Ostali sportovi

HOO uputio prosvjedno pismo Organizacijskom odboru ZOI zbog slučaja Lee Jugovac

Sportnet, Branimir Korać • nedjelja, 06.02.2022.
HOO uputio prosvjedno pismo Organizacijskom odboru ZOI zbog slučaja Lee Jugovac
Foto: Pixsell

Nedjelja je dan bez nastupa hrvatskih sportašica i sportaša na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, ali aktivnosti u hrvatskom taboru ne nedostaje.

Osim svakodnevnih testiranja i treninga, dan je obilježilo i prosvjedno pismo Misije Hrvatskog olimpijskog odbora (HOO) upućeno Organizacijskom odboru Igara u Pekingu, a usmjereno protiv neprihvatljive anticovid-procedure, uslijed koje je naša snowboardašica Lea Jugovac posljedično ostala bez olimpijskog debija. Sa sadržajem pisma upoznat je i Međunarodni olimpijski odbor (MOO), a potpisali su ga voditelji Misije HOO-a na ZOI-ju u Pekingu Damir Šegota i Petra Nosso. Uz pismo je poslan i dodatak u obliku izvješća trenera naše snowboardašice Darka Bilena. Prosvjedno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani,

ovim pismom želimo vam skrenuti pozornost na tužan incident koji se sinoć dogodio našoj sportašici Lei Jugovac tijekom i nakon ceremonije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Nespretni postupak koji je podrazumijevao testiranje sportaša 24 sata prije svečanog otvaranja Igara, kako bi se osiguralo da nitko od nazočnih ne bude zaražen, bio je u ovom slučaju očito uzaludan, jer neprihvatljiva procedura koja je uslijedila onemogućila je našoj sportašici, ne samo sudjelovanje u svečanosti otvaranja Igara, nego i nastup u olimpijskom natjecanju sutradan.

Netom prije nego što je hrvatska delegacija ušla na stadion, sportašica je izdvojena iz skupine predviđene za mimohod, što je šokiralo i nju i njezina trenera. Navodno je bila pozitivna? Nakon ponovnog testiranja u Pekingu, sportašica je vraćena u smještaj tek u 3 sata ujutro, a negativan rezultat testa stigao je nakon 4 sata ujutro, što je rezultiralo odlukom da sutradan ne nastupi na natjecanju u 10 sati.

Zbog svega navedenoga, smatramo da bi se Organizacijski odbor ZOI u Pekingu (BOCOG) trebao ispričati sportašici, kojoj nije bilo samo onemogućeno sudjelovanje na svečanosti otvaranja Igara, već i prvi nastup na Igrama. Procedura koju je poduzeo BOCOG bila je neprihvatljiva, sportašica je sa svime bila psihički uzdrmana, a sama procedura i nehumani uvjeti u kojima se sinoć našla, uskratili su joj premijerni nastup na Igrama."

Punu potporu sportašici Lei Jugovac i njezinu treneru Bilenu poslali su i vodeći dužnosnici HOO-a - predsjednik Zlatko Mateša i glavni tajnik Siniša Krajač.

FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!