Košarka

Sport srijedom: Zagrebaši na najtežem gostovanju, Jadran i Mladost imaju generalku

Matej Kačan • srijeda, 13.10.2021.
Sport srijedom: Zagrebaši na najtežem gostovanju, Jadran i Mladost imaju generalku
Foto: Pixsell

Dok nogometni svijet miruje, sportskom srijedom opet dominiraju košarkaška natjecanja uz važne dvoboje za hrvatske vaterpolo i rukometne klubove...

HT Premijer liga, peto kolo

Nakon što su u utorak svoje premijerligaške obveze odradila tri najzvučnija hrvatska kluba uz Zabok, drugi dan petog kola donosi nam još tri susreta. U isto vrijeme, u 18 sati će na teren u Sinju Alkar i Škrljevo, u Šibeniku Šibenka i Cedevita Junior te Gorica i Sonik u Velikoj Gorici.

Posebno bi zanimljiva mogla biti druga dva susreta u kojima se sastaju momčadi koje gaje slične ambicije - završiti u gornjem dijelu sredine tablice. Šibenka je u sezonu krenula sporo, s tri poraza uz poraz još i u Alpe Adria Kupu, ali je to popravila pobjedom na dotad neporaženim Škrljevom.

Cedevita Olimpija je u društvu klubova s 3-1 dočekala ovo kolo i bila je poražena samo od Zadra i taj dobar niz želi nastaviti nakon što je dosta sigurno svladala momčad Osijeka.

Posebno bi zanimljivo moglo biti u Gorici na reprizi prošlosezonskog četvrtfinala. Sonik je tad pogođen koronavirusom pošteno namučio tadašnjeg člana ABA 2 lige, a da će skupo svima prodati kožu, dokazuje susret u petak kad je protiv Cibone praktički do posljednje sekunde imao sve u svojim šakama.

Gorici se raspored nije smilovao, nakon početne dvije pobjede imala je gostovanja kod Cibone i Splita pa brzo traži povratak na pobjednički kolosijek. Dvije su ovo ekipe koje su krenule s 2-2, ali brzo žele skok u gornji dom.

Najmanje drame trebalo bi biti na susretu Alkara i Škrljeva. Sinjani su u sezonu krenuli jako loše i s Furnirom dijele dno uz četiri poraza. Marko Trninić na raspolaganju ima mladu momčad koja se kasno skupila, ali je pitanje koliko će strpljenja i povjerenja uživati trener.

Škrljevo je pokazalo silu na ulasku u sezonu, ostvarilo je tri pobjede, od čega i jednu nad Zadrom, a dobro je krenulo i u Alpe Adria Kupu pa trenutno djeluje kao jedna od boljih hrvatskih ekipa usprkos porazu od Šibenke u posljednjem ispitu.

Liga prvaka: Kiel - PPD Zagreb (18:45)

Nakon prekida niza od 17 uzastopnih poraza i prvog osvojenog boda u dvije sezone Lige prvaka, rukometaši Zagreba sigurno u boljem raspoloženju ulaze u susret četvrtog kola skupine A i traže prvu pobjedu.

No, zadatak gotovo da ne može biti teži. Kiel kod kuće je utakmica iz koje rijetki izlaze s plijenom, premda je Kiel u posljednja dva tjedna malo uzdrmaniji u formi. Krajem rujna je u trećem kolu Lige prvaka uspio slaviti Montpellier, a u Bundesligi je Fuchse prije tri dana uzeo i prvi remi protiv njemačkog prvaka i četvrtfinalista Lige prvaka.

I dalje je to beskrajno jaka i skupa momčad koju predvode zvijezde poput Duvnjak, Ekberg, Sagosen, Pekeler, Jacobsen i ostali. Zagreb je od remija u Ligi prvaka protiv Elveruma uspio povezati još dvije lake pobjede u Paket24 Premijer ligi i u dobrom je naletu.

" Naša je želja povećati period kvalitetnog izdanja poput uvodnih 20-ak minuta protiv Aalborga i Szegeda, da budemo konkurentni, da odigramo dobru utakmicu i da se dobro borimo. Naglasak mora biti na fokusu. U utakmicu nikada ne ideš da izgubiš i bez obzira što je s druge strane Kiel i što će ih bodriti 10 tisuća ljudi mi ćemo pokušati iznenaditi", ne predaje se trener Zagreba Ivica Obrvan.

1. HVL, drugo kolo: Mladost - Jadran (20:45)

Drugo kolo 1. Hrvatske vaterpolo lige nastavlja se "europskim" dvobojem Mladosti i Jadrana iz Splita, dvije momčadi koje su vikend potrošile na europske obveze. I Mladost u Zagrebu i Jadran u Splitu bili su domaćini kvalifikacijskih turnira za Ligu prvaka.

Oboje su izborili play-off, Jadran vrlo dominantno, a Mladost u posljednjem susretu, ali neće obje ekipe u Ligu prvaka jer ih je ždrijeb u play-offu spojio jedne protiv drugih pa će Hrvatska sigurno imati drugog predstavnika, ali neće imati sva tri.

Zato je ovaj susret drugog kola još važniji jer za obje će ekipe poslužiti kao ispitivanje snaga i generalna proba za mnogo važnije europske dvoboje 16. i 20. listopada. To praktički znači da će Mladost i Jadran u tjedan dana odigrati tri međusobna dvoboja.

U 2021. godini ove su dvije ekipe igrale pet susreta, a samo je jedan pripao Jadranu te je Mladost u pravilu bila vrlo uvjerljiva. No, Splićani su se prije sezone pojačali, sjajno su krenuli i sigurno nas u Zagrebu čeka sjajan dvoboj.

Ostali važniji događaji

Indian Wells (M), osmina finala

Euroliga, treće kolo
Crvena zvezda - Žalgiris 19:00
Real Madrid - Monaco 20:45
Barcelona - Olympiakos 21:00

FIBA Liga prvaka
Pinar Karsiyaka - Ostrow 18:00
Prometey - Ludwigsburg 18:00
Igokea - Galatasaray 18:30
Hapoel Jerusalem - Manresa 20:00
Tenerife - Sassari 20:30

ABA Liga 2
Lovćen - Pelister 15:00
Podgorica - Borac Banja Luka 18:00
Zlatibor - Široki 21:00

EHF Liga prvaka
Aalborg - Meškov Brest 18:45
Vardar - Montpellier 20:45
Kielce - Flensburg 20:45

Paket24 Premijer liga
Sesvete - Nexe 19:00

1. HRLŽ
Bjelovar - Koka 18:00
Lokomotiva - Trešnjevka 18:00
Sesvete - Zrinski 18:00
Split - Zelina 18:00
Osijek - Podravka 19:00
Trogir - Dalmatinka 19:30
Dugo Selo - Umag 20:00

FOTO: Luka Stanzl/PIXSELL

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!