Košarka

Prije 57 godina u Šibeniku je rođen Dražen Petrović

Matej Kačan • petak, 22.10.2021.
Prije 57 godina u Šibeniku je rođen Dražen Petrović
Foto: Pixsell

Na današnji dan 1964. godine u Šibeniku je rođen legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović. Da je živ, Dražen bi danas proslavio 57. rođendan...

22. listopada 1964. godine u Šibeniku je krenula legenda. Naime, na današnji dan te je godine ocu Joli i majci Biserki rođen mlađi sin, legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović.

Dakle, da je Dražen živ, danas bi proslavio 57. rođendan. U rodnom Šibeniku je Dražen već s 15 godina debitirao za prvu momčad, a ostalo je, kako se kaže, povijest.

Nebrojeni koševi, trofeji i rekordi sa Šibenkom, Cibonom, Realom i reprezentacijama bivše države i Hrvatske ostat će zlatnim slovima upisani u povijesne knjige domaćeg sporta. 1989. Dražen je postao i europski pionir u NBA. U dresu Blazersa i Netsa prokrčio je put za veličine poput Parkera, Nowitzkog ili Gasola te je svijetu i Americi pokazao da Europljani mogu ravnopravno igrati s NBA zvijezdama.

S Jugoslavijom je Dražen osvojio šest medalja, od čega se ističu svjetsko zlato u Argentini 1990., europski naslov u Zagrebu godinu ranije te srebro na OI u Seoulu 1988. S Hrvatskom je, nažalost, osvojio samo jednu medalju, ali je zato ta jedna prva ikad i najslađa do danas, srebro iz Barcelone protiv "Dream Teama".

Nemjerljiv je doprinos koji je Dražen ostavio na domaći sport i košarku, što svojim postignućima, što karizmom i radnim navikama koje se usmenom predajom prenose s koljena na koljeno, s roditelja i trenera na neku novu djecu. Tko zna što bi još postigao i kako bi hrvatska košarka izgledala danas da nije bilo tog kobnog sedmog lipnja 1993.

Ovako nam ostaje samo uspomena i utjeha da svaki ljubitelj košarke u Hrvatskoj i šire, bez obzira za koga navijao, danas odaje svoju počast i dijeli svoje emocije u ime Dražena prenoseći Kapetanovu legendu sve dalje i šire.

Život leti Kapetane!

FOTO: Borna Filić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!