Europsko prvenstvo 2022., skupina A, 1. kolo, 13.01.2022, 18:00 h
Slovenija
Slovenija 27:25 Sjeverna Makedonija
Sjeverna Makedonija

Borbena Sjeverna Makedonija ipak poražena od favorizirane Slovenije

Mihaela Bradovski • četvrtak, 13.01.2022.
Borbena Sjeverna Makedonija ipak poražena od favorizirane Slovenije

Bez obzira na sve silne probleme s izostancima, Sjeverna Makedonija do kraja susreta prijetila je Sloveniji koja si nije mogla dopustiti opuštanje. U konačnici Slovenci su slavili 27:25, iskontrolirali su dvoboj i uzeli prve bodove...

Prvog dana Europskog prvenstva prve su na parket Fönix Arene u Debrecenu, unutar skupine A, istrčale reprezentacije Slovenije i Sjeverne Makedonije. Uoči susreta stigla je vijest kako Kiro Lazarov, koji je u Mađarsku otputovao u dvostrukoj ulozi, onoj i izbonika i igrača, zbog ozljede neće konkurirati za nastupe.

Posljednji put kada je izostao iz makedonskog rostera njegova je momčad izgubila s 11 pogodaka razlike. Bilo je to prije četiri godine na europskoj smotri u Hrvatskoj, a Danska je stigla do visoke 31:20 pobjede.

Sjevernomakedonski reprezentativci večerašnji su dvoboj sa Slovenijom otvorili 3:0 serijom, no nisu se dugo zadržali u prednosti, još manje u kontroli situacije na terenu. Nakon deset minuta igre Blagotinšek je pogodio za prvo slovensko vodstvo da bi se uskoro još jednom upisao u strijelce, ali ovoga puta za 7:4 i potpuni preokret stanja na semaforu.

Taj je period igre u potpunosti pripao Slovencima, no kada su izabranici Ljubomira Vranješa zaredali s nekoliko nerazrađenih i nerealiziranih pokušaja, Sjeverna Makedonija je stigla u priliku da u potpunosti anulira zaostatak u kojem se nalazila. Za 8:8 siguran je bio Filip Kuzmanovski.

Najslabiji period uslijedio je nakon 20 minuta igre, kada su zaredale pogreške i s jedne i s druge strane. I dok je početak prvog dijela pripao sastavu Sjeverne Makedonije, u finišu su dominirale slovenske snage te se na odmor otišlo pri 13:10. S pet pogodaka se u prvom dijelu istaknuo Jure Dolenec.

Kada je u pitanju nastavak susreta, iako su slovenski reprezentativci u jednom trenutku držali i +5, odlična 3:0 serija s druge strane samo nekoliko minuta kasnije dovela je Sjevernu Makedoniju još jednom na pogodak zaostatka. Odolijevali su Slovenci protivničkim napadima i nakon isključenja Blagotinšeka, a te je slabije minute prekinula njihova klupa zatraženim time-outom.

Baš kao i u prvom poluvremenu i sredinu drugog obilježile su pogreške i jako malo konkretne igre, a požarnu minutu odmora Lazarov je morao zvati nakon što je Cehte vratio Sloveniju na tri pogotka prednosti s koliko je i ušla u drugu polovicu dvoboja.

Važnu je obranu Jože Baznik, na kraju proglašen za igrača susreta, upisao pet minuta prije kraja pri 24:22, i iako je Sjeverna Makedonija do posljednjeg trenutka pokušavala napasti tu slovensku zalihu u konačnici je upisala poraz od dva razlike.

Europsko prvenstvo 2022., skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Slovenija27:25Sjeverna Makedonija
Danska30:21Crna Gora
1Danska 395:65+306
2Crna Gora 382:86-44
3Slovenija 382:92-102
4Sjeverna Makedonija 370:86-160

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!