Rukomet

Sport četvrtkom: Rukometašice opet žele zaluditi Hrvatsku, Vekić i Konjuh u akciji

Matej Kačan • četvrtak, 07.10.2021.
Sport četvrtkom: Rukometašice opet žele zaluditi Hrvatsku, Vekić i Konjuh u akciji
Foto: Pixsell

Četvrtak u sportskom svijetu za hrvatsku javnost donosi vrlo važan početak kvalifikacija za EP rukometašica gdje naše reprezentativke traže plasman i priliku da obrane senzacionalnu broncu iz prosinca...

Kvalifikacije za EP rukometašica: Hrvatska - Ukrajina (17:30)

Nakon skoro godinu dana se "pravim", natjecateljskim utakmicama vraćaju hrvatske rukometne reprezentativke, već popularno znane kao "Kraljice šoka". Rukometašicama predstoje kvalifikacije za Europsko prvenstvo, a skupina je nikad teža.

Ime koje strši definitivno su Francuskinje, olimpijske pobjednice iz Tokija, a tu su i vrlo neugodne Ukrajina i Češka kao reprezentacije s velikom rukometnom tradicijom, ali nedavnom formom s kojom se Hrvatska može nositi.

Sve počinje u Rijeci, u centru Zamet gdje će rukometašice dočekati Ukrajinu, možda i najslabiju momčad skupine. Ukrajinke od Hrvatske i Mađarske 2014. ne znaju za veliko natjecanje, a tada su završile na tek 16. mjestu.

Neće Ukrajinki biti ni na SP u Španjolskoj, u play-offu kvalifikacija bolja je bila Švedska pa je sav fokus Ukrajinki na plasmanu na Europsko prvenstvo pa će izbornik Šoštarić i igračice morati biti oprezni.

"Ukrajina ima povijest rukometa, dolazi s devet igračica koje igraju van Ukrajine. Irina Glibko je sjajna igračica u europskim uvjetima, dolazi iz Valcee, imaju i dva sjajna desna krila, dva vrlo kvalitetna vratara iz Njemačke i Mađarske, to je vrlo respektabilna ekipa, ali imamo viziju kako će one igrati i na nama je da pokažemo maksimum", kazao je izbornik.

Polufinale Lige nacija: Francuska - Belgija (20:45)

Nakon što je Španjolska u prvom polufinalu svladala Italiju u gostima, srušila europske prvake i prekinula im rekordni niz neporaženosti za finale Lige nacija, u srijedu tražimo suparnika u finalu.

Na Juventusovom stadionu u Torinu gledat ćemo dvoboj dvije zaista nogometne velesile, sastaju se Belgija (1. na FIFA ljestvici) i Francuska (aktualni svjetski prvak). Obje velesile u polufinale ulaze nakon Eura na kojem su definitivno očekivale više.

Pogotovo to ide Francuze koji su stigli na EURO kao favoriti za titulu, ali su ispali već u osmini finala nakon razočaranja protiv Švicarske i ispadanja nakon bijele točke. Slaba forma nastavila se i u kvalifikacijama za SP gdje su nanizani remiji s BiH i Ukrajinom.

Tek je pobjeda nad Finskom na pogon Antoinea Griezmanna prekinula niz od čak pet remija u regularnom vremenu i sigurno postoji imperativ slavlja u ovom natjecanju kako bi Didier Deschamps barem malo smirio nemirne duhove u i oko ekipe.

S druge strane, Belgija je nakon bronce sa SP ispala u četvrtfinalu Eura, iako ispadanje od kasnijeg europskog prvaka uz dojmljivu igru nije katastrofa. Sila je pokazana i u rujanskim kvalifikacijama, savršene tri pobjede nad Estonijom, Češkom i Bjelorusijom za sigurno prvo mjesto i već devet bodova prednosti nad prvim pratiteljima.

Roberto Martinez zato je siguran na svojoj klupi, ali tu je sigurnost mogao prekinuti sam uslijed povezivanja s klupom Barcelone. No, izbornik je te tvrdnje odbacio i želi s ovom sjajnom belgijskom generacijom osvojiti neki turnir.

Liga nacija je prilika za to, a ako ne uspije, Belgija će ostati jedina prvoplasirana momčad na FIFA ljestvici koja nije osvojila veliko natjecanje. Ova sjajna generacija napokon želi doći na neki tron.

Indian Wells, prvo kolo: Schmiedlova - Konjuh, Vekić - Sharma

Petra Martić uspjela se plasirati u drugo kolo Indian Wellsa, a u četvrtak navečer navijat ćemo za Anu Konjuh i Donnu Vekić da taj uspjeh izjednače. Konjuh ima svakako savladivu prepreku, na drugoj strani mreže je Anna Karolina Schmiedlova.

Slovačka tenisačica leži na 85. mjestu WTA ljestvice, a iza sebe ima poprilično uspješno ljeto i početak jeseni. Osvojila je Challenger u Beogradu, nakon toga stigla i do četvrtfinala Cluja, a onda je preko kvalifikacija stigla i do drugog kola US Opena.

No, nakon toga je u Karlsruheu i Luksemburgu pala u prvom kolu. Iza Konjuh je jako lijepa sezona povratka u Top 100 i prva prava sezona nakon velikih problema s ozljedama i svakako bi bilo lijepo zaključiti je na pravi način.

Slovakinja se čini suparnica po mjeri, blizu je i na WTA ljestvici pa posao sigurno neće biti lak, a drugo kolo donosi 26. nositeljicu Tamaru Zidanšek i pravi ispit trenutne forme.

Nakon Konjuh, na teren će i Vekić koja ove sezone ima problema s ozljedama i nije u baš dobroj formi, što je i donijelo pad do 99. mjesta na WTA ljestvici. No, usprkos tome i činjenici da Astra Sharma leži tek tri mjesta iza Vekić, hrvatska tenisačica veliki je favorit i ima mnogo veći renome od Australke.

Sharma se nakon plasmana u četvrtfinale Palerma ne može pohvaliti s većim uspjesima, tek je US Open i Indian Wells izborila preko kvalifikacija. No, ne može se ni Donna pohvaliti dobrim rezultatima u posljednje vrijeme, od solidnog nastupa na OI i izbacivanja Arine Sabalenke pa poraza od Ribakine broji šest poraza i tek dvije pobjede.

Sigurno će Donna pokušati što prije zaboraviti ovu sezonu, ali prvo je treba zaključiti na pravi način, a dobar rezultat na Indian Wellsu svakako bi bio to.

Ostali važniji događaji

Euroliga, drugo kolo:
Žalgiris - Zenit 19:00
Panathinaikos - Fenerbahče 20:00
Maccabi - Crvena zvezda 20:05
Bayern - Barcelona 20:30

ATP Indian Wells, prvo kolo

WTA Indian Wells, prvo kolo

Odbojka, Superliga (M)
Zadar - Mladost 20:45

FOTO: Srećko Niketić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!