Nogomet

Dinamo protiv Nizozemaca: Od Josipa Šimića preko 'austrijskog zločinca' do čuda u Amsterdamu

Jan Šneler • četvrtak, 22.10.2020.
Dinamo protiv Nizozemaca: Od Josipa Šimića preko 'austrijskog zločinca' do čuda u Amsterdamu
Foto: Pixsell

Ako pratimo put Dinamovih utakmica protiv nizozemskih momčadi, možemo ga promatrati kao priču koja ima nevjerojatnih zapleta, uzbuđenja i poneko razočaranje...

Tijekom svojih brojnih nastupa u europskim natjecanjima, zagrebački Dinamo je odigrao velik broj utakmica protiv nizozemskih momčadi. U povijesti čak 14 što svrstava nizozemske klubove među češćima s kojima Dinamo igra premda je posljednji susret odigrao prije sedam godina.

Od tih 14 utakmica navijači većinu njih neće pamtiti po dobrome jer je Dinamo točno sedam od njih završio porazom, međutim svakako od tih 14 ima nekoliko koji spadaju u red velikih i zapamćenih utakmica.

Ajax - Dinamo 0:1 (Liga prvaka, 25.11.1998.)

Sada već daleke 1998. godine Dinamo je nastupio u Ligi prvaka u sada već onoj mitskoj sezoni u kojoj nisu sve drugoplasirane momčadi išle u nokaut fazu. Klub se zvao Croatia što je ime koje definitivno nitko osim neupućenih i zlonamjernih neće koristiti, a momčad je bila iznimno jaka.

Ne treba niti nabrajati poimence sve igrače jer su većina poznati, ali dovoljno je reći kako su s druge strane stajali velikani poput Edwina Van der Sara, braće Franka i Ronalda de Boera i Dannyja Blinda, a sve je s klupe vodio danski trener Morten Olsen koji je prvih 15 godina 2000-ih bio na klupi Danske.

Utakmica je to koju će mnogi navijači pamtiti vječno po jednoj fenomenalnoj akciji iz 67. minute. Igor Bišćan napravio je sjajni solo prodor, Van der Sar ipak je bio brži i izbio je loptu, no onda dolazi majstorski potez Josipa Šimića.

S velike udaljenosti Šimić puca prema praznom golu, loba neprikosnovenog Van der Sara i donosi Dinamu vodstvo te kasniju pobjedu na gostovanju kod Ajaxa. Dinamo nije pomoglo da prođe u nokaut fazu, ali taj trenutak ostat će vječno u memoriji svih navijača.

Dinamo - Heerenveen 2:2 (Kup Uefa, 02.12.2004.)

Sezona 2004-05 navijačima Dinama neće sigurno ostati u ugodnom sjećanju. Ne samo što je to sezona kada je zagrebački klub igrao onu poznatu Ligu za bedaka, već je i doživio jedan od šokantnih trenutaka u Europi.

Za nešto mlađe ili slabijeg sjećanja, prošlosezonski šok sa Šahtarom mogao bi se usporediti s ovim susretom u Kupu Uefa. Dinamo je ušao u Kup Uefa koji se tada igrao u onom čudnom formatu s pet momčadi i četiri susreta, dva doma i dva u gostima.

Idealno za Dinamo koji je dvije domaće utakmice dobio protiv belgijskog Beverena i nizozemskog Heerenveena. Obje ekipa djelovale su prolazno, a susret s Benficom i Stuttgartom u gostima ionako bi bili za prestiž.

Išlo je po ucrtanom planu. Pobjeda protiv Beverena, poraz od Benfice i susret na Maksimiru u trećem kolu s Heerenveenom. Susret je išao bolje nego što je itko mogao zamisliti. Dinamo je nakon 57 minuta igre imao vodstvo od 2:0 pogocima Ivana Bošnjaka i Danijela Pranjića.

Ništa nije moglo poći po zlu, trebalo je samo mirno privesti susret kraju (slično kao i sa Šahtarom). Naravno, u Dinamovom stilu sve je bilo obrnuto. Prvo je Ugur Yildirim u 84. minuti smanjio zaostatak Dinama da bi se konačni šok dogodio u 89. minuti.

Damir Milinović je povukao igrača u šesnaestercu, radilo se o prilično jasnom prekršaju, a Fritz Stuchlik dosudio je kazneni udarac za goste (Šahtar!). Tada mlađahni Klaas-Jan Huntelaar pogađa iz kaznenog udarca i donosi Dinamu nemoguću misiju - pobijediti u Stuttgartu.

