Košarka

Suluda završnica u Oklahoma Cityju, Graham s 19 metara poništio Gilgeous-Alexandera

Matej Kačan • četvrtak, 16.12.2021.
Suluda završnica u Oklahoma Cityju, Graham s 19 metara poništio Gilgeous-Alexandera

Sinoć je u NBA ligi odigrano pravo mnoštvo utakmica, ali u središtu svega je završila ona neočekivana između Thundera i Pelicansa, i to zbog nevjerojatne završnice...

Oklahoma City bio je poprište dvoboja dvije momčadi s najlošijim učinkom u Zapadnoj konferenciji NBA lige, a zahvaljujući ludom raspletu na kraju utakmice ostat će upamćena. Radost pobjede osjetili su New Orleans Pelicansi zahvaljujući Devonteu Grahamu, koji je pobjednički koš postigao s 19 metara.

Domaći navijači su kroz cijelu utakmicu provedeni toboganom emocija, jer su njihovi miljenici krajem prvog poluvremena imali 12 koševa prednosti, da bi u završnici bili suočeni s porazom, prije nego što će ih Shai Gilgeous-Alexander razveseliti tricom sa devet metara za 110:110.

I dok je većina ljudi u Paycom Centeru još bila u deliriju i spremna za dodatnih pet minuta uzbuđenja, uslijedio je hladan tuš. Do isteka osnovnog dijela utakmice ostala je jedna sekunda i četiri desetinke, dovoljno vremena da Devonte Graham primi loptu duboko u svojoj polovici i s razine trice izbaci loptu u visokoj paraboli. Sa zvukom sirene lopta je pogodila ploču i prošla kroz obruč.

"Samo sam želio uputiti još jedan šut. Nisam želio izvesti loptu. Čekao sam. Tad mi je Hart bacio loptu, a ja sam je lansirao", prepričao je slijed događaja Graham koji je svojom petom tricom na utakmici, u kojoj je postigao 15 poena i imao osam asistencija, postao čovjekom odluke.

Najbolji strijelac pobjedničke momčadi bio je Brandon Ingram s 34 koša, dok je Jonas Valančiunas spojio 19 poena i 16 skokova. Shai Gilgeous-Alexander je sa 33 koša predvodio Thunder u 19. porazu u ovoj sezoni.

Sličnom, dramatičnom raspletu utakmice svjedočili su i posjetitelji American Airlines Centera u Dallasu, gdje su Los Angeles Lakersi došli do pobjede 107:104 u produžetku. Dallas je imao pobjedu u rukama kad je LeBron James devet sekundi prije isteka osnovnog dijela utakmice promašio tricu za izjednačenje.

U skoku su se našla dvojica domaćih igrača, Kristaps Porzingis i Maxi Kleber, a dok su se otimali za loptu, umiješao se i centar Lakersa Anthony Davis. Sretno je izbio loptu koja se odbila do Waynea Ellingtona. Ovaj se jedva zadržao u kutu igrališta, fintom šuta se riješio svog čuvara i potom ubacio tricu za produžetak.

Nakon četiri minute i 45 sekundi igre u dodatnom vremenu, kad je Kleber od ploče pogodio tricu, na semaforu je stajalo 104:104. Ostala je još jedna akcija Lakersima. James je udvojen, dao loptu Ellingtonu koji nije pucao već je proslijedio Westbrooku u kutu igrališta. Ni on se nije odlučio pucati nego je ušao u reket, ali je naišao na zatvoren prilaz košu i izbacio loptu na vanjsku poziciju. Tamo je čekao novak Lakersa Austin Reaves, digao se na šut i pogodio svoju petu tricu na utakmici iz šest pokušaja .

"Ostala je samo sekunda, nisam mogao ništa drugo nego šutirati. Dodavanje je bilo odlično i pogodio sam", rekao je 23-godišnjak koji je u ljeto potpisao dvosmjerni ugovor s Lakersima, ali je u rujnu dobio stalni angažman u NBA ligi.

U pobjedničkoj akciji je Russell Westbrook ostvario svoju devetu asistenciju, ali mu je još jedna nedostajala za novi triple-double (23 koša, 10 skokova). Najbolji strijelac Lakersa bio je LeBron James sa 24 poena, a Anthony Davis je spojio 20 koševa i 12 skokova.

Dallas je bio bez ozlijeđenog Luke Dončića pa su najveći teret ponijeli Jalen Brunson (25 koševa, 9 asistencija), Kristaps Porzingis (20 poena, 12 skokova) i Tim Hardaway Jr. (20 koševa, 9 skokova).

