Nogomet

Delač za Sportnet: 'Jako mi se sviđaju Nizozemci, a danas prednost ide Dancima i Talijanima'

Branimir Korać • subota, 26.06.2021.
Delač za Sportnet: 'Jako mi se sviđaju Nizozemci, a danas prednost ide Dancima i Talijanima'
Foto: Pixsell

Danas su na rasporedu prva dva susreta osmine finala Europskog prvenstva. Matej Delač ima poveznicu, brani u Danskoj i dobro poznaje danski nogomet...

Matej Delač već tri godine brani u Danskoj, pod ugovorom je s Horsensom s kojim je dosad nastupao u najvišem rangu, no njegov klub nije se spasio prošle sezone i ispao je iz lige.

Delač trenira s Horsensom i priprema se za novu sezonu, a hoće li to biti u Danskoj ili negdje drugdje, znat će se uskoro. S obzirom da je u Danskoj, pobliže može vidjeti kako Danci dišu oko Europskog nogometnog prvenstva. reprezentacija je imala puno pehova na početku Eura, ali uspjela je izboriti nastup u osmini finala.

"Igraju Danci dobar nogomet. Njihov izbornik dugo je bio trener Nordsjaellanda koji je poznat po dobrom radu s mladima. Bili su malo skeptični kada je on preuzimao reprezentaciju, ali ispalo je dobro. Na žalost igraju bez svoje prve zvijezde Eriksena, ali igraju dobar nogomet i imaju dobre šanse. Ždrijeb im se otvara i sve je moguće. Slijedi im Wales koji je čvrsta momčad, izgledao je loše protiv Švicarske, ali se kasnije digao", kaže nam Delač.

U Amsterdamu je ludnica, veliki broj Danaca došao je podržati svoju reprezentaciju. "Postoji ta veza, ukinuli su karantene kako bi Danci mogli doći i praktički će igrati na svom terenu."

Što se tiče današnjih dvoboja, Delač prognozira prolaz Danske i Italije. Neće biti lako, ali neće biti iznenađenja.

"Wales ima dobru ekipu i uvijek je opasan, ali prednost ide Dancima. U dvoboju Italije i Austrije, Talijani su veliki favoriti, ali tek ćemo vidjeti koliko mogu. Nisu imali nikakva putovanja, a vidi se da se dosta njih žali na to. Ovo je nokaut faza i tu se ne smije nikoga otpisati, Austrija također nije bezazlena reprezentacija, bit će dobra utakmica, ali prednost dajem ipak Talijanima."

Italija je impresionirala veću ljubitelja nogometa na ovom Euru, ali Delač ističe još jednu reprezentaciju.

"Mogu reći da me Italija impresionirala, ali jako mi se sviđaju i Nizozemci. Gladni su, žele nešto napraviti, ždrijeb im je dobar, a volio bih da ostvare dobar rezultat."

Hrvatska je proigrala u drugom dijelu natjecanja u skupini.

"Loše smo otvorili, nije izgledalo najbolje protiv Engleske i u prvom poluvremenu protiv Češke. Drugo poluvrijeme s Česima već je bilo bolje, a protiv Škotske Hrvatska je izgledala stvarno odlično. Luka Modrić bio je bliže golu,. a ne kao u prošlim utakmicama preblizu stoperima, igrali smo s pravom devetkom i to je već bilo bolje."

Kakav su posao odradili vratari? Od većih pogrešaka ističu se ona Dubravkina, Marshallova i eventualno turskog vratara na startu s krivim ispucavanjem?

"Dubravkina utakmica je stvarno nevjerojatna. Kao vratar otvoriš sjajno, obraniš kazneni udarac i još neke zicere, misliš da imaš utakmicu života i onda ti se dogodi ta situacija.Malo je izgubio orjentaciju, ipak mi vratari nismo tako često okrenuti licem prema golu. Sve u svemu vratari brane stvarno na visokoj razini, pa čak i ti vratari koji su griješili branili u vrlo dobro. I naš Livaković odradio je sve što je trebao odraditi, već duže vrijeme je takav i samo neka tako nastavi."

Delač je prošao puno toga, u Horsensu je branio odlično, ali to nije spasilo klub od ispadanja.

"Super mi je u Danskoj, ali najvjerojatnije ću mijenjati sredinu. Momčadski sezona nije bila dobra, ali individualno je bila dobra. Bio sam među tri najbolja vratara lige, proglašen sam za najboljeg igrača kluba, ali to malo znači kada ne ostvariš cilj. Ima već upita, ali pod ugovorom sam s klubom i klub će igrati veliku ulogu u mom transferu."

Hrvatska protiv Španjolske igra u Kopenhagenu, 2-3 sata udaljenom od Horsensa, no Delač ipak neće moći na tribine.

"Bio sam sretan kada sam vidio da dolaze u Kopenhagen, razmišljali smo Kolinger, koji igra u obližnjem Vejleu, i ja da odemo na utakmicu, ali u ponedjeljak su dva treninga, a utakmica već u 18 sati. Da je kasniji termin još bi mogli, ali ovako nije izvedivo."

FOTO: Marko Lukunić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!