Nogomet

Sport utorkom: Dvoboji velikana u Ligi prvaka, počinje CRO Race

Matej Kačan • utorak, 28.09.2021.
Sport utorkom: Dvoboji velikana u Ligi prvaka, počinje CRO Race

U većini sportskog svijeta je utorak gotovo isključivo u znaku Lige prvaka i nastupa europskih velikana, a posebnu pažnju plijeni susret PSG-a i Manchester Cityja. No, hrvatski ljubitelji sporta mogu ispratiti nastupe hrvatskih klubova u košarkaškom Alpe Adria Cupu, kao i pokušaj Nexea na europskoj sceni te početak biciklističkog CRO Racea...

Liga prvaka, drugo kolo, skupine A, B, C, D

Nakon jednog tjedna pauze, vraćaju nam se uzbuđenja u elitnom europskom nogometnom natjecanju, a utorak donosi utakmice u skupinama A, B, C i D Lige prvaka. Imat će nogometni ljubitelji što za vidjeti, na meniju su nam dva susreta europskih velikana i mnoštvo hrvatskih nogometaša u pogonu.

U ranijem terminu će na terene Ajax i Bešiktaš Domagoja Vide koji je ozlijeđen, kao i Inter Marcela Brozovića i Ivana Perišića koji gostuje kod Šahtara gdje je pomoćni trener Darijo Srna. Obje momčadi traže popravak lošeg početka jer Inter je poražen od Reala usprkos boljoj igri kroz veći dio susreta, dok je Šahtar šokiran u Tiraspolu kod Šerifa.

Upravo će Real i Šerif svoj susret odigrati na Santiago Bernabeuu za preuzimanje prvog mjesta u skupini D, a na terenu očekujemo i Luku Modrića. U skupini C će nakon Ajaxa i Bešiktaša na teren Sporting te Borussia Dortmund Marina Pongračića koja traži drugu pobjedu.

U "skupini smrti", skupini B s tri europska velikana opet imamo poslasticu. Nakon što je pružio sjajan otpor Liverpoolu i na kraju nespretno izgubio Milan i Ante Rebić popravni ispit imaju kod kuće protiv Atletico Madrida.

Vrsaljkova momčad nije u baš dobroj formi, u posljednja četiri susreta ima tek jednu pobjedu i jedan gol, a posebno boli remi bez golova s Portom u Ligi prvaka, kao i ligaški poraz od Alavesa pa Diego Simeone treba dobar rezultat protiv Milana koji je u ligaški sjajnom nizu.

Uz taj susret, Liverpool ide u goste Portu i na svakako neugodnom gostovanju nadat će se pobjedi i odvajanju na šest bodova i prvom mjestu skupine B. Poslasticu nam nudi i skupina A gdje ćemo gledati dvoboj pretendenata na naslov.

Manchester City i PSG posljednjih su sezona ogromnim ulaganjima osvojili sve što se osvojiti moglo i postali su velikani, ali nedostaje im Liga prvaka. Oboje su igrali finala i gubili, a sad žele korak naprijed.

Sve se zna o ovim ekipama koje su dominirale prijelaznim rokom ovog ljeta s najvećim otočkim transferom (Jack Grealish u City) te s najvećim blockbusterom - prelaskom Lea Messija u Pariz.

No, prilagodba Messija u trozubac s Mbappeom i Neymarom ne teče glatko pa Argentinac nije još zabio gol, a ima i problema s ozljedom. PSG je osjetio da neće sve biti lako 1:1 remijem protiv Bruggea u prvom kolu i dojam nije zadovoljavajuć usprkos maksimalnom startu u ligu.

Kod Cityja forma izgleda bolje, samopouzdanje su donijele visoka pobjeda nad Leipzigom, kao i mala osveta Chelseaju u ligi pa se Pep Guardiola ima čemu nadati. Izgubi li kod kuće protiv Cityja, posebno uz povratak Messija koji se očekuje, mogla bi se Pochettinu zatresti klupa.

U sjeni tog susreta odigrat će se dvoboj u Leipzigu gdje Brugge svakako želi podebljati bodovni konto nakon iznenađenja protiv PSG-a, dok Leipzig želi nastavak niza neporaženosti i potpuni oporavak od nekoliko poraza zaredom, a nadamo se i nastupu Joška Gvardiola.

Alpe Adria Cup

Nakon što je krenula ABA liga, s natjecanjem kreće još jedno europsko natjecanje regionalne naravi, Alpe Adria Cup koji ipak ima blagonaklonost HKS-a, za razliku od ABA lige. U utorak će svoj nastup otvoriti dva svježa hrvatska predstavnika u tom natjecanju.

Šibenka je odlučila napraviti iskorak u međunarodno natjecanje usprkos činjenici da složeni roster baš i ne odiše iskustvom i bit će mu potrebno vrijeme da sazre uz novog trenera Damira Milačića.

U goste na Baldekin stižu slovačke Levice, prošlosezonska prva momčad slovačke lige u regularnom dijelu koju je u finalu u četiri susreta svladao Spisski Rytieri. Ovosezonska forma suparnika nepoznata je jer ovo će biti prvi službeni susret, ali renome finalista Slovačke nešto znači ako znamo za mnoga hrvatska trenerska imena koja su posljednjih sezona tamo zarađivala poput Rudolfa Juge, Tihe Bujana ili Aramisa Naglića.

