SP 2022., kvalifikacije, skupina H, 6. kolo, 07.09.2021, 20:45 h, Poljud, Split, gledatelja: 16.237
Suci: Clément Turpin, Nicolas Danos, Cyril Gringore (Francuska)
Hrvatska
Hrvatska
Marko Livaja 33'
Mario Pašalić 66'
Nikola Vlašić 90'+4'
3:0(1:0) Slovenija
Slovenija

Nadahnuta Hrvatska na 'splitski pogon' deklasirala Sloveniju!

Matej Kačan • utorak, 07.09.2021.
Nadahnuta Hrvatska na 'splitski pogon' deklasirala Sloveniju!
Foto: Pixsell

Hrvatska nogometna reprezentacija najbolje u rujnu je sačuvala za kraj. Vatreni su u sjajnoj poljudskoj atmosferi odigrali nadahnuto i svladali Sloveniju s 3:0...

Slovenija
Hrvatska
Slovenija
14
(do 85')
6
(do 77')
8
(do 77')
20
(do 57')
Pričuvni igrači
Trener
Zlatko Dalić
1
Jan Oblak
3
Jure Balkovec
(do 65')
6
Jaka Bijol
7
Josip Iličić
(do 54')
8
Sandi Lovrić
11
Benjamin Šeško
(do 65')
14
Jasmin Kurtić
17
Miha Mevlja
20
Petar Stojanović
(do 88')
22
Adam Gnezda Čerin
23
Jon Stanković
(do 65')
Pričuvni igrači
21
Jan Mlakar
54'
9
Andraž Šporar
65'
2
Nejc Skubic
65'
18
Mario Jurčević
65'
19
Luka Zahović
88'
Trener
Matjaž Kek

Napokon prava utakmica hrvatske reprezentacije. Vatreni su prozor od tri utakmice završili neporaženi i sa sedam bodova, a najbolju partiju ostavila je za kraj, za Sloveniju na Poljudu.

Momčad koja je Hrvatskoj nanijela poraz u Ljubljani izgledala je bezopasno na Poljudu, a domaći su slavili golovima domaćeg dvojca iz Kaštela kraj Splita, Marka Livaje i Marija Pašalića te Splićanina Nikole Vlašića.

Sjajno prvo poluvrijeme je odigrala Hrvatska, možda i najbolje u posljednje dvije godine, baš od Mađarske na istom tom Poljudu. Vatreni su od početka napali i preuzeli posjed te su Slovence osudili na branjenje.

Brzo su počele tako stizati i prilike, uglavnom se ubačajima tražila hrvatska "leteća tvrđava" Mario Pašalić, dok je s lijevog krila posebno aktivan bio Perišić uz Kramarića kojeg je bio pun teren.

U devetoj minuti imamo prvu veliku priliku Hrvatske, ubačaj Perišića odbio se do Pašalića na drugoj stativi, ali igrač Atalante nije pucao, već je htio odložiti Kramariću i obrana čisti.

Hrvatska je napadala, a nova prava šansa čekala se do 20. minute. Opet ubačaj s lijeve strane, ovaj put od Barišića, a lopta dolazi do Kramarića koji puca sa sedam metara i ima gol na dlanu, ali Oblak pokazuje klasu.

Samo pet minuta kasnije Kramarić u priliku gura Livaju kojem je ipak zasmetao stoper i malo odbio loptu, a lokalni splitski heroj klizanjem nije stigao loptu iz mrtvog kuta. No, Livaja je na svom domaćem stadionu zabio osam minuta kasnije.

Bila je to hajdučka akcija, Juranović s desne strane ubacuje na Pašalića, ovaj glavom gađa vratnicu, a lopta se odbija Livaji koji sam iz odbijanca glavom gađa prazna vrata za utakmicu iz snova u svom gradu.

Hrvatska je nasrnula nakon pogotka, redale su se prilike pa sad i Perišić puca glavom, Livaja iz daljine, Barišić nehotice iz pokušaja ubačaja, ali sve Oblak čisti, kao i sjajnu priliku Kramarića u 43. minuti kad je napadač Hoffenheima zavaljao svog čuvara i jako pucao.

Išlo se tako na poluvrijeme s 1:0 uz sjajnu igru Hrvatske, Slovenci su tek dvaput zaprijetili, ali je Ivušić bio na mjestu. Drugo poluvrijeme igralo se dosta mirnije, Hrvatska je uglavnom imala loptu u nogama i neutralizirala je slovenski pritisak.

Najbolju priliku gledamo nakon 15 minuta igre kad je Kovačić krenuo u sjajan solo prodor koji je zaustavio tek Oblak i odbio u korner, a u 66. napokon dolazi do udvostručenja vodstva. Opet je to bila divna akcija puna brzih dodavanja.

Lopta je došla do Perišića na lijevom krilu, ovaj povratnom nalazi Pašalića na petercu koji lakoćom s tri metra gađa mrežu za novi "hajdučki" gol na Poljudu.

Zlatko Dalić je nakon toga malo promiješao sastav, napravio je nove tri izmjene i uz osvježenu momčad išao u zatvaranje susreta. U 82. imamo novi bijeg i dribling, ovaj put Nikole Vlašića kojem je lopta ipak pobjegla do gol linije i nije uspio vratiti povratnu.

U 87. aktivni Vlašić pronalazi utrčalog Ivanušeca čiji se udarac s nekih 10 metara odbija od bloka natrag na njegovo stopalo i pokraj gola u gol-aut, a tri minute kasnije opet Ivanušec dobro dribla i puca s 14 metara iskosa, ali preko gola. No, ništa zato, to je samo pokazalo da su i igrači s klupe dali kvalitetu i svježinu.

Sve je to značilo da Hrvatska bez straha može dočekati kraj susreta i pobjedu te ostaje na diobi prvog mjesta skupine s Rusijom. Zabio je i Vlašić u trećoj minuti nadoknade nakon ubačaja Ivanušeca za još veće slavlje i sjajnu večer, mora se naglastiti, "hajdučke dice".

Ipak, nakon ovakve partije s optimizmom možemo čekati listopadske akcije.

FOTO: Ivo Čagalj/PIXSELL

SP 2022., kvalifikacije, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

6. kolo

Rusija2:0Malta
Slovačka2:0Cipar
Hrvatska3:0Slovenija
1Hrvatska 1021:4+1723
2Rusija 1019:6+1322
3Slovačka 1017:10+714
4Slovenija 1013:12+114
5Cipar 104:21-175
6Malta 109:30-215

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!