Rukomet

Brazil težak i dobar ispit na početku Svjetskog prvenstva

Branimir Korać • četvrtak, 02.12.2021.
Brazil težak i dobar ispit na početku Svjetskog prvenstva
Foto: Pixsell

Nakon prekratkog pripremnog razdoblja u kojem se napravilo maksimalno koliko je bilo moguće, hrvatske rukometašice danas kreću s nastupom na Svjetskom prvenstvu. Prvi protivnik je svjetski prvak iz 2013. godine Brazil...

Hrvatska ženska rukometna reprezentacija sedmi put nastupit će na svjetskim prvenstvima. Čak deset godina prošlo je od zadnjeg nastupa, a vizu za Španjolsku izvadila je broncom na Europskom prvenstvu prošle godine.

Najbolje nastupe na svjetskim smotrama Hrvatska je imala 1997. godine u Njemačkoj te 2011. godine u Brazilu, a oba SP-a dogurala je do četvrtfinala.

U Njemačkoj je imala vrlo snažnu reprezentaciju te protutnjala skupinom u kojoj je svladala i Norvešku i Francusku, u osmini finala lako je slavila protiv Angole pa u četvrtfinalu izgubila od tada dominantne Danske koja je bila bolja s 25:21. Koliko su Dankinje tada bile jake, pokazuje i podatak da su u polufinalu svladale Rusiju 32:22, a u finalu Norvešku 33:20.

I 2011. godine u Brazilu Hrvatska je također poražena od kasnijih prvakinja. U osmini finala svladala je Rumunjsku s tijesnih 28:27, a onda u četvrtfinalu izgubila od Norveške 30:25.

Bio je to ujedno i zadnji nastup na svjetskim prvenstvima, sve do danas.

Brazilke nisu bezazlene

Nastup na ovom SP-u Hrvatska će otvoriti protiv Brazila, vrlo neugodne reprezentacije koja ipak nije na onoj razini od prije osam godina kada su osvojile naslov svjetskih prvakinja. ta reprezentacija još je dugo bila na okupu, no jednostavno nije se uspjela niti približiti takvom rezultatu.

SP na RTL 2

Utakmice hrvatske reprezentacije možete pratiti u izravnim prijenosima na RTL 2. Raspored nastupa:

2. prosinca: Hrvatska - Brazil 18:00
4. prosinca: Paragvaj - Hrvatska 18:00
6. prosinca: Hrvatska - Japan 20:30

Studijske emisije uoči susreta protiv Brazila i Paragvaja počinju od 17:20 sati, a uoči dvoboja protiv Japana u 20:00 sati.

Ovdje ipak dolazi u izmijenjenom sastavu, neka druga imena polako dolaze u prvi plan, no princip igre je otprilike sličan. Hrvatska je na Croatia Cupu imala priliku osjetiti kako ova reprezentacija Brazila igra, upisala je pobjedu i s dozom samopouzdanja i zbog tog susreta ulazi u ovaj dvoboj.

"Cure su sigurno izvukle neka iskustva, igrale su protiv svih tih igračica i znaju sada kako se osjećaju na igralištu kada igraju protiv njih. Nakon tog SP-a koje je osvojio u Srbiji, Brazil nije imao previše uspjeha iako je ostao s istom ekipom i sada su na neki način počeli mijenjati te pokušavaju miksom mladosti i iskustva nešto napraviti, ali i mi smo u naponu snage, to je generacija 94.-96. godište plus neke koje su i mlađe te su pune motiva pokazati što sve mogu", poručio je izbornik Šoštarić.

Svakako treba obratiti pozornost na sjajnu Brunu de Paulu i Anu Paulu Rodrigues Belo koje su najveća opasnost s vanjskih pozicija, vratarke su dobre, a prva je još uvijek zlatna sa SP-a Barbara Arenhart.

S Brazilkama pet dosadašnjih mečeva

Hrvatska je protiv Brazila kroz povijest odigrala pet utakmica, tri puta je slavila, a dva puta je upisala poraz.

1995. godine na Svjetskom prvenstvu Hrvatska je lakoćom slavila s 25:13 predvođena Natašom Kolegom, Danijelom Tuđom i Snježanom Petikom.

Drugi međusobni dvoboj stigao je osam godina kasnije na Svjetskom prvenstvu u Hrvatskoj gdje je upisana nova pobjeda i to 32:25. Marija Čuljak s osam golova bila je najefikasnija u hrvatskim redovima.

Nakon toga uslijedile su dvije pobjede Brazilki. 2011. godine na Svjetskom prvenstvu s tijesnih 33:32, Andrea Penezić predvodila je Hrvatsku s deset golova. Iduće godine na Olimpijskim igrama u Londonu ponovno je Brazil tijesno slavio s 24:23 dok je Dijana Jovetić sa šest golova predvodila Hrvatsku.

Posljednji međusobni dvoboj u travnju ove godine pripao je u Poreču Hrvatskoj koju je sa sedam golova predvodila Dejana Milosavljević.

U svakom slučaju Hrvatska danas hvata prvu pobjedu i dobar start Svjetskog prvenstva. Brazil je dobar, ali ne i nepobjediv što se već vidjelo ove godine. Situacija s Ćamilom Mičijević nikako ne pomaže, ali bez obzira nastupila ili ne, Hrvatska će imati isti cilj.

FOTO: Srećko Niketić/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!