Europska liga, skupina H, 1. kolo, 16.09.2021, 18:45 h, Stadion u Maksimiru
Suci: Ruddy Buquet (Francuska)
Dinamo
Dinamo
0:2(0:1) West Ham
Michail Antonio 22'
Declan Rice 50'
West Ham

Dinamo poražen na startu Europske lige, West Ham iskoristio poklone Modrih

Jan Šneler • četvrtak, 16.09.2021.
Dinamo poražen na startu Europske lige, West Ham iskoristio poklone Modrih
Foto: Pixsell

Dinamo je loše otvorio nastup u Europskoj ligi. Modri su podbacili, odigrali su lošu utakmicu i s dvije velike pogreške pomogli su Englezima da dođu do pobjede 2:0...

West Ham
Dinamo
West Ham
13
(do 63')
27
(do 74')
7
(do 82')
99
(do 82')
Pričuvni igrači
Trener
Damir Krznar
1
Lukasz Fabianski
24
Ryan Fredericks
4
Kurt Zouma
23
Issa Diop
3
Aaron Cresswell
41
Declan Rice
(do 82')
28
Tomas Soucek
11
Nikola Vlašić
(do 69')
10
Manuel Lanzini
(do 51')
8
Pablo Fornals
(do 82')
9
Michail Antonio
(do 82')
Pričuvni igrači
22
Mohamed Said Benrahma
51'
20
Jarrod Bowen
69'
16
Mark Noble
82'
26
Arthur Masuaku
82'
7
Andriy Yarmolenko
82'
Trener
David William Moyes

Prvo kolo ovogodišnjeg izdanja Europske lige nogometaši Dinama neće pamtiti po dobrom. U susret s West Hamom, Dinamo je ušao kao autsajder, ali očekivala se puno bolja i kvalitetnija igra. Nažalost, Dinamo je pokazao jako malo, na trenutke nedopustivo griješio, a premierligaška momčad kao što je West Ham takve poklone ne propušta.

West Ham je vrlo autoritativno otvorio utakmicu. Visokim presingom, gosti nisu dozvoljavali Dinamu da izađe iz svoje polovice, a kad se to i dogodilo, vrlo brzo bi anulirali svaki pokušaj Modrih. Ipak, većih prilika u prvih petnaestak minuta nije bilo, no objektivno govoreći Dinamo je bio potpuno bezopasan.

Tek u 20. minuti vidjeli smo nešto ozbiljnije pred golom West Hama. S tridesetak metara, slobodni udarac izveo je Mislav Oršić, ali njegov udarac otišao je preko gola. Premda je West Ham bio opasniji, nisu Čekićari stvorili nikakvu ozbiljniju šansu, no zato ih je Dinamo darovao u 22. minuti.

Kevin Theophile – Catherine kratko je dodao prema Dominiku Livakoviću. Vratar Dinama nije uspio doći do lopte, brzonogi Antonio ju je ukrao i mirno poentirao u praznu mrežu. Možemo reći da je Livaković mogao biti malo brži, ali sva krivnja pada na Dinamovog stopera koji je nedopustivo kratku loptu poslao svom vrataru.

Svega dvije minute kasnije Dinamo se mogao potpuno raspasti. U polukontru je istrčao Ryan Fredericks, silovito tukao s desetak metara iskosa, ali Livaković sjajno brani i već u ranoj fazi susreta spašava Dinamo. Nakon početnog šoka, Modri su se uspjeli oporaviti i malo primiriti igru gostiju.

Još uvijek je Dinamo opasno živio, stalno je prijetio West Ham, no na sreću mreža se više nije tresla. Izdvojimo još priliku Nikole Vlašića iz 44. minute, ali njegov šut iz okreta otišao je pored gola. Nakon prvog dijela, gosti su mogli biti zadovoljni, a Dinamo je imao puno toga za nadoknaditi jer je igra u prvom poluvremenu bila izuzetno slaba.

Odmah na startu drugog dijela, Damir Krznar u svlačionici je ostavio tragičara Theophile – Catherinea, a umjesto njega ušao je Deni Jurić. Bio je to znak kako će Dinamo nešto ofenzivnije krenuti, nastojeći što prije doći do željenog pogotka i izjednačenja. U 48. minuti, West Ham je po svim pravilima nogometne igre trebao ostati s igračem manje.

Manuel Lanzini koji je u prvom dijelu dobio žuti karton zbog starta na Bruni Petkoviću, u 48. minuti srušio je Stefana Ristovskog, međutim francuski sudac ostao je nijem i čak nije dosudio niti prekršaj. Pored tribine za novinare na Maksimiru, nalazili su se neki dužnosnici West Hama, među njima i legendarni Stuart Pearce te su svi bili pomalo u čudu i sretni što Argentinac nije isključen.

Nažalost, premda je Dinamo trebao imati prednost, barem onu brojčanu, u 51. minuti West Ham je došao do povećanja vodstva. Josip Šutalo krivo je dodao, Petković propustio napraviti prekršaj, a Declan Rice pojurio prema golu i iskosa provukao loptu kroz noge Livakoviću. Ponovno su gosti postigli gol nakon greške Dinama i to je definitivno bilo nešto što bi trebalo brinuti Krznara i njegov stožer.

Nakon postignutog drugog pogotka, West Hamu se više nije žurilo te su gosti prepustili loptu Dinamu. Modri su sve češće kreirali nešto opasnije, bili konkretni, ali činilo se da je u tim trenucima iluzorno bilo očekivati nekakav pozitivan ishod. U 54. minuti Luka Ivanušec pucao je s dvadesetak metara, lopta je pogodila nekoga u bloku, prevarila vratara, ali otišla je malo pored gola. Pet minuta kasnije, Ivanušec se našao u još boljoj poziciji, blizu peterca, ali opet njegov pokušaj ide pored gola.

Do kraja susreta obje prilike su imale prilike, ali ništa značajno nije se dogodilo. Mali pad ritma djelomično je uzrokovan brojnim izmjenama. Krznar je pokušao prodrmati momčad dodatnim promjenama, ali bez uspjeha. Dinamo više nije bio opasan, West Ham je mirno privodio susret kraju i upisao prva tri boda u skupini.

Dinamo sada očekuje susret u Hrvatskom nogometnom kupu (22.9. protiv Orijenta), a sljedeću europsku utakmicu Modri će odigrati za točno dva tjedna, 30.9. u gostima kod Genka. U odnosu na prikazano na Maksimiru, jasno je kako je West Ham prvi favorit za prolazak skupine, a Dinamo će upravo u Belgiji moći provjeriti može li ove sezone izboriti europsko proljeće u Europskoj ligi.

FOTO: Matija Habljak/PIXSELL

Europska liga, skupina H

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Dinamo0:2West Ham
Rapid Beč0:1Genk
1West Ham  611:3+813
2Dinamo 69:6+310
3Rapid Beč 64:9-56
4Genk 64:10-65

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!