Ostali sportovi

Saga nije gotova, WADA ispituje trenere, liječnike i ostale odrasle oko Valijeve

HINA, Matej Kačan • nedjelja, 13.02.2022.
Saga nije gotova, WADA ispituje trenere, liječnike i ostale odrasle oko Valijeve

Ruska umjetnička klizačica, mlada 15-godišnja Kamila Valijeva još čeka rasplet svoje situacije oko navodnog dopinga, a sad će se ispitati i odrasle osobe oko nje...

Svjetska antidopinška agencija (WADA) ispitat će ljude iz okruženja 15-godišnje ruske klizačice Kamile Valijeve koja je bila pozitivna na zabranjenu tvar na ZOI u Pekingu.

Valijeva, za koju će Sportski arbitražni sud u nedjelju odlučiti hoće li nastaviti natjecanje na ZOI, u nedjelju je odradila trening kao i dan ranije.

Uz nju su na treningu bili treneri Eteri Tutberidze, Sergei Dudakov i Daniil Gleikhengauz, kao i liječnik reprezentacije Filipp Shvetsky i fizioterapeut.

WADA je u nedjelju objavila da će tražiti od neovisnog Istražnog i obavještajnog odjela da ispita trenere, liječnike i druge odrasle osobe oko Valijeve.

Nešto ranije i i Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio da je zatražio službeno od WADA-e da pokrene istragu o slučaju.

Valijeva je 25. prosinca na ruskom nacionalnom prvenstvu bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin, koji je sastojak lijeka za srčane probleme, ali je vijest o tome objavljena tek šest tjedana kasnije čime joj je bilo omogućeno da se natječe na ZOI u Pekingu i u ekipnom natjecanju osvoji zlato. Tek se dan kasnije se saznalo za njen pozitivan test.

Sa 15 godina Valijeva je jedna od najmlađih sportaša koji je pozitivna na Igrama što je pokrenulo lavinu pitanja o ulozi odraslih osoba iz njenog okruženja i dopingu u ruskom sportu.

U nedjelju će CAS donijeti odluku o tome hoće li Valijeva moći nastupati na ZOI gdje je u utorak na rasporedu natjecanje u pojedinačnoj konkurenciji u umjetničkom klizanju.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!