Šibenčani nisu dobro krenuli u sezonu te su u prva dva kola upisali uvjerljive poraze, od kolege iz Alpe Adria Cup Gorice te od Sonik Puntamike. Ipak, Milačić ne skriva uzbuđenje zbog međunarodnih ispita:

"Jako sam sretan što jedna ekipa koju vodim izlazi iz okvira hrvatske košarkaške lige. To mi je bila prva misao, da se maknemo iz ovih okvira da otprilike vidimo gdje smo s određenim budžetima koji imaju druge ekipe iz bliže regije", kazao je.

Gorica je, pak, iznenadila sve kad je odustala od nastupa u ABA 2 ligi kako bi se priključila ovom natjecanju. Nakon prošlosezonske epizode u balonima ABA 2 lige koje je u nekim slučajevima pokvario koronavirus, Goričani su se okrenuli drugoj regiji.

Polufinalist HT Premijer lige opet je složio dobru i respektabilnu momčad za hrvatske prilike, a koliko to znači na međunarodnoj sceni, vidjet ćemo baš protiv Spisskija, prvaka Slovačke koji je u gore navedenom finalu nadvisio Levice.

Josip Sesar već je imao što skautirati jer Spisski je odigrao jedan susret Alpe Adria Cupa i u prvom je kolu poražen od Dabrowe Gornicze u gostima. Od Gorice smo vidjeli tek dva domaća kola koja su protiv Šibenke i Alkara apsolvirana uspješno.

"Spremamo se za utakmicu prema pripremljenom skautingu iako imamo težak raspored s tri utakmice u sedam dana. Spisski je dobra momčad s 3-4 stranca i ostatkom domaćih slovačkih igrača. Prema pripremi imamo svoju šansu u toj utakmici iako je to prva međunarodna utakmica za sve nas i trebamo se dobro pripremiti te odigrati bolje nego protiv Alkara kako bi došli do pobjede", poručio je Sesar.

Drugo kolo kvalifikacija EHF Europske lige, Nexe - Bjerringbro/Silkeborg (18:45)

Nakon prvog susreta u Danskoj koji je očekivano teško i, moramo priznati, neuspješno prošao za rukometaše Nexea protiv Bjerrinbro/Silkeborga, u Našicama slijedi uzvrat u kojem hrvatska momčad treba nadoknaditi šest pogodaka razlike.

Upoznali smo da Danci imaju niz kvalitetnih i velikih rukometnih imena poput Sjöstranda, Nikolaja Orisa Nielsena, Alexandera Lyngaarda, Renea Tofta Hansena i ostalih pa su sredinom drugog poluvremena slomili Nexe, iako se hrvatska momčad jako dobro držala u većini susreta.

Ipak, završilo je s dosta visokih 33:27 pa Nexe kod kuće mora odigrati najbolju partiju sezone kako bi taj zaostatak dohvatio i održao europske ambicije živima. Olakotna okolnost Nexeu je bila odgoda susreta u domaćoj ligi pa su Našičani imali tjedan dana pripreme, dok su Danci remizirali u svojoj ligi.

"Krećemo sa zaostatkom od šest pogodaka, ali sigurno ćemo napraviti sve da dostignemo i prestignemo taj zaostatak i prođemo dalje. Šest pogodaka prednosti zvuči puno, ali u rukometu se sve jako brzo mijenja, tako da smo i igrači i ja puni optimizma. Imamo i iskustvo iz Danske, igrači sada znaju koji igrač kako igra i što može, sigurno su nešto naučili i to treba primijeniti na terenu i okrenuti u svoju korist", pun nade je Branko Tamše.

CRO Race, prva etapa

U 11 sati i pet minuta u Osijeku će krenuti novo izdanje velike biciklističke utrke kroz Lijepu našu, CRO Race. Prva etapa na rasporedu je u utorak i završit će u Varaždinu nakon 237 km vožnje i tri sprinta, kod Slatine, Ludbrega i Varaždina.

Sa starta će krenuti 20 ekipa s nekim vrlo jakim biciklističkim imenima, među kojima je Simon Yates, ali i nekadašnji brončani svjetski junior Josip Rimac. Ovogodišnja konfiguracija utrke je drukčija.

CRO Race više ne služi kao priprema za Giro d'Italiju pa su uklonjeni veliki i teški usponi na Učku ili Biokovo, ali su etape tehnički zahtjevne i eksplozivne.

Biciklisti i gledatelji će kroz etape moći upoznati sve krajolike i ljepote Hrvatske, a hrvatska uzdanica Josip Rimac pogotovo se veseli jednoj posebnoj etapi:

"Dosta vozača mi je reklo da na utrku dolazi zbog krajolika, a posebno se po ljepoti ističe etapa od Zadra do Crikvenice", kazao je.

Ostali važni događaji

ATP Sofia, ATP San Diego prva kola

WTA Chicago 2, WTA Nur-Sultan prva kola

Stolni tenis, EP:
Hrvatska - Mađarska (M) 10:00
Portugal Hrvatska (Ž) 13:00

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!