Košarka

Na današnji dan: Na obilaznici pokraj Madrida smrtno je stradao Fernando Martin

Branimir Korać • četvrtak, 03.12.2020.
Na današnji dan: Na obilaznici pokraj Madrida smrtno je stradao Fernando Martin

Na današnji dan prije 31 godinu poginuo je jedan od najpopularnijih španjolskih košarkaša u to vrijeme Fernando Martin...

Među najvećim zvijezdama madridskog Reala u osamdesetim godinama bili su Dražen Petrović i Fernando Martin. Sudbina se grubo poigrala pa su obojica smrtno stradala u prometnim nesrećama na brzim cestama iako su mogli još puno pružiti i bili na vrhuncu karijere ili mu se približavali.

Fernando Martin rođeni je Madriđanin, a prije dolaska u Real nastupao je za Estudiantes. U dresu Reala igrao je pet sezona i nakon toga otišao u Portland Trail Blazerse. Bio je prvi Španjolac koji je ikada zaigrao u NBA ligi, međutim kao i Dražen, u Portlandu je imao problema, mučile su ga ozljede i nakon jedne sezone u Blazersima, on se vratio u Real.

Tog 3. prosinca 1989. godine Real je igrao protiv Zaragoze, a Fernando nije bio predviđen za nastup. Zbog problema s leđima trebao je propustiti tu utakmicu, ali odlučio je doći u dvoranu i pružiti podršku suigračima.

Do nesreće je došlo na obilaznici M-30 kada se priključivao na nju, zbog prevelike brzine izgubio je kontrolu nad svojom Lancijom Themom te se u konačnici sudario s Opel Kadettom. Fernando je preminuo na mjestu nesreće dok je vozač Opela preživio unatoč teškim ozljedama.

Dva dana nakon nesreće Fernando je prijepodne pokopan na groblju u Madridu, a Real je trebao odraditi utakmicu protiv PAOK-a. Iako nitko ne bi zamjerio Madriđanima da su tražili odgodu, trener George Karl i Fernandov brat Antonio, nisu htjeli niti čuti. Okupili su momčad i zaigrali protiv Grka.

Na poluvremenu je Real gubio 13 razlike nakon čega je Antonio Martin održao motivacijski govor i u nastavku je Real deklasirao PAOK s 92:71 u čast preminulog Fernanda.

Fernando Martin i Dražen Petrović povezani su na puno načina, a Fernandov dres s brojem deset umirovljen je.

Ovaj sjajni španjolski košarkaš, osvajač brojnih trofeja i priznanja s Realom, te srebra s Olimpijskih igara u Los Angelesu i Europskog prvenstva u Francuskoj, poginuo je u 28. godini života.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!