Bez obzira na vjerojatno najveći broj Dinamovih navijača na gostovanjima (neki kažu i preko 10.000), Dinamo je izgubio s 2:1, Heerenveen je svladao Beveren s 1:0 i Modri su ponovno ostali bez europskog proljeća. Susret s Heerenveenom pamtit će se i po izjavi uplakanog Zdravka Mamića koji je suca Stuchlika nazvao "austrijskim zločincem".

Ajax - Dinamo 2:3 (Kup Uefa, 04.10.2007.)

Po četvrti put u svojoj povijesti Dinamo je igrao s najvećim nizozemskim klubom. Tjedan dana prije ove utakmice Modri su na domaćem terenu poraženi od Ajaxa s 1:0. Radilo se o prvom kolu Europske lige, takoreći predvorju grupne faze i malo tko je davao šanse Dinamu u uzvratu.

No kako to već i biva, a mogli ste primijetiti i kroz ovaj manji tekst, Dinamo je tada obično najjači. Već u prvom dijelu Modri su pokazali veliku kvalitetu, nisu pokazivali niti trunke straha ili onog često izlizanog respekta prema protivniku.

Sve to dovelo je do toga da Josip Tadić pogodi stativu gola, da Nikola Pokrivač opasno tuče s distance i konačno da Luka Modrić sjajno izvede penal i u 34. minuti dovede Dinamo u vodstvo i ukupno izjednači rezultat.

Premda ćemo heroja dobiti u jednoj drugoj osobi, jedan od onih koji je odigrao lavovsku utakmicu i time potvrdio svu svoju igračku i ljudsku kvalitetu zbog koje ga i danas navijači Dinama vole je Georg Koch. Njemački vratar branio je kao da se radi o životu i smrti, skidao je čudesno pokušaje tada mladog Luisa Suareza i održavao Dinamo u utakmici.

Ušlo se u produžetke u kojima je igrao samo jedan čovjek - Mario Mandžukić. S dva sjajna pogotka, oba jednako lijepa na svoj način, u 94. i 96. minuti utišao je navijače u Amsterdamu koji su se polako povlačili s tribina prema svojim kućama.

Mogao je biti potpuni debakl da je Mark Clattenburg odradio pošteno posao i nekoliko minuta kasnije svirao čisti jedanaesterac nad Modrićem koji je skrivio Jaap Stam, ali nije bilo bitno. Ajax je smanjio zaostatak preko opet kobnog Huntelaara, došao čak i do 2:3 u 120. minuti, ali bilo je gotovo.

Premda je sjećanje nešto što blijedi i potrebno ga je često obnavljati, to je bio jedan od rijetkih trenutaka kada je Dinamo odigrao maestralnu utakmicu, gotovo od prve do zadnje minute, kada je uistinu svladao jakog protivnika i uspio izdržati do kraja.

Dinamo protiv nizozemskih klubova:
09.12.1970. Kup velesajamskih gradova, 3. kolo: Dinamo - Twente 2:2
16.12.1970. Kup velesajamskih gradova, 3. kolo: Twente - Dinamo 1:0
16.09.1998. Liga prvaka, grupna faza: Dinamo - Ajax 0:0
25.11.1998. Liga prvaka, grupna faza: Ajax - Dinamo 0:1
02.12.2004. Kup Uefa, grupna faza: Dinamo - Heerenveen 2:2
20.09.2007. Kup Uefa, kvalifikacije: Dinamo - Ajax 0:1
04.10.2007. Kup Uefa, kvalifikacije: Ajax - Dinamo 2:3
23.10.2008. Kup Uefa, grupna faza: Dinamo - NEC 3:2
22.10.2009. Europska liga, grupna faza: Ajax - Dinamo 2:1
05.11.2009. Europska liga, grupna faza: Dinamo - Ajax 0:2
18.10.2011. Liga prvaka, grupna faza: Dinamo - Ajax 0:2
02.11.2011. Liga prvaka, grupna faza: Ajax - Dinamo 4:0
24.10.2013. Europska liga, grupna faza: Dinamo - PSV 0:0
07.11.2013. Europska liga, grupna faza: PSV - Dinamo 2:0
14 utakmica - 3 pobjede, 4 remija, 7 poraza (gol razlika: 12-22)

FOTO: Slavko Midžior/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!