Ostali sportovi

Pet Jonesovih pobjeda za sjećanje: Osvojene titule u četiri težinske kategorije

Branimir Korać • petak, 27.11.2020.
Pet Jonesovih pobjeda za sjećanje: Osvojene titule u četiri težinske kategorije

Mike Tyson i Roy Jones Jr. vraćaju se u ring. U noći sa subote na nedjelju s početkom u 4 sata na RTL-u kreće prijenos događanja, a mi se prisjećamo nekih od najvećih pobjeda Jonesa Juniora...

Roy Jones Jr. svakako spada u red boksačkih legendi. Svjetski prvak u četiri težinske kategorije, a jedini je boksač koji je profesionalnu karijeru započeo u supervelter kategoriji, a uzeo na kraju titulu u teškoj.

U karijeri je odradio 75 mečeva, upisao je 66 pobjeda, od čega 47 nokautom, te devet poraza od kojih je prvi stigao tek u 35. profesionalnoj borbi u karijeri.

Osim sjajne profesionalne karijere, imao je i odličnu amatersku te je osvojio srebrno odličje na Olimpijskim igrama u Seoulu. Do finala nije izgubio nijednu rundu, potpuno je dominirao protiv svih protivnika da bi tamo izgubio na bodove od domaćeg boksača Park Si-Huna.

Bila je to još jedna od kontroverznih pobjeda kakvih smo se kroz povijest nagledali u amaterskom boksu na velikim natjecanjima, Roy Jones je izbombardirao Parka s 86 udaraca, a Korejac je njega pogodio 32 puta.

I sam korejski boksač ispričavao se Jonesu, sudac u ringu rekao je "ne mogu vjerovati da ti to rade", ali zlato je pripalo domaćinu. Kasnije je Međunarodni olimpijski odbor proveo istragu i ustvrdio kako korupcije nije bilo.

Nakon toga razočarani Jones okrenuo se profesionalnoj karijeri koja će na kraju biti više nego uspješna. Teško je izdvojiti najdojmljivije pobjede, bilo ih je toliko puno tijekom karijere, a ovo su samo neke od mnogih koje su mu obilježile karijeru:

Roy Jones Jr. - James Toney 1994.

Jedna od najpoznatijih Jonesovih pobjeda je ona protiv Jamesa Toneyja iz 1994. godine kada je osvojio IBF-ov pojas u supersrednjoj kategoriji. Jones je već držao pojas u srednjoj kategoriji, Toney u supersrednjoj i obojica su bili neporaženi. Toney je imao čak 44 pobjede, a mlađi Jones 18 manje.

Iako je Toney bio blagi favorit u ovom meču, na kraju je skupo platio probleme sa skidanjem kilaže, nije bio brz i pokretljiv kao inače i Jones je apsolutno dominirao cijelom borbom. Kod sva tri suca Jones je slavio s ogromnom prednosti.

Roy Jones Jr. - John Ruiz 2003.

Nakon što je poharao lakotešku kategoriju, Jones je stigao do pojasa u teškoj kategoriji. Bilo je to još 2003. godine i to nakon dugog nagovaranja. U početku je smatrao kako mu treba još vremena da dobije na snazi i kilaži, ali sparinzi s jačim borcima uvjerili su ga da je on već sada spreman.

U borbi za WBA pojas čekao ga je John Ruiz koji je taj pojas preoteo Evanderu Holyfieldu. Ruiz je fizički snažniji borac, ali sporiji od Jonesa koji ga je potpuno kontrolirao svih 12 rundi, Ruiz se jako mučio da uopće pogodi Jonesa koji je pružio jednu od najboljih predstava u posljednjih 30-ak godina po pitanju obrane i izbjegavanja udaraca.

Iako je glatko dobio jednoglasnom odlukom sudaca, očekivalo se da će titulu braniti protiv Mikea Tysona, ta borba je propala, a Jones je ostavio pojas i vratio se u lakotešku kategoriju.

Roy Jones Jr. - Montell Griffin 1997.

Ova borba imala je svoju pozadinu, a Montell Griffin piše se kao prvi koji je svladao Jonesa. Međutim pobjedu je upisao Jonesovom gluposti. Naime nakon što ga je drugi put poslao na pod, Jones ga je još dva puta pogodio i zaradio je diskvalifikaciju. Dobio bi taj meč u svakom slučaju, ovako mu se pisao prvi poraz.

Naravno, odmah je uslijedio uzvrat, četiri i pol mjeseca kasnije došlo je vrijeme za novu borbu između Jonesa i Griffina. Jones je imao misiju pokazati da je bolji boksač i da je tamo izgubio svojom pogreškom. Tako je i bilo. Revanš je potrajao svega dvije i pol minute kada je Griffin nokautiran.

Roy Jones - Bernard Hopkins 1993.

Prva Jonesova titula, u srednjoj kategoriji napao je IBF-ov pojas koji je držao Bernard Hopkins. Hopkins će kasnije zavladati srednjom kategorijom, deset godina držat će pojaseve do poraza od Jermaina Taylora. No sve se to događalo kada je Jones već napustio srednju kategoriju.

Ovdje je svladao Hopkinsa iako je u borbu ušao s ozljedom ruke koju je skrivao uoči borbe. I ovdje je Jones potvrdio svoju tehničku superiornost, dobro se branio od Hopkinsovih pokušaja i iako je na kraju imao manje pokušaja, više mu je udaraca sjelo. I ono što je najvažnije, jednoglasno je slavio odlukom sudaca.

Roy Jones - Antonio Tarver 2003.

Velika borba protiv Antonija Tarvera i najteža pobjeda Jonesa u karijeri. mnogi su i dana neodlučni u tome tko je trebao slaviti u tom meču, Jones je pretrpio veliku štetu, ali u mnogim parametrima borba je bila posve izjednačena.

Tarver je bio uvjeren da je napravio dovoljno da bi došao do pobjede, no kako to obično biva, u borbama koje su tako izjednačene, uglavnom se suci priklone aktualnom prvaku. Jones je na kraju slavio većinskom odlukom sudaca unatoč nezadovoljstvu brojnih Tarverovih navijača. Tarver je dobio priliku za uzvrat sljedeće godine i nokautirao je Jonesa u drugoj rundi. Jones je nakon toga imao nekoliko borbi za velike titule, ali nijednu više nije dobio.

FOTO: Wikipedia

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!