Europska liga, nokaut faza, Osmina finala - uzvrati, 18.03.2021, 18:55 h, Stadion u Maksimiru
Suci: Davide Massa (Italija)
Dinamo
Dinamo
Mislav Oršić 62', 83', 107'
3:0(0:0, 2:0) Tottenham
Tottenham

Čudesni Oršić hat-trickom izbacio Spurse!

Jan Šneler • četvrtak, 18.03.2021.
Čudesni Oršić hat-trickom izbacio Spurse!
Foto: Pixsell

Nogometaši Dinama izveli su nemoguće te su s 3:0 na Maksimiru izbacili Tottenham velikim preokretom, a hat-trick je postigao veličanstveni Mislav Oršić...

Tottenham
Dinamo
Tottenham
13
(do 90')
38
(do 81')
10
(do 81')
97
(do 74')
5
(do 117')
21
(do 90')
Pričuvni igrači
Trener
 
1
Hugo Lloris
24
Serge Aurier
(do 108')
6
Davinson Sanchez
15
Eric Dier
33
Ben Davies
(do 91')
17
Moussa Sissoko
8
Harry Winks
(do 68')
11
Erik Lamela
(do 60')
20
Dele Alli
(do 68')
27
Lucas Moura
(do 86')
10
Harry Kane
Pričuvni igrači
9
Gareth Bale
60'
18
Giovani Lo Celso
68'
28
Tanguy Ndombele
68'
45
Carlos Vinicus
86'
3
Sergio Reguilon
91'
23
Steven Bergwijn
108'
Trener
Jose Mourinho

Teško je nakon 120 čudesnih minuta pronaći riječi za opisati Dinamovu fenomenalnu predstavu u uzvratnom susretu osmine finala Europske lige. Protiv moćnog Tottenhama, Dinamo je ušao sa zaostatkom od dva pogodaka, a nakon susreta u Maksimiru i briljantne predstave Mislava Oršića, Modri slave prolaz među najboljih osam Europske lige.

Utakmica je počela prilično mirno. Dinamo je dosta disciplinirano stajao, nije dozvoljavao Tottenhamu da se razmaše i potpuno okruži gol Modrih. U nekoliko navrata u uvodnim minutama, Dinamo je zaprijetio nekoliko puta, ali posjed je bio na strani Tottenhama.

U 22. minuti Mislav Oršić i Bartol Franjić su okušali svoj udarac, ali Tottenhamova obrana uspjela je to otkloniti. Nekoliko minuta kasnije opasno su zaprijetili i gosti. U 28. minuti, Erik Lamela našao se u odličnoj šansi, ali Rasmus Lauritsen u zadnji čas je blokirao njegov udarac.

Kako se poluvrijeme bližilo kraju činilo se da neće biti više izraženih prilika, ali u 35. minuti Dinamo je bio vrlo blizu pogotka. Lovro Majer silovito je tukao s 15-ak metara, ali lopta je otišla malo pored gola.

Bila je to velika prilika za Dinamo, ali nažalost malo je nedostajalo da uđe u mrežu. Do kraja prvog dijela, većih prilika nije bilo i utakmica je završila bez pogodaka. Možemo reći poluvrijeme bez velikih prilika, ali opet 45 minuta u kojima je Dinamo izgledao bolje nego u Londonu.

U nastavku susreta puno bolja igra Dinama prema naprijed. Već u 50. minuti Oršić je uposlio Lovru Majera čije dodavanje, Bruno Petković nije uspio pretvoriti u pogodak. Sve više je pritiskao Dinamo, nizale su se šanse i činilo se kao da Modri izgledaju puno bolje na terenu.

Konačno, u 62. minuti Modri su zabili. Oršić je sve napravio sam, lijepo si prebacio loptu na svoju jaku, desnu nogu i fantastično poentirao u suprotni kut Tottenhamova gola. Pogodak je unio novu svježinu u Dinamove redove i tri minute kasnije Modri su mogli napraviti potpuni kaos.

Petković je nakon dodavanja Luke Ivanušeca, ostavio loptu za Kristijana Jakića koji neometan s petnaestak metara puca daleko pokraj gola. Jose Mourinho je shvatio da je vrag odnio šalu i ubacuje Garetha Balea i Giovanija Lo Celsa.

Upravo je potonji mogao sretno zabiti u 71. minuti. Lo Celso je pucao, lopta je dirala Lauritsena, ali Dominik Livaković fenomenalno brani. Preživio je Dinamo veliku opasnost, a onda je uslijedio potpuni šok za Engleze desetak minuta kasnije.

Iyayi Atiemwen odlično je vratio loptu u sredinu gdje je natrčao heroj Dinama Oršić i silovito pogodio za nevjerojatnih 2:0. Ono što su doista samo najveći optimisti sanjali, sada je postalo korak od stvarnosti. Dinamo je uspio izboriti barem produžetke i napravio doista jedan od najvećih pothvata u svojoj povijesti.

Mislili smo da će produžeci biti teški, da će doći do izražaja bolja fizička sprema Tottenhama, ali Dinamo je izgledao sjajno, perfektno. Već u 96. minuti Marin Leovac imao je odličnu priliku, bio je sam na desetak metara iskosa, ali umjesto udarca pokušao je uposliti Marija Gavranovića te je nažalost propala sjajna šansa.

U prvom produžetku pogodaka nije bilo, ali u drugih 15 minuta Modri su dali onaj posljednji začin koji je bio potreban za povijesni uspjeh. U 107. minuti u maniri najvećih majstora, Oršić je solo prodorom prošao niz igrača i potom s ruba šesnaesterca silovito pogodio za 3:0.

To je bio rezultat koji je Dinamo vodio dalje i Tottenham je izgledao potpuno smušeno i zbunjeno. Kao da niti u najluđim snovima nisu očekivali takav rasplet, nisu uspjeli doći do pogotka koji bi im omogućio mirnu završnicu. Svejedno, Spursi su bili opasni, prijetili su, a u 115. minuti Livaković je čudesnom paradom spasio čisti pogodak.

Nakon gužve u šesnaestercu, lopta je sretno došla do Kanea koji puca u praznu mrežu, ali u posljednji čas dotrčava Livaković i poput mačke skreće loptu van opasnosti. Točku na i Dinamo je mogao postaviti u prvoj minuti sudačke nadoknade, ali Ivanušec nije uspio u trku zaobići Huga Llorisa i poentirati za 4:0.

No, na kraju nije bilo niti važno jer Dinamu je bilo dovoljno tri pogotka. Doista čudesan rezultat jedne fenomenalne momčadi u kojoj je teško izdvojiti jednog pojedinca. Premda je Oršić postigao tri pogotka, svaki igrač danas je odradio igru na vrhunskoj razini i treba im skinuti kapu.

Tko god dođe sutra u ždrijebu, ova momčad ima šanse jer posjeduje karakter i kvalitetu. Dinamo može slaviti ulazak u četvrtfinale Europske lige i još dvije europske utakmice u kojima ova generacija Dinamovih igrača može pokazati kako igraju fenomenalan nogomet.

FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Europska liga, nokaut faza

osmina finala - uzvrati

Arsenal0:1Olympiakos
Dinamo3:0 *Tottenham
Molde2:1Granada
Šahtar1:2Roma
Milan0:1Manchester United
FC Rangers0:2Slavia Prag
Villarreal2:0Dynamo Kijev
Young Boys0:2Ajax

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!