Ostali sportovi

Filip Bermanec pobjednik 7. Grand Prixa

Sportnet, Branimir Korać • petak, 26.11.2021.
Filip Bermanec pobjednik 7. Grand Prixa

Zagrebački Snooker klub Nugget još jednom je ugostio najbolje hrvatske igrače snookera, koji su se borili za sedmi ovosezonski Grand Prix trofej.

Grupna faza natjecanja donijela je nekoliko velikih iznenađenja, koja su izravno utjecala na rasplet u eliminacijskoj fazi, budući da su se neki od favorita morali susresti mnogo ranije od planiranog.

Najprije je povratnik na Grand Prix turnire, mladi i talentirani Borna Brekalo (Mosconi) s 2:0 pobijedio favoriziranog Sašu Šturbeka (Nugget), a potom je Alexander Sabljak (Nugget) identičnim rezultatom svladao hrvatskog broja 2, Sašu Novaka (Mr Q).

I kad smo pomislili da je iznenađenjima stigao kraj, dogodilo se ono najveće – poraz hrvatskog broja 1 i nedavnog sudionika na europskom prvenstvu, Imrana Ayaza (Mr Q). Njega je u odlučujućem frameu pobijedio igrač kluba domaćina, Filip Šebek i to je učinio na impozantan način.

Nimalo impresioniran protivnikom, ostvario je najveći break cijelog turnira (62) i time poslao aktualnog hrvatskog šampiona već u osmini finala na još jednog velikana hrvatskog snookera – Filipa Bermanca (Mosconi).

Iako je osmina finala ponudila nekoliko vrlo interesantnih dvoboja, poput klupskog derbija između Aleksandra Vučetića i Renata Hermana (oba Nugget), okončanog u dramatičnoj završnici na posljednjim kuglama pobjedom prvospomenutog, sve su oči očekivano i razumljivo bile uperene u meč Ayaz – Bermanec.

I meč je gotovo u potpunosti ispunio očekivanja. Možda je nedostajao pokoji visoki break, koji se poslovično očekuje od te klase igrača, no, sve ostalo smo vidjeli. Bilo je sjajnih kombinacija, taktičkog nadmudrivanja i nekoliko rezultatskih preokreta, od kojih je svakako najveći i najznačajniji onaj koji se dogodio u samoj završnici odlučujućeg framea pri rezultatu 2:2. Imran Ayaz je imao relativno jednostavnu meč kuglu (smeđu), no, nervoza i pritisak su učinili svoje i nakon što ju je promašio, Bermanec je iznimno odmjerenim udarcima ubacio sve četiri preostale kugle i izvojevao vrlo važnu pobjedu.

Pobjeda Bermanca otvorila je veliku mogućnost prvom Ayazovom pratitelju na rang listi, Saši Novaku, da eventualnim plasmanom u finale ili pobjedom gotovo u potpunosti riješi neizvjesnost oko broja 1 na završetku sezone.

No, da se to ne dogodi, pobrinuo se Filip Vidmar (Nugget), koji je izveo jedan od najimpozantnijih preokreta cijele sezone. Nakon što je izgubio prva dva framea, nije se predavao i najprije je stabilnom igrom uspio smanjiti rezultatski zaostatak na jedan frame, a potom u iznimno napetom četvrtom frameu i izjednačiti i odvesti meč u decider. Tamo je apsolutno dominirao i unatoč velikoj Novakovoj borbi, uspio meč privesti kraju i ostvariti ponajveću pobjedu u svojoj mladoj igračkoj karijeri.

U ostalim četvrtfinalnim mečevima, Vučetić je s maksimalnih 3:0 pobijedio Alena Rašana (Nugget), a identičnim rezultatom u polufinale je pobjedom protiv Nina Reskušića (Nugget) ušao i Bermanec, dočim je Šturbek s 3:1 svladao Marka Rkmana (Nugget) i time spriječio da njegov protivnik svoj prvi ulazak u četvrtfinale pretvori i u prvi polufinale.

Oba polufinala završila su identičnim rezultatom 3:1, no, iza identičnog rezultata kriju se dva poprilično različita dvoboja. I dok je Filip Bermanec, unatoč za njega nešto lošijoj igri (to se posebno odnosi na prvi frame, kojeg je ipak dobio) manje više držao sve konce u svojim rukama te na kraju pobijedio ove sezone sjajnog Sašu Šturbeka, Aleksandar Vučetić je imao pune ruke posla protiv najugodnijeg iznenađenja turnira, Filipa Vidmara. U trenutku kad je sve ukazivalo na to da će Vidmar još jednom svoj meč protiv bolje rangiranog igrača odvesti u decider, Vučetić je odigrao svoj ponajbolji udarac na cijelom turniru, pogodivši iznimno tešku plavu kuglu s velike udaljenosti, a potom i preostale dvije te je time spriječio svog protivnika u ostvarivanju novog iznenađenja.

Finale dva stara snooker znanca bio je dosta izjednačen. Iako je nakon ogromne Vučetićeve pogreške na pretposljednjoj kugli drugog framea Bermanec poveo s 2:0, nastavak je ponudio mini preokret i ubrzo je na semaforu stajalo 2:2. To stizanje rezultatskog zaostatka kao da je malo izmorilo Vučetića te u preostala dva framea nije pružio veći otpor svom protivniku, čime je Filip Bermanec u potpunosti zasluženo osvojio svoj drugi ovosezonski pobjednički pehar i po tome se izjednačio sa svoja dva glavna konkurenta, Imranom Ayazom i Sašom Novakom.

Do završetka HSL 2021. sezone ostao je još jedan turnir, onaj najveći i najprestižniji – Prvenstvo Hrvatske, a bit će održan sredinom prosinca te ćemo na njemu dobiti i dva najvažnija odgovora, tko će biti novi prvak Hrvatske i tko će sezonu završiti na vrhu rang liste najboljih domaćih igrača snookera.

Rezultati završnice 7. GP turnira:
Četvrtfinale: Bermanec (Mosconi) – Reskušić (Nugget) 3:0, Šturbek (Nugget) – Rkman (Nugget) 3:1, Vučetić (Nugget) – Rašan (Nugget) 3:0, Vidmar (Nugget) – Novak (Mr Q) 3:2
Polufinale: Bermanec (Mosconi) – Šturbek (Nugget) 3:1, Vučetić (Nugget) – Vidmar 3:1
Finale: Bermanec (Mosconi) – Vučetić (Nugget) 4:2.

Top 10 HSL rang lista:
1. Imran Ayaz (Mr Q) 6520, 2. Saša Novak (Mr Q) 6136, 3. Saša Šturbek (Nugget) 3952, 4. Aleksandar Vučetić (Nugget) 3840, 5. Filip Bermanec (Mosconi) 3776, 6. Marinko Gojić (Nugget) 3752, 7. Bruno Repanić (Nugget) 3640, 8. Ivan Švehla (Nugget), 9. Marko Rkman (Nugget) 3012, 10. Nino Reskušić (Nugget).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!