Nogomet

Sluga: 'To što sam među 26 je za mene ispunjenje sna'

hns.family, Matej Kačan • četvrtak, 27.05.2021.
Sluga: 'To što sam među 26 je za mene ispunjenje sna'

Hrvatski reprezentativni vratar Simon Sluga prokomentirao je dolazak na pripreme za EURO, a objasnio je i stanje u Engleskoj koja u prvom susretu očekuje Hrvatsku...

Jedan od tri vratara koji će braniti boje reprezentacije na Euru ove godine je i Simon Sluga. Vratar engleskog Lutona je iskazao svoj ponos na činjenicu da ide na veliko natjecanje u dresu reprezentacije.

"Ispunio mi se san svakog dječaka u Hrvatskoj. Što se priprema tiče, mislim da je reprezentacija uvijek imala dobra iskustva u Istri koja nudi sve što se tiče hotela, terena klime... Drago mi je što smo ovdje."

Iza Sluge je jako teška i naporna sezona u Lutonu, Championship je dosta duga i naporna liga.

"Na Novu godinu sam postao tata, Gabriel se rodio u Engleskoj i uspio je doći doma tek kad sam ja nakon sezone stugio doma i imali smo lijepe trenutke u obitelji, to mi je bio jedini odmor od sezone i priprema. Najveći je problem ove sezone bio što je bila spojena s devet utakmica prošle nakon što je ta korona i lockdown poremetila sve. Bilo je teško i iscrpljujuće jer je bila spojena, nije bilo navijača, nismo znali gdje će sve to ići. Sam Championship jest težak i iscrpljujuć, ali prilagodiš se i pripremiš se. Engleska zemlja i liga su velika satisfakcija, jednom kad se prilagodiš i kreneš pokazivati što možeš je jako lijepo."

Hrvatska odlazi u skupinu u kolijevku nogometa Englesku, gdje je Sluga proveo već nekoliko sezona kao vratar i dobro je upoznao domovinu nogometa.

"Tko god je malo veći istinski poznavatelj nogometa kao sporta, zna da je doživjeti Englesku posebno. Mislim da tamo ima nešto posebno jer je to kolijevka nogometa, zbog stadiona, klubova, svega."

Hrvatska željno iščekuje EURO, ali nije jedina. I Englezi polako upadaju u euforiju koja bi bila izraženija da se prvenstvo odigralo 2020. i da nije bilo korone.

"Mislim da bi bila veća euforija da smo u normalnim vremenima i ona Hrvatska/Engleska podbadanja bi bila intenzivnija. Svi bi već počeli zvati za karte da su kapaciteti puni, mislim da bi sve bilo izraženije. No, s popuštanjem mjera u Engleskoj mislim da ljudi svakog dana sve više doživljavaju te trenutke. I oni su jedva čekali povratak navijača na stadione, znaju da će Engleska igrati na Wembleyju svaku utakmicu i mislim da će biti paklena atmosfera."

Engleska je jedan od favorita prvenstva, a sigurno će biti dodatno motivirana protiv Hrvatske zbog onog poraza u polufinalu SP 2018.

"Sigurno će biti napaljeni i htjet će se pokazati jer igraju doma, ali i Hrvatska kao ime i reprezentacija ima svoje mjesto u svijetu. Ta zadnja utakmica će im biti dodatni motiv. Imaju strašnu momčad, 30-40 strašnih igrača. Po meni su jedni od glavnih favorita, ali mislim da nam to može biti dodatni motiv da izvučemo ono dodatno iz nas, dosta toga će se pitati i nas."

Sluga je nominalno drugi ili treći golman reprezentacije, a s dvojicom kolega ga veže prijateljstvo i poštovanje bez obzira na konkurenciju.

"I s Livijem i s Lovrom sam prijatelj, družimo se i mimo terena i reprezentacije. Imamo prijateljski odnos, respekt i podršku, tko god bio prvi, drugi ili treći golman. Problema nikad nije bilo, čestitam im na dobrim sezonama. Lovre je napravio dobru odluku kad je tražio da se vrati igrati, to što je bio u svom Hajduku je pomoglo jer se nije morao prilagođavati, iako je on kvaliteta da može braniti bilo gdje. Kako ćemo si biti konkurencija i tjerati jedan drugog da budemo bolji, tako imamo i prijateljstvo među nama koje je ključno."

Vratarski posao je takav da rezerva rijetko dobije minute pa Sluga iza Livakovića ne očekuje mnogo, ali njemu je čast biti dio momčadi.

"Već to što sam ovdje među 26 je za mene ostvarenje svega. Ako bude nešto više od toga, nitko sretniji od mene. Uvijek treba krenuti od nule i graditi, ne treba imati odmah velika očekivanja. Prvo da prođemo skupinu, pa ćemo vidjeti gdje ćemo doći", kazao je Sluga o očekivanjima.

AUTOR: HNS

FOTO: HNS

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!