Košarka

Na današnji dan: Posljednja Draženova utakmica

Matej Kačan • subota, 06.06.2020.
Na današnji dan: Posljednja Draženova utakmica
Foto: Pixsell

Na današnji dan 1993. godine je Dražen Petrović odigrao posljednju utakmicu u životu, kako i priliči, u dresu hrvatske košarkaške reprezentacije...

Šesti lipnja će zauvijek imati svoje mjesto u analima hrvatske košarke, ali po tužnim notama. Naime, tog je datuma 1993. godine u poljskom Wroclawu posljednju košarkašku utakmicu u životu odigrao hrvatski kapetan, nikad prežaljeni Dražen Petrović.

Bilo je to na kvalifikacijskom turniru za Eurobasket 1993., a na koji je Dražen samoinicijativno došao usprkos ozljedi koljena i činjenici da bi Hrvatska vjerojatno izborila plasman i bez njega. U grupi su lako riješene Rumunjska, Estonija i Makedonija, dok su u razigravanju pale Latvija i Bjelorusija te je plasman izboren.

Ostalo je još odigrati finale turnira protiv Slovenaca koji su također riješili svoje pitanje plasmana pa je sve upućivalo na revijalnu utakmicu. Svjedoci tog vremena kažu da ju je većina hrvatskih reprezentativaca i shvatila tako, ali ne i Dražen.

On je u porazu 94:90 zabio 30 poena, a 40 sekundi prije kraja je postigao jedno od dva slobodna bacanja što mu je bio i posljednji ubačaj u životu. Priče idu da se Petrović ljutio na suigrače što su utakmicu olako shvatili i izgubili, ali je na večeri nakon susreta sve izglađeno.

Uz Petrovića i njegovih 30 poena su u sastavu bili i Perasović (4), Gregov (nije igrao), Žurić (nije igrao), Alanović (8), Arapović (nije igrao), Tabak (8), Vranković (13), Cvjetičanin (13), Mršić (2), Rađa (12), Kovačić (0).

Ostatak priče znamo, Dražen se s tog turnira nije vraćao s ostatkom ekipe, već je sjeo u auto te se vraćao s tadašnjom djevojkom koja je bila za upravljačem. Dogodila se prometna nesreća na autocesti u Bavarskoj gdje je Petrović tragično izgubio život u 29. godini života.

FOTO: Borna Filić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!