Rukomet

Šoštarić: 'Bitno je da smo obitelj, dišemo zajedno, imamo uzajamni respekt'

Branimir Korać • ponedjeljak, 07.12.2020.
Šoštarić: 'Bitno je da smo obitelj, dišemo zajedno, imamo uzajamni respekt'
Foto: Pixsell

Hrvatska senzacija ide dalje. Nakon Mađarske, srušena je i Nizozemska. Nenad Šoštarić zajedno sa svojim igračicama odrađuje sjajan posao.

Izbornik hrvatske rukometne reprezentacije Nenad Šoštarić dan nakon velikog rezultata i prolaska u glavnu rundu Europskog prvenstva istaknuo je da je mentalna priprema bila najvažnija. Ipak, ove dvije pobjede, s obzirom na sve, predstavljaju svojevrsno čudo.

"Čudo je s obzirom na to što smo prošli u pripremama i nadalje, počevši od rujna, ali bolje ne raspravljati. Bitno je da smo obitelj, dišemo zajendo, imamo uzajamni respekt i povjerenje. I prije su te cure znale igrati rukomet, trebali smo ih uvjeriti samo da mogu. Da bi napravili veliki rezultat, moraš dobiti nekog velikog. Onda više nemaš gard luzera nego pobjednika i drugačije ulaziš u svaku utakmicu", ističe Šoštarić.

Šoštarić je uoči Europskog prvenstva ostao bez šest igračica Podravke, bez jedne Koke, bez Kapitanović i Dežić, to je veliki udarac.

"Gledam to vrlo jednostavno, život i rukomet su puni nepredvidivih okolnosti, ni u jednom trenutku to normalno ne odgovara, ali kada smo krenuli, jedino smo se fokusirali na rad s tim curama. To su najbolje igračice koje imamo u ovom trenutku i s njima smo krenuli raditi najbolje što možemo. Biti trener je uvijek težak posao, nije isključivo u tome da je stvar rezultata, već moraš biti sposdoban naći odnos i koumnikaciju s 16-20 ljudi. Ova grupa hoće raditi i ja sam sretan što sam dio toga."

Dalje korak po korak, to je jedini plan.

"Vrijeme je da idemo korak po korak pa ćemo vidjeti gdje će nas to dovesti. Napravili smo ono što nam je bio i cilj. Meni je jako bitno ako taj naš rezultat ostavi traga i na naš ženski rukomet, zaslužili smo to rezultatima i svojim odnosom."

Slijedi Srbija, nova vrhunska reprezentacija i težak protivnik.

"S analizom krećemo danas, kasnije imamo trening, navečer je prva videoanaliza i detalji njihove igre. To je izuzetno kvalitetna reprezentacija, dobili su Nizozemsku, gubili šest razlike, ostali bez Lekić, a to može samo vrhunska ekipa. Večerali su u ponoć pa u 16 sati igrali utakmicu, to je stvar fizikalija i zato su tako visoko izgubile od Mađarske. Naša grupa je zaista zanimljiva, rezultati koje nitko nije očekivao, Ćamila je igrala s Tomašević, Risović i neke su bile u Podravci, mi ćemo sigurno dati sve od sebe, uvijek i u svakoj utakmici ostavit ćemo srce i dušu na igralištu. Pobjeda protiv Srbije nas dovodi u jako dobar položaj za drugu skupinu."#

Ciljevi se ispunjavaju jedan po jedan, a ovaj put bilo je bitno barem protviti led i upisati prvu pobjedu.

"Naš cilj je uvijek isti, fokus na nas i na ono što mi možemo. Rezultat je onda ishod svega toga. Drugi cilj je bio uzeti jednu pobjedu jer prošli put nismo uspjeli, zatim ići korak po korak. Sada smo u glavnoj rundi i idemo dalje korak po korak, vidjet ćemo gdje ćemo završiti."

Hrvatska je 2017. godine u potpunosti promijenila reprezentaciju i krenulo se ispočetka.

"Imali smo puno promjena proteklih godina, izgubili smo puno igračica visoke klase, Kobetić, Grubišić, Milanović Litre, Benko. Krenuli smo 2017. od nule s potpuno novom reprezentacijom. Imali smo ranije mentalnu blokadu i morali smo postati svjesni da možemo sa svima igrati, kada igraš ravnopravno protiv svjetskih prvakinja i Mađarica, onda si svjestan da si jak, a kada si mentalno jak onda sve možeš."

FOTO: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!