvom dijelu jer je zadnja trojka Simona Rožmana mahom griješila i dijelila prilike gostima, a prema naprijed nije Rijeka mnogo stvorila.

Nakon prvih 15 minuta živahne igre i nešto veće inicijative gostiju bez pravih prilika, Bočkaj je doveo Osijek u vodstvo. Igor Silva je s desne strane poslao jednu prizemnu loptu u kazneni prostor, a ona je prošla dobrih 20 metara te je prevarila cijelu domaću obranu. No Bočkaj se na petercu nije dao zavarati pa preciznim udarcem pogađa mrežu Ivora Pandura.

Nakon pogotka se utakmica smiruje, a Rijeka uzima loptu u noge. No prema naprijed nije bilo konkretnije akcije za domaćina, ali je zato obrana Rijeke počela dijeliti prilike Osijeku. U 31. je Grezda promašio loptu s ruba peterca, a u 44. je Galović ispred svog gola izgubio loptu koju je pokupio Grezda. Ovaj je odmah uposlio Marića, ali gostujući napadač promašuje zicer.

Nešto ranije je i Rijeka imala svoju najbolju šansu. S desne strane je dosta problema radio Tomečak, a nakon jedne takve akcije je ubacio na glavu Antonija Čolaka koji puca kraj vrata. Zato se na odmor išlo s minimalnim vodstvom gostiju.

Već na početku drugog dijela je riječka obrana sama udijelila poklon gostima i šokirala sama sebe. Pandur je jako loše dodao loptu svojoj zadnjoj liniji, a to je odmah presjekao Bočkaj. On je loptu primio i s lijeve strane kaznenog prostora sjajno pogodio suprotnu stranu vrata za 2:0.

Činilo se kako je tu sve gotovo, a Rožman je u 55. promijenio tri igrača. No promjenu stanja na terenu nisu donijele te izmjene, već Laszlo Kleinheisler uz veliku asistenciju Igora Pajača. Mađar je malo zakasnio u jedan start na centru, a sudac je tu vidio materijal za drugi žuti karton iako se činilo da nekog jačeg kontakta nema. Osijek će se žaliti, ali će do kraja morati s desetoricom.

Samo 11 minuta igre s igračem viška je trebalo Rijeci za povratak u susret. U jednoj situaciji pred golom Osijeka je ubacio Daniel Štefulj, a iz na prvu neizgledne pozicije je maestralno iz voleja loptu u mrežu zakucao Robert Murić kojeg Ivušić vjerojatno nije ni vidio od obrambenog bloka.

Nakon samo četiri minute Rijeka izjednačuje, a u središtu zbivanja je opet Pajač. U jednoj bezazlenoj akciji su u skoku bili Talys i Capan, a sudac je procijenio da je Talysov lakat pogodio riječkog igrača te je pokazao na bijelu točku.

Pregledavao se VAR, gosti su potpuno izgubili živce i pokupili par kartona, ali je odluka ostala. S bijele točke je siguran bio Čolak za 2:2. Tako su uz sudačke repove i s igračem manje Osječani potonuli, a domaćin je potpuno preuzeo kontrolu nad susretom.

U 82. je Murić umalo kompletirao preokret za svoj drugi pogodak. Lijepo je krenuo u solo prodor te je pucao s ruba kaznenog prostora, ali je zamalo promašio vrata. Izgledalo je kao da je samo pitanje trenutka kad će Osijek primiti i treći gol jer su samo požrtvovne reakcije obrane spašavale Ivušićev gol.

A i preokret se ubrzo dogodio. Rijetki izlazak Osijeka na suprotnu polovicu u drugom dijelu je brzo kažnjen jer je sijevnula kontra Rijeke koju su inicirali Yateke i Lončar. Potonji se sjurio do kaznenog prostora te je dodao povratno za Yatekea, a ovaj desnom pogađa mrežu za 3:2.

Nije Rijeka tu stala pa slijedi potpuna opsada gostujućeg gola i paljba iz svih pozicija, ali sve spašavaju gostujući braniči u bloku ili Ivušić. Do kraja smo vidjeli više žutih kartona i eskalacija nego nogometa jer su živce potpuno izgubili i jedni i drugi. Lepinjica je ušao u protivnika te su svi uletjeli u teren, a malo kasnije istom mjerom vraća i Ndockyt.

Nakon svega se i Rijeka morala tresti jer se par puta nakon prekida zagužvalo ispred domaćeg gola. Silva je došao do prilike iz voleja, sjajno je opalio, ali Pandur sjajno brani. Uskoro je Pajač odsvirao kraj, ali se onda morao braniti od silnih gostiju koji su ga pratili po terenu tražeći objašnjenja za neke odluke.

No ono što je sigurno jest to da ipak u finale Kupa u Šibenik ide Rijeka koja će snage odmjeriti s Lokomotivom.

Hrvatski nogometni kup, polufinale:
Rijeka - Osijek 3:2

FOTO: Nel Pavletić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!