Nogomet

Španjolsko-talijanska veza, korona i odgode: Put Seville i Intera do finala

Matej Kačan • petak, 21.08.2020.
Španjolsko-talijanska veza, korona i odgode: Put Seville i Intera do finala

U Kölnu će u petak navečer Inter i Sevilla odlučiti o prvaku ovosezonskog, nikad čudnijeg izdanja Europske lige, a mi vam donosimo pregled puta obje momčadi do finala...

Nikad čudnija, duža i posebnija nogometna sezona polako dolazi svome kraju pa su nam preostala još samo dva europska finala. U prvom od njih, onom Europske lige u Kölnu će se susresti Sevilla i Inter. Svaka od te dvije ekipe je imala zanimljiv put do finala, a neke ih stvari i vežu.

Inter prije korone

Za Inter je ovo finale jako dobra utješna nagrada, ali ipak - utješna. Interisti su pod vodstvom novog trenera Antonija Contea u sezonu ušli kao član Lige prvaka i pucali su na prolazak skupine. Ždrijeb ih je smjestio u skupinu smrti, grupu F gdje su još bili i Barcelona, Borussia Dortmund te Slavia iz Praga kao autsajder.

Raspored je dao ruku i donio Interu Slaviju kod kuće u prvom kolu za dobar početak, ali nisu to talijanski nogometaši iskoristili te su kod kuće odigrali tek remi. Situacija je postala još gora nakon poraza od Barcelone u gostima u kojem je Inter vodio do 58. minute, ali je Luis Suarez s dva gola okrenuo sve.

Nakon dva kola tako Inter ima samo bod, ali onda dolazi prvi veliki skalp i domaćih 2:0 protiv Borussije iz Dortmunda. U četvrtom kolu su ista dva suparnika igrala, ali u Dortmundu, i Inter je na poluvremenu imao prolazak grupe u džepu.

Golovima Lautara Martineza i Vecina je Inter vodio na poluvremenu i računao na šest bodova protiv direktnog konkurenta za drugo mjesto, ali u drugih 45 minuta Inter sve prosipa, a Dortmund slavi s 3:2 i dolazi na tri boda prednosti.

Do kraja će svaka ekipa izgubiti od Barcelone, a svladati Slaviju i Inter mora nastaviti natjecanje u Europskoj ligi kao treći iz skupine F, a ždrijeb je donio Ludogorec u prvoj nokaut fazi. Već u Bugarskoj je Inter obavio dobar dio posla s 2:0 u kasnoj fazi susreta, a kod kuće je posao potvrdio s 2:1.

A onda slijedi koronavirus i ispreplitanje priče s onom Sevillinom.

Sevilla prije korone

Grupna faza nije bila toliko turbulentna za Sevillu. Španjolci su krenuli u skupini A natjecanja koje tako dobro poznaju i nisu dobili prezahtjevnu skupinu s Qarabagom, APOEL-om i Dudelangeom. Riješila je Sevilla pitanje prolaska s 15 bodova u prvih pet susreta uz gol razliku 14:2, a u posljednjem je kolu malo "pogurala" APOEL porazom u kombiniranom sastavu, zlu ne trebalo.

No Qarabag i Dudelange su odigrali remi pa Cipranima nije ni trebalo, ali Sevilli nije išlo "ni iz džepa, ni u džep" jer je prvo mjesto i nositeljstvo osigurano. Ždrijeb prve nokaut faze je donio dosta zahtjevnog suparnika u rumunjskom Cluju i tu kreću prve poteškoće za Sevillu.

Prvi susret u Rumunjskoj je završio 1:1 i dao je Sevilli mogućnost da kod kuće odigra 0:0 te prođe dalje pomoću gola u gostima. To se na Ramon Sanchez Pizjuanu i dogodilo, ali drame nije nedostajalo. Cluj je zabio gol u 87. minuti, ali je VAR intervenirao i poništio pogodak zbog ruke Paun-Alexandrua, a daljnja opsada Sevillinog gola je prekinuta crvenim kartonom za Cluj.

Sevilla je preživjela i trebala je odigrati osminu finala, ali se onda dogodila korona.

Koronavirus i završni turnir

Tu kreću poveznice sudbina ove dvije momčadi. Interu je ždrijeb donio španjolski Getafe, a Sevilli je dodijeljena talijanska Roma. Baš tih tjedana, 12. ožujka i 19. ožujka su se trebale igrati prve utakmice, ali je koronavirus dobrano napao baš te dvije države i ova dva para su jedina koji nisu stigli odigrati prve susrete svog dvomeča.

S 12. je trebalo biti prebačeno na 19., bilo je mnogo svađa i natezanja oko toga da gostujuće ekipe nisu htjele na put pod izvanerdnim okolnostima i situacijom, a onda je naposljetku sve stalo, natjecanja su prekinuta i budući finalisti nisu stigli odigrati prve susrete.

Zato su Sevilla i Inter bile prve ekipe koje su stigle u Njemačku i odigrale svoju osminu finala na jedan susret. Dok su drugi igrali uzvrate, Sevilla i Inter su svoje protivnike u Getafeu i Romi riješili sa sigurnih 2:0 u Duisburgu i Gelsenkirchenu.

Četvrtfinala su donijela prave ispite za oboje, a Inter je bio mnogo sigurniji. Protiv Bayer Leverkusena su Lukaku i Barella donijeli 2:0 već u prvih 20 minuta, smanjio je tek Havertz, a do kraja je Inter bio siguran iako nije uspio do kraja "ubiti" utakmicu.

S druge strane, Sevilla je krenula u prvi od dva velika boja koji se riješio u završnici. Preživjela je opet Sevilla velike opasnosti i bure jer je u Duisburgu Wolverhampton imao penal za vodstvo u 13. minuti, ali ga je promašio, a veliko slavlje Sevilli donosi Ocampos u 88. minuti.

Ništa manje drame nije bilo ni u polufinalu. Opet rani penal za protivnika, ali ga je ovaj put Bruno Fernandes realizirao za United. No izjednačio je Suso, a onda Englezi pošteno promašuju u traženju novog vodstva. Bono je branio sve i svašta, a šok i preokret za Sevillu donosi Luuk De Jong u 78. minuti za novo finale.

Inter je svoje polufinale riješio vrlo sigurno. Šahtar nije bio dorastao protivnik pa je Martinez već u 19. minuti načeo protivnika, a onda su Ukrajinci promašili neke šanse za povratak u utakmici. To je kaznio uragan Intera koji je u 20 minuta od 64. do 84. minute zabio još četiri gola i petardom prošao u finale.

I to nas dovodi do Kölna gdje će se ove dvije ekipe sresti. Nije nedostajalo uzbuđenja, drame i preokreta ni kod jedne ekipe na njihovom ovosezonskom europskom putu, a baš su ove dvije momčadi nadišle sve. I bezizlazne situacije, i koronavirus i preokrete. Sad će među sobom podijeliti drugi najvažniji europski trofej.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!