Ostali sportovi

Boljšunov uzeo zlato u skiatlonu usprkos ranom padu, Norvežani podbacili

HINA, Matej Kačan • nedjelja, 06.02.2022.
Boljšunov uzeo zlato u skiatlonu usprkos ranom padu, Norvežani podbacili

Ruski trkač na skijama Aleksander Boljšunov iz petog je pokušaja stigao do zlata na ZOI. Nakon tri srebra i bronce, Bljšunov je slavio u skiatlonu u Pekingu...

Ruski 25-godišnji trkač na skijama Aleksander Boljšunov osvojio je svoje prvo olimpijsko zlato uvjerljivom pobjedom u skiatlonu, prvoj trkačkoj disciplini za muškarce na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Boljšunova na putu prema zlatu nije omeo ni pad u prvom dijelu utrke, kad je proklizao na jednom spustu, ali se brzo pridigao i bez ikakvih posljedica nastavio utrku. Klasični dio je završio izjednačen s Fincem Iivom Niskanenom, da bi već nakon jednog kilometra trčanja slobodnim načinom stvorio 13.5 sekundi prednosti i nastavio ju povećavati.

Niskanen se, kao specijalist za 'klasiku', nije uspio dugo zadržati ni na drugom mjestu, jer ga je već nakon 2,5 km dionice slobodnim načinom prestigao Rus Denis Spicov, nadoknadivši pola minute zaostatka iz klasičnog dijela utrke.

Nenadmašni Boljšunov je na cilj došao nakon jednog sata, 16 minuta i 9.8 sekundi sjajne predstave i tako osvojio svoje peto olimpijsko odličje, a prvo zlatnog sjaja. U Pjongčangu je osvojio srebro na 50 km klasično, u sprinterskoj štafeti i štafeti 4x10 km, a brončani je bio u klasičnom sprintu.

S minutom i 11 sekundi zaostatka do trećeg olimpijskog srebra u karijeri stigao je njegov 25-godišnji sunarodnjak Denis Spicov, a dvije minute iza pobjednika do cilja je došao 30-godišnji Finac Iivo Niskanen dvama zlatima, na 50 km klasično iz Pjongčanga i u klasičnom momčadskom sprintu iz Sočija, dodao skiatlonsku broncu.

Disciplina koja uključuje 15 kilometara trčanja klasičnim načinom, promjenu skija i još 15 kilometara trčanja slobodnim načinom, prvi se put u olimpijskom programu našla prije osam godina u Sočiju, a 2018. u korejskom Pjongčangu dominirali su Norvežani koji su osvojili sva tri odličja.

U Nacionalnom nordijskom centru u Zhangjiakouu norveška reprezentacija je doživjela potpuni slom. Pobjednik iz Pjongčanga Simen Krueger nije mogao nastupiti zbog pozitivnog PCR testa prije dolaska u Kinu, a oni koji su se našli na startu nisu opravdali rezultate norveških trkača iz ove i prethodnih sezona.

Hans Christer Holund je utrku završio na četvrtom mjestu (+2:30.9 minuta), a Paal Golberg je bio peti (+2:52.5). Vodeći trkač u Svjetskom kupu Johannes Hoesflot Klaebo je na cilj stigao tek kao 40. s ogromnim zaostatkom (+9:06.0), a Sjur Roethe morao je odustati nakon deset kilometara.

Norvežani će priliku za popravak dojma imati već za dva dana, kad su na rasporedu sprinterske utrke slobodnim načinom, u kojima će nastupiti i hrvatski predstavnici Vedrana Malec i Tena Hadžić u ženskoj te Marko Skender u muškoj konkurenciji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!