Rukomet

U fokusu: Švicarska i Sjeverna Makedonija s potpuno različitim dojmom

Branimir Korać • nedjelja, 17.01.2021.
U fokusu: Švicarska i Sjeverna Makedonija s potpuno različitim dojmom

Na otvaranju drugog kola neke reprezentacije su razočarale i nisu opravdale pohvale iz prvog kola. Nakon dva odigrana susreta vrijeme je i za ocjenu Švicarske i Sjeverne Makedonije koje su kao zamjene uskočile u turnir...

Kada je stigla vijest o odustajanju Češke i SAD-a, prva pomisao bila je da njihovi protivnici u skupini time baš i neće biti oduševljeni. Francuzima, Norvežanima i Austrijancima umjesto SAD-a došla je Švicarska, a Švedskoj, Egiptu i Čileu Sjeverna Makedonija. Na papiru se činilo da su zamjenske reprezentacije čak i jače od originalnih.

U slučaju Švicarske, tu nema nikakve dvojbe. Amerikanci bi ovdje bili u statusu učenika dok je Švicarska ozbiljna reprezentacija s nekoliko kvalitetnih igrača i ekstraklasom u Andyju Schmidu. Tu su još i Lenny Rubin, Nikola Portner, Alen Milošević, redom igrači koji imaju puno iskustva u jakim ligama.

I Švicarska je opravdala taj status prve rezerve, odmah je svladala oslabljenu Austriju koja bez Bilyka i Božovića nije ozbiljan protivnik na ovoj razini, a baš ti Austrijanci gradili su optimizam na utakmici protiv SAD-a koja im je trebala biti viza za drugu rundu. Ovako, idu u borbu za izbjegavanje posljednjeg mjesta.

Što se tiče druge zamjene, nominalno prve reprezentacije koja je ušla kao rezerva, Sjeverne Makedonije, ona je razočaranje. Stoji da joj nedostaju Borko Ristovski, Goce Georgievski i Dejan Manaskov, ali načini na koje je Sjeverna Makedonija izgubila prva dva susreta su razočaravajući.

Švedska i Egipat ponizili su Makedonce, ali još uvijek imaju šansu za prolaz. Za to će morati svladati Čile, no za pobjedu protiv Čilea bit će potreban bolji nastup nego u prva dva kola. Kiro Lazarov vjerojatno igra svoje zadnje Svjetsko prvenstvo i sigurno se ne želi oprostiti na ovakav način. Pobjeda protiv Čilea bit će imperativ za Sjevernu Makedoniju.

Dojmovi o "zamjenskim reprezentacijama" su različiti. Švicarska je odradila ono što je treba odraditi, nitko nije očekivao da će svladati Norvešku ili Francusku, ali nije razočarala. S druge strane isto tako nitko nije očekivao pobjedu Makedonije protiv Švedske i Egipta, ali barem se očekivao bolji otpor jer ovo je bilo iznimno loše. Makedonci su bili uvjereni kako će kao zamjenska reprezentacija putovati u Egipat, ali nije se najbolje pripremila za dolazak na SP.

Još dva razočaranja možemo istaknuti kao priče subote - Alžir i Sloveniju.

Alžir je dobro krenuo u Prvenstvo i slavio velikim preokretom, no u drugom kolu posramio ga je Island i nekako ostaje dojam da se Alžir prerano predao. Protiv Maroka nije odustao niti na minus sedam jer je znao da je bolji i da može okrenuti. Ovdje je pak prerano "predao" utakmicu, vjerojatno znajući da je Island kvalitetniji.

Slovenci su pak izgledali moćno u prvom kolu protiv Južne Koreje, no realno to i nije neka referenca. Južna Koreja fizički ne može igrati s ovim reprezentacijama, ovo su sve veliki dečki i korejski klinci mogu samo probati iskoristiti brzinu. Svaki kontakt za njih je izgubljen.

Slovenci su to jako dobro koristili, na Prvenstvo su otputovali s velikim najavama i činilo se da te najave imaju pokriće. No kada je u drugom kolu stigao ozbiljniji protivnik, e tu je Slovenija već pokazala drugo lice.

Tako je iza nas dan u kojem su oni o kojima se pisalo u superlativima nakon prvog kola (Alžir i Slovenija) razočarali, a poraze su upisali i oni koji su kasnije upali u raspored.

Ostali? Sve očekivano. Francuska, Portugal, Bjelorusija, Švedska, Norveška, sve redom pobjede koje su ostvarene s autoritetom i prema prognozama.

Sve utakmice dostupne su na RTLplay.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!