Ostali sportovi

Pannonian Challenge potvrdio da je jedno od najboljih natjecanja u Europi

Sportnet • ponedjeljak, 17.08.2020.
Pannonian Challenge potvrdio da je jedno od najboljih natjecanja u Europi

Cjelodnevno gledanje prijenosa ljetnih Olimpijskih igara ovoga je ljeta propisno zamijenio osječki festival ekstremnih sportova, koji je gledateljima bio dostupan putem doslovno svih kanala – preko live streama na društvenim mrežama, YouTubea i putem televizijskog prijenosa...

Tako je 21. izdanje Pannonian Challengea dokazalo kako se ovaj nesalomljivi festival može prilagoditi uistinu svim uvjetima i ekstremno prihvatiti kao novo normalno, jer je i inače perspektiva ekstremnih sportaša obrnuta i naglavačke. U svemu tome, mjere epidemiološke zaštite su uvijek bile na prvom mjestu zbog trenutne pandemije koronavirusa. Obiteljsko ozračje i adrenalinsko prijateljsko nadmetanje vladalo je od početka do kraja, a vozači su se još jednom iz Osijeka vratili puni pozitivnih dojmova, izrazito zahvalni cjelokupnoj organizaciji zbog činjenice što su realizirali vrhunsko natjecanje u BMX Freestyleu, Inlineu, Skateu i Romobilu čak i u ovim izazovnim vremenima.

Tijekom pet dana festivala, Drava je gotovo proključala zbog uzavrele atmosfere i trikova koji su neprestano palili skate park i gledateljima preko malih ekrana uspjeli dočarati ekstremno dobru zabavu čak i u udobnosti njihova doma. Inline natjecanje je oduševilo, Skate je kao i prošlih godina prkosio zakonima fizike, dok je BMX Freestyle još jednom dokazao kako Pannonian Challenge s pravom glasi za jedno od najboljih natjecanja u Europi, pa čak i u svijetu.

Prvi dan Pannoniana bio je u duhu inline natjecanja. Nakon izvrsnog uvoda amaterskih vozača u popodnevnim satima je došao na Inline Elite/Pro disciplinu, koja je i ove godine okupila uistinu najbolje europske rolere, koji ni u ovim izvanrednim uvjetima nisu mogli propustiti Pannonian Challenge. U ozbiljnoj i teškoj konkurenciji pobjedu je izvojevao izvrsni Nizozemac Jaro Frijn čime je postao i prvi pobjednik 21. Pannonian Challengea. Za nijansu je bolji od Francuza Diako Diabya, koji je završio na drugom i prošlogodišnjeg pobjednika, Britanca Joe Atkinsona, koji je unatoč dobroj tehničkoj izvedbi morao prihvatiti treće mjesto.

"Ovo je moj prvi nastup na Pannonian Challengeu i jako sam sretan što sam ovdje, s kolegama koje dugo nisam vidio. Festival djeluje kao velika zabavna s prijateljima, velika zabavna vožnja. Dugo nisam vozio na nekom natjecanju zbog pandemije koronavirusa i osjećam se odlično pri povratku na role u vrhunskom skate parku", rekao je nakon preuzimanja zlatne medalje oduševljeni pobjednik Jaro Frijn, koji je bio ujedno i najmlađi natjecatelj u toj disciplini s tek navršenih 20 godina.

Drugog dana skate amateri napravili su izvrstan uvod u Skate Elite/Pro natjecanje osječkog festivala ekstremnog sporta na koji su stigli skateri iz Europe i regije sa željom da zavrijede ovu prestižnu titulu. Upravo to je na kraju pošlo za rukom Petru Spiedlicku iz Nove Gradiške koji je svoju dasku koristio u nevjerojatnim kombinacijama, koristeći pritom sve dostupne dijelove osječkog skate parka - "Još uvijek ne mogu vjerovati, stvarno sam pod dojmom, ne znam što bih rekao. Ranije sam već osvojio nagradu u amaterskoj kategoriji, ali ovo je prvi puta da sam najbolji u PRO kategoriji. Ipak se svakodnevna vožnja skatea isplatila." Te je dodao "ovu nagradu iskoristit ću kako bih si kupio novo prijenosno računalo."

Skate pobjednika 21. Pannonian Challengea, koji je zasigurno oduševio i publiku pred malim ekranima i na društvenim mrežama, na drugom je mjestu popratio Slovenac Chris Khan, a na trećem Bruno Vranić.

BMX je bio na rasporedu trećeg dana a najviše očekivanja je bilo na našem Marinu Rantešu. Unatoč padu u prvoj vožnji i ozljedi ramena, naš najbolji BMX vozač osvojio je 5. mjesto na Pannonian Challengeu te 1. mjesto na prvenstvu Hrvatske održanom u istom danu na osječkom festivalu ekstremnih sportova. No, unatoč padu i ozljedi Ranteš nije odustao od druge vožnje već je, unatoč problemu s ramenom, publici koja ga je ove godine isključivo pratila putem streaming servisa priredio show u kojem je pokazao neke od trikova koje je mjesecima pripremao. Naime, ovogodišnji Pannonian Challenge odvija se bez prisustva publike u skladu s propisanim epidemiološkim preporukama.

"Nije ono što sam očekivao, prva vožnja mi je bila super sve dok 15 sekundi prije kraja jer sam pao. U drugoj vožnji me je nažalost mučilo rame zbog prethodnog pada, ali nastavio sam koliko sam mogao i mogu ipak biti sretan. Ovogodišnji Pannonian je drugačiji, nema publike, ali vjerujem da su nas svi pratili putem interneta i televizije, tako se ovim putem, u ime svih vozača mogu samo zahvaliti Pannonian Challengeu što su uspjeli napraviti ovakav odličan događaj u tako teškoj situaciji", rekao je Marin Ranteš, kojemu je ovo bio osmi nastup u Osijeku.

Osječki park ovoga puta nije bio mjesto trijumfa niti za najboljeg BMXera svijeta Daniela Dhersa, koji se plasirao na tek 3. mjesto, a mjesto na postolju izgubili su i Francuz Anthony Jeanjean, Talijan Alessandro Barbero te Čeh Michael Beran, sve velikani svjetske BMX scene. Naime, ove su godine neki novi klinci nadjačali titane i legende BMX sporta!

Drugo mjesto osvojio je Francuz Istvan Calliet, a slavio je Britanac Jack Clark kojeg su u Osijeku prozvali ‘Clark - King of the park’.

"Ovo mi je peta godina na Pannonian Challengeu i prvi puta sam uspio pobijediti, stoga sam jako, jako sretan – bez riječi sam. Hvala Pannonianu i svima na ovako sjajnom događanju i atmosferi, bilo je uistinu nevjerojatno i svakako ću se vraćati u Osijek još mnogo godina. Što se tiče natjecanja, ono je bilo mnogo opuštenije bez publike, što je meni išlo u prilog jer se ponekad borim s pritiskom, pa mi je ovo došlo kao opuštenije nadmetanje s prijateljima. Na kraju, drago mi je da se BMX vraća u normalu. Ovo je jedino natjecanje ekstremnog sporta u vrijeme pandemije, koje se pokazalo izrazito uspješnim", istaknuo je pobjednik Jack Clark, kojemu je Osijek jedan od najljepših gradova u kojima je bio, pa mu ne smetaju ni dosadni komarci.

Nedjeljno finale osječkoj je publici pokazalo pun potencijal scootera, sve popularnijeg sporta, koje se savršeno uklopilo u obnovljeni skate park na lijevoj obali Drave. Budući da je i sam sport mlad, polovina natjecatelja nije uopće bila punoljetna, stoga ni ne čudi činjenica da je uvjerljivo slavio upravo najstariji vozač – Emanuel Bastaja iz Lovrana, koji je naposljetku zavrijedio i za trik barspin transfer. Iza njega su se zasluženo našla dva Zagrepčana – 14-godišnji Bruno Sladović na drugom i Mihael Ivanković na trećem mjestu, dok će perspektivni Osječani ipak pričekati sljedeću godinu za postolje.

"Sve je na kraju odlično ispalo i došli su svi vozači koji su trebali, kako bi natjecanje bilo još zanimljivije. Realno, bio sam prvi jer najduže vozim, ali sve više ljudi počinje voziti romobil i sve više klinaca počinje skakati s njime. Na kraju, svemu tome mogu pridonijeti i ogromni moderni skate parkovi poput ovoga u Osijeku, stoga već iduće godine očekujem puno više vozača, a naravno i publike", rekao je oduševljeni Emanuel Bastaja.

Ovaj pobjednik Romobil discipline 21. Pannonian Challengea, rodio se upravo 1999., godine kada je prvi puta održan i osječki festival ekstremnog sporta, što dovoljno govori o rastu, napretku i nepobitnoj tradiciji koju je Pannonian ekipa izgradila do danas, a što je najbolje – ni na tome ne misli stati.

FOTO: Samir Kurtagić

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!