Košarka

Belgijci osvojili FIBA 3x3 Challenger u Lipiku

Sportnet • ponedjeljak, 24.05.2021.
Belgijci osvojili FIBA 3x3 Challenger u Lipiku
Foto: Pixsell

Belgijski Antwerp pobjednik je Lipik FIBA 3x3 Challengera. Iznenađujuće, ali sasvim zasluženo Belgijci su došli do svog prvog naslova na nekom svjetskom 3x3 challengeru pobjedom u finalu 20:18 protiv ekipe San Juan iz Portorika.

Kvalitetno, atraktivno i neizvjesno finale obilježio je Thibaut Vervoort iz pobjedničke ekipe koji je postigao 10 od 20 koševa svoje ekipe od toga četiri dvojke. Vervort je zasluženo ponio i titulu najkorisnijeg MVP igrača Challengera obzirom da je s ukupno 41 postignutim košem u pet utakmica najbolji strijelac Challengera.

Lipik 3x3 challenger obilježila su iznenađenja u svim četvrtfinalnim utakmica u kojima su svi favoriti doživjeli poraze. Japanski Aomi je nakon produžetka rezultatom 21:19 slavio protiv prvog nositelja ekipe Liman iz Srbije. Japanci koji će nastupiti na Olimpijskim igrama su na kraju završili na 4. mjestu. Antwerp je u četvrtfinalu savladao kanadski Edmonton 18:15, a u četvrtfinalu je zaustavljen i New York Harlem. Bolja od njih rezultatom 19:15 bila je njemačka ekipa Bielefeld, koja je završila na 3. mjestu. Poraz u četvrtfinalu je doživio i Novi Sad, a izbacio ih je kasniji finalist San Juan rezultatom 21:16.

Uz plasman na 3x3 Masters, Antwerp je osvojio 15.000 dolara, San Juan 10.000, ekipa Bielefelda 6.000, a Aomi 4.000 dolara. B

io je ovo prvi svjetski 3x3 challenger koji je održan nakon studenog 2019. te jedini 3x3 challenger koji će u svijetu biti odigran prije Olimpijskih igara u Tokiju gdje će u srpnju 3x3 košarka imati svoju olimpijsku premijeru.

Na Lipik FIBA 3x3 chalengeru su nastupile još dvije ekipe iz Mongolije Ulaanbaatar i Sansar, Humpolec (Češka), Korolev (Rusija), Jelgava (Latvija) i Dusseldorf te jedina hrvatska ekipa Split. Oni su naprije u kvalifikacijama izbacili Korolev 19:15, a u glavnom dijelu turnira doživjeli su dva tijesna poraza; od japanske ekipe Aomi 16:18 nakon produžetka i od Novog Sada 19:21.

Ovu interkontinentalnu sportsku priču oplemenili su i 3x3 košarkaške sutkinje i suci iz Hong Konga, Rusije, Poljske, Srbije i Hrvatske.

Zbog COVID protokola prema kojem su članovi Udruge Libox organizirali Lipik FIBA 3x3 challenger, nije bilo moguće prisutvo publike na tribinama.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!