Košarka

Mršić: 'Moramo dramatično promijeniti našu igru ako želimo u finale'

Branimir Korać, HINA • četvrtak, 01.07.2021.
Mršić: 'Moramo dramatično promijeniti našu igru ako želimo u finale'
Foto: Pixsell

Hrvatska košarkaška reprezentacija plasirala se u polufinale kvalifikacijskog olimpijskog turnira, međutim nije oduševila nastupom. I protiv Tunisa odigrala je skromno, no srećom izvukla je pobjedu...

Izbornik hrvatske muške košarkaške reprezentacije Veljko Mršić je rekao da njegova momčad mora dramatično promijeniti igru da bi ostvarila cilj i plasirala se u finale kvalifikacijskog turnira za OI kojem je domaćin Split, nakon što je za plasman u polufinale Hrvatska teškom mukom svladala Tunis sa 75:70.

"Nismo igrali dobro drugu utakmicu zaredom. Prvo poluvrijeme je bilo dobro, igrali smo dobru obranu, ali moramo imati više strpljenja u napadu, brže dijeliti loptu. Na trenutke to izgleda dobro, ali nismo konstantni u tome. U drugom poluvremenu smo prestali igrati obranu. Ubacili su nam 29 koševa u trećoj četvrtini. Na kraju smo pobijedili, ali mnogo teže nego što smo očekivali. Teška utakmica za voditi, za igrati, za gledati. Svjesni smo da to nije bilo dobro", rekao je Veljko Mršić na konferenciji za medije nakon utakmice.

Hrvatsku u subotnjem polufinalu (16 sati) u Spaladium Areni čeka obračun s Njemačkom koja je s dvije pobjede osvojila prvo mjesto u skupini A.

"Sada počinje novi turnir. Neće biti lako. Očekujem da budemo uigraniji. Očekujem da imamo 40 minuta koncentraciju na svaki posjed, da imamo strpljenja. Morat ćemo se dobro, dobro potruditi i promijeniti dosta stvari na bolje. Njemačka je dobra momčad, dobro vođena. Fizički su jaki, igraju s puno intenziteta. Na to moramo odgovoriti i biti mudri. Naš je cilj ući u finale, ali da bismo to ostvarili moramo dramatično promijeniti našu igru. Mi to možemo i uvjeren sam da ćemo biti bolji u toj utakmici", izjavio je hrvatski izbornik te kao primjer na koji bi se trebali ugledati svi igrači naveo Pavla Marčinkovića koji je u ključnim trenucima dvoboja protiv Tunižana bio najzaslužniji za pobjedu.

"Može se popraviti, ako se ugledamo u primjer Pavla. On nam je danas dobio utakmicu s tri ili četiri skoka u napadu, presječenim loptama. Takve lopta nagradi, zabio je tricu na dva razlike. Ako se ugledamo na njega i njegov pristup, onda imamo šanse."

Mršić je pojasnio i zašto je koristio samo devetoricu igrača.

"Odlučili smo igrati sa skraćenijom rotacijom. Bilo je odlučujuća utakmica. Želio sam da neki igrači uhvate bolji ritam. Nešto smo dobili, a to će se nadam se vidjeti u sljedećoj utakmici. Ovi igrači koji nisu igrali će imati više energije za sljedeću utakmicu u kojoj nam sigurno mogu pomoći."

Napadački se hrvatska igra ponovno isuviše oslanjala na pojedinačne akcije igrača.

"Nismo uigrani. Prestatični smo, puno igramo individualno. Ne stvaramo prednost kretnjama. Moramo to promijeniti. Od svih smo najmanje uigrana ekipa. Svatko treba napraviti jedan korak natrag da bi momčad napravila dva koraka naprijed", zaključio je Mršić.

Dvoboj s Tunižanima analizirao je i Pavle Marčinković.

"Mislim da smo u prvom dijelu izgledali kao momčad. Treća četvrtina je pokazala naše slabosti. Bili smo dekoncentrirani i nedostajalo nam je strpljenja. Ako se vratimo osnovama, ako ćemo bolje komunicirati, to nam se neće događati. Jedini način na koji možemo ostvariti cilj, je da svi budemo zajedno. Detalji nas dijele da, neki od nas, prvi put budemo olimpijci. Naježim se kad imam tu pomisao u glavi i dajem sve od sebe kad izađem na parket. Siguran sam da i svi dečki oko mene tako razmišljaju. Žao mi je da onako kvalitetno prvo poluvrijeme prospemo u pet minuta", rekao je igrač koji je tricom na 25 sekundi prije kraja i skokom u napadu osigurao plasman Hrvatske u polufinale.

Marčinković je uvjeren da s ovom reprezentacijom može ostvariti svoj olimpijski san.

"Ako ćemo mi to htjeti, mi ćemo to ostvariti. Mi kvalitetu imamo."

Prva prepreka na tom putu su Nijemci.

"Gledali smo njihove utakmice. Bez obzira što ovdje nemaju neke igrače, igraju vrlo agresivnu, fizičku košarku. Imat ćemo puno posla. Nadam se da protiv njih možemo ponoviti prvo poluvrijeme, a ne drugo. Mislim da se dižemo i u odnosu na Brazil vidi se pomak. Očekujem još samo bolju izvedbu od nas do kraja turnira", zaključio je Marčinković.

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!