Iako su bili bez svog vođe Giannisa Antetokounmpa i Khrisa Middletona, aktualni NBA prvaci Milwaukee Bucksi uspjeli su pred svojim navijačima pobijediti Indiana Pacerse sa 114:99, zahvaljujući seriji 21:0 u posljednjoj četvrtini. Gosti su 9:41 minuta prije kraja poveli sa 92:91 tricom Justina Holidayja, da bi potom ostali bez koša gotovo osam minuta.

Justinov brat Jrue Holiday je s 26 koševa i 14 skokova bio najbolji igrač Bucksa za koje su po 20 poena ubacili Bobby Portis i Pat Connaughton. Najbolji kod Indiane bili su s po 16 koševa Caris LeVert i Domantas Sabonis koji je uz to imao i 14 skokova te pet asistencija.

Iznenađujući pobjedu 101:96 ostvario je Miami na gostovanju u Philadelphiji, a junak je bio Gabe Vincent koji je postigao osobne rekorde s 26 koševa i sedam pogođenih trica. Heat je u ovoj utakmici bio bez Jimmyja Butlera, Bama Adebaya, Tylera Herroa, Markieffa Morrisa i Victora Oladipa, ali su gosti uspjeli stvoriti prednost od čak 23 koša sredinom treće četvrtine.

Philadelphia se vratila, u završnici izjednačila na 96:96, prije nego što je Vincent svojom sedmom tricom odveo Miami do pobjede u koju je Duncan Robinson ugradio 21 koš i osam skokova.

Kod 76ersa najbolji su bili Tyrese Maxey s 27 koševa i Tobias Harris s 24, dok je Joel Embiid imao 17 poena i 14 skokova, ali je promašio tricu za izjednačenje dvije sekunde prije kraja.

Najuvjerljiviju pobjedu večeri ostvario je Cleveland koji je na svom parketu svladao oslabljeni Houston sa 124:89, a u jednom trenutku imao i 45 koševa više od gostiju. Darius Garland je s 21 košem bio najbolji strijelac Cavsa, za koje je Isaac Okoro ubacio 20 poena, a Dean Wade spojio 16 koševa i 10 skokova.

Houston je bio bez ozlijeđenih Christiana Wooda, Erica Gordona, Jalena Greena i Kevina Portera Jr., a Rocketse je u porazu predvodio Alperen Sengun s 19 koševa i 11 skokova.

Portland Trail Blazersi su doživjeli sedmi uzastopni poraz, a u njihovom Moda Centeru pobijedio ih je Memphis sa 113:103. Desmond Bane (23 koša) i Dillon Brooks (22 poena) bili su najzaslužniji za pobjedu Grizzliesa koji su došli do devete pobjede u deset utakmica koje su odigrali bez svoje najveće zvijezde Ja Moranta, koji je ozlijedio koljeno.

Norman Powell (25 koševa) i Anfernee Simons (22 poena) bili su najbolji strijelci Portlanda. Damian Lillard je za 21 poen potrošio 21 šut, a Jusuf Nurkić je spojio 16 poena i 12 skokova.

Trae Young je ubacio 28 koševa, a John Collins imao 21 poen i 10 skokova u gostujućoj pobjedi Atlante (111:99) u Orlandu. Magic je izgubio šestu utakmicu zaredom, a Terrence Ross je imao 18 koševa i osam asistencija, dok je Moritz Wagner za 18 minuta postigao 19 poena.

Nikola Jokić je ostvario još jedan, šesti "triple-double" (27 koševa, 11 asistencija, 10 skokova) u sezoni, ali nije mogao spriječiti domaći poraz Denver Nuggetsa (107:124) od raspoloženih Minnesota Timberwolvesa. Anthony Edwards je za goste pogodio 10 trica iz 14 pokušaja i završio dvoboj s 38 koševa. Karl-Anthony Towns je ubacio 32 koša.

U Sacramentu su domaći Kingsi svladali Washington Wizardse sa 119:105. De'Aaron Fox je s 28 koševa bio najbolji strijelac Kingsa, dok je Harrison Barnes 15 od svojih 19 poena ubacio u četvrtoj četvrtini, u kojoj je Sacramento preokrenuo zaostatak od devet koševa s kraja trećeg perioda utakmice. Wizardse je sa 30 koševa predvodio Bradley Beal, a 15 je ubacio Deni Avdija.

Učinak večeri imao je Gordon Hayward koji je u gostujuću pobjedu Charlottea u San Antoniju (131:115) ugradio 41 koš, što je samo tri manje od njegovog osobnog rekorda u NBA ligi. Cody Martin je za pobjednike ubacio 21 poen, a Miles Bridges je dodao 19. Bryn Forbes je s 25 koševa bio najbolji strijelac Spursa